Д-р Кати Бауман – момичето, благодарение на което видяхме черна дупка

Тя съзадава алгоритъма, който използва телескопа Event Horizon
12 апр 2019 13:02, Нели Христова
152
Д-р Кати Бауман – момичето, благодарение на което видяхме черна дупка
Снимка: Facebook

Целият свят за пръв път видя истинска черна дупка с очите си. Макар все още мъглива, тя не е плод на компютърна графика или художник, а е наистина някъде там – на 500 милиона трилиона километра.

Зад тази историческа снимка стоят 8 телескопа и екип от близо 200 учени, но истинската звезда, благодарение на която видяхме черната дупка, се нарича доктор Кати Бауман. И е едва на 29 години.

Още по темата

През 2016 година тя започва да пише алгоритъм, който ще превърне нещо, смятано за невъзможно, в реалност.

Тогава тя е студентка последна година в Масачузетския технологичен университет и ръководи екип от компютърни специалисти. Техният проект има за цел да конвертира данните от осемте телескопа, които съставят Event Horizon, за да създаде перфектното изображение.

Черните дупки са невидими за обикновеното око, а нито един телескоп не е достатъчно мощен, за да ги улови сам. Информацията от Event Horizon била качена на хиляди хардискове и откарана в Бостън, САЩ и Бон, Германия, където бил приложен алгоритъмът на доктор Бауман, който е с размер 5 петабайта.

Всъщност, тя изпробвала "на сляпо“ няколко различни варианта, преди да разбере, който е най-правилният, за да се сглобят суровите данни в снимка.

За учените да успеят да уловят черна дупка е все едно обикновен човек да се опита да заснеме портокал на Луната. Успявайки, те доказват и един исторически факт – преди повече от един век, Алберт Айнщайн описва черните дупки точно по този начин.

Само за няколко минути след излизането на снимката името на Бауман е трендинг в Twitter. 29-годишното момиче се превръща в звезда, но е категорична, че без екипа й от 200 души, всичко това е било невъзможно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
5
 
8
 
! Отговори
До 81 преди 5 години
Черните дупки нямат сянка, те нямат размер и форма, те са математетическа точка, след хоризонта на събитията никой не знае какво се случва, какви са природни закони там. Това което знаем, за тях е само, че това са точки в които време-пространството е разкъсано, не е нужно дори да става дума за свръхмасивни обекти с огромна гравитация, известно е че има свръхмалки черни дупки, образувани от масивни сблъсъца.
93
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали дупката гълташе всичката светлина и всичко. Сега се оказа че светела.
92
2
 
7
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
Иначе за коментарите, винаги като седна да чета коментари под научна статия в тоя каллпав сайт се надявам да видя нещо смислено, а то винаги некви пълни бумащини от кварталните пропаддналци... И тук таме има смислени и образовани коментари...
91
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 92Тя не е доказала нищо... барем беше прочел статията.
90
5
 
11
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
Имаше в нета много готина съпоставка, снимка на Плутон преди около 100на години, някви пикселчета се разиграват там и снимка от преди няколко години доста ясен и точен образ. Под него снимка на черната дупка преди 100 години... тоест нищо черен екран и снимка сега, изображението за което се говори в статията. След време още колко неща ще се видят и разберат. Поколенията след 1000 години ще гледат на нас, както ние на тея преди 1000 години....
89
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 92Поредния комплексар с малка чyрка и космат гръб :)
88
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не видях нищо. Прилича на нестинарско хоро снимано от самолет.
87
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе,сигурен съм, че кодовете са писани от някакви пичове в екипа, ама сега нали се лансират жени, емаципация, феминизъм и е доста сгодно да си жена, всичко ти се предлага на тепсия та и с тая изглежда малко нагласена работата да обере овациите и основната заслуга. Тя и статията е така написана - във възхвала на женския гений. Всъщност е доказала, че Айнщаин е бил прав преди 100 години, без да има 8 телескопа и 5 петабайта алгоритми.
86
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кати е Катюша от Московсия университет а баща и е космонафта ***.
85
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жена ми е джава програмист и коментарите тук са ми толкова смешни :))))
84
1
 
7
 
! Отговори
До 77 преди 5 години
Няма как да видиш нещо отдалечено на 500 милиона трилиона светлинни години - видимата вселена е ограничена до 90 милиарда светлинни години и не знаем дали има още или не. Не знам защо се пънеш да пишеш по теми от който не разбираш.
83
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама страшно си е... то не е като да носиш хляб и безалкохолоно по магазините с буса. Малко акъл си трябва.
82
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето още един повод днес дружно да го преместим!500 милиона трилиона пъти. :)
81
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалките ни комплексирани мъжленца веднага се почувстваха застрашени от едно умно момиче дори по новините :))) жалка картинка.
80
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Жена до 62Там е работата, че тук няма никакво откритие, но образованото ти мозъче не може да асимилира това. Не знам каквото ти е образоването, но логическото ти мислене е доста слабо развито, тоест мнението ти по темата е излишно. Но не бива да те съдим, принципно жените имат слабо развито логическо мислене, това е просто еволюция, чиста наука, няма нужда да се обиждаш, ето защо науката и програмирането са мъжко поле.
79
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей добре, че са родните капацитети в астрофизиката в коментарите, че да разбера и аз истината. За малко да се хвана, че са снимали черна дупка с фотоапарата ...
78
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм сигурен дали да се радвам, или да плача от коментарите тук. От една страна оставам с впечатление, че всички тук са елитни астрофизици, от друга страна нещо ми подсказва, че просто май са си неграмотни.
77
4
 
2
 
! Отговори
До 72 преди 5 години
А ти изчела ли си какво са написали НАСА по случая или си пишем свободни съченения?
76
3
 
13
 
! Отговори
Съмбади преди 5 години
Като гледам повечето коментари тук и разбирам, че премиера е бил прав за едно. "Много лош маТреал има в България". *** народ
75
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"... а е наистина някъде там на 500 милиона трилиона километра."---500 милиона, трилиона ... Нелче, ами това е числото 500 квадрилиона, бе, момиче!!До сега, списващите сайта ни слисвахте с "българския" си (бягали сте от час). :) Сега виждам, че сте бягали и от час по математика в училище ...