Навикът да похапнем шоколад, за да задоволим глада си за сладко, никога няма да остарее. Но производството на шоколад и бонбони влияе сериозно на околната среда, пише изданието на Световния икономически форум weforum.org.
Индустриалното производство на шоколад намалява площта на тропическите гори, излъчва значителни нива въглероден двуокис в атмосферата и допринася за климатичните промени.
Не е необходимо напълно да спрем шоколада. Всъщност, няколко стъпки от страна на производителите и потребителите могат да направят шоколадовата индустрия по-устойчива.
Потребителите в САЩ изяждат 1,2 млн. тона шоколад годишно или около 4,9 кг на човек. А това е само половината от шоколада, който се изяжда средно на човек в Швейцария. Като цяло по света се очаква консумацията на шоколад да бъде 7,7 млн. тона през 2019 г.
Монокултурните земеделски стопанства, които произвеждат какао, захар и палмово масло, имат огромен принос към обезлесяването.
Особено негативно е влиянието на млечния шоколад, защото при млечното говедовъдство се отделят емисии метан. Допълнително малките опаковани парчета шоколад бързо увеличават отпадъците от производството.
Проф. Адиса Азапагич, химик инженер в Манчестърския университет, проучва влиянието на различни храни върху околната среда. Тя изследва консумацията на шоколад във Великобритания, която е на четвърто място по обем в света. 2 млн. тона въглероден диоксид се произвеждат годишно там от шоколадовата индустрия.
Проблемите започват още с култивирането на какаото около екватора при влажни климатични условия главно в Западна Африка, Централна и Южна Америка, така че то трябва да бъде транспортирано, преди да се превърне в шоколад във Великобритания, казва тя пред Popular Science.
Най-търсените три вида шоколадови продукти във Великобритания държат 90% от вътрешния пазар на продукта: големи млечни шоколади, по-малки шоколадови барчета и малки опаковани шоколадчета, изсипани в големи опаковки.
1 000 литра вода са необходими, за да бъде произведен един шоколад.
Все пак най-негативно влияят на околната среда малките отделно опаковани бонбони за почерпка.
Едно лесно решение може да бъде елиминирането на „забавните“ опаковки, въпреки че ще бъде засегнато удобството да ги споделяме в офиса.
Компаниите също така могат да намалят емисиите, като се фокусират върху спестяване на енергията и опазване на горите. Адиса Азапагич обяснява, че с тези две възможности потенциалът за глобално затопляне ще се свие с до 19%.
Освен да ограничим собственото си потребление, допълнително можем да правим умен избор за това кой шоколад ядем.
Тъмният шоколад от малки производители е по-благоприятен за околната среда и по-здравословен избор. В него не се използва мляко, което елиминира метана от млечното производство, също съдържа по-малко захар от млечния шоколад. Дори се смята, че влияе благоприятно на кръвното налягане и на сърцето.
Реномираните производители насърчават директната търговия, малките партиди и подпомагат стопанствата, в които се отглежда какаото. Резултатът е шоколад, който е по-здравословен за потребителите, земеделието и планетата.
Още икономически новини четете в Investor.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Кадър на деня за 25 октомври
Германските компании дават на Китай тайни, които може да им излязат скъпо
Използването на стейбълкойни за плащания е скочило 70% след американските регулации
Кой дари на Пентагона 130 млн. долара за заплати на военните?
Airbus: Европа трябва спешно да подсили военните си способности
Moody's сви кредитната перспектива на Франция на фона на политическата криза
Трудните времена приключват за три зодии през ноември
Двама родни национали не помогнаха на отбора си в чужбина
Ямал избухна с емоционално признание преди Ел Класико
България има европейски шампион по бокс за ученици
Черна котка? Ето какво говорят цифрите за мачовете между ЦСКА и Берое
Сираков даде жокери за следващия собственик на Левски
Млада звезда на Левски отсече: Показваме уважение!
Седмична нумерологична прогноза за 27 октомври – 2 ноември
Мъдър бюджет: 6 съвета как да спестим за празниците отрано
5 храни, които задължително да премахнете при раздразнен стомах
Нумерологична прогноза за 26 октомври
Протеинови барчета с шоколад и фъстъчено масло
Таро карта за 26 октомври, неделя
Променя се движението на места във Варна заради колоездачна обиколка
Виц на деня - 26 октомври
Само едно място във Варна остава без ток в неделния ден
Таро хороскоп: Кои зодии ще имат най-много късмет днес?
Времето във Варна: Очаква ни дъждовна неделя
Моторист загина в катастрофа
Определиха химичния състав на кометата Понс – Брукс
Учените съставиха най-големия в историята каталог на галактическите купове
Русия ще достави на Луната първите елементи за лунна станция до 2034 г.
„Най-евтиният в света“ хуманоиден робот струва само 1370 долара (видео)
Суперземя в съседство може да е най-доброто място за търсене на извънземен живот
Астрофизици са близо до разгадаването на тайната на неутриното