Рекордна жега от 2000 г., късно ли е да спасим планетата?

98% от Земята се е затоплила след индустриалната революция
25 юли 2019 18:30, Петя Славова
71
Рекордна жега от 2000 г., късно ли е да спасим планетата?
Снимка: БТА

Всекидневни природни аномалии доказват, че промяна в климата е факт, а борбата с глобалното затопляне може да се окаже закъсняла.

През последните 2000 години световните температури никога не са се покачвали толкова бързо, отколкото наблюдаваното сега, показват най-нови данни, които би трябвало да опровергаят вижданията на климатоскептиците, предадоха световните агенции.

Данните са разпространени точно, когато голяма част от Европа е обхваната от втора гореща вълна за месец. Две различни проучвания анализират тенденциите в историята на климата през последните 2000 години, съобщава БТА.

Изследователите са използвали данни за температурата, събрани въз основа на близо 700 индикатора - модерни термометри, корали, пръстените на дърветата, проби от ледените шапки, езерни седименти и др.

Още по темата

В първото изследване, публикувано в сп. "Нейчър", се изтъква, че по време на "Малката ледникова епоха" от 1300 до 1850 г. въпреки че е било изключително студено в Европа и Северна Америка в продължение на няколко века, не е било студено на цялата планета. "Когато се върнем в миналото, ние откриваме регионални феномени, но нито един от тях не е глобален феномен", казва Нейтън Стийгър от Колумбийския университет в Ню Йорк. "А сега затоплянето е глобално. 98 процента от планетата се е затоплила след индустриалната революция", допълва той.

Втората статия в "Нейчър джиосайънс" изследва средната стойност на температурните вариации в кратки периоди от няколко десетилетия всеки един от тях. Изводите на учените, стоящи зад тази статия, са ясни - в нито един момент от началото на нашата ера, температурите не са се увеличавали толкова бързо и толкова редовно, отколкото в края на 20 век.

"Този резултат подчертава изключителния характер на настоящите климатични промени", обяснява Рафаел Нюком от Университета в Берн, съавтор на второто изследване.

Тези проучвания би трябвало да спрат твърденията на климатоскептиците, според които наблюдаваното неотдавна затопляне се вписва в естествен природен климатичен цикъл, подчертава Марк Маслин от Юнивърсити колидж в Лондон, коментирайки двете изследвания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
15
 
! Отговори
Пловдив преди 4 години
Идеално време,приятно и прохладно,дано така се задържи за ери напред, а на запад ако ще и 50 градуса да е.
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТо 40Кои са тези някои нации и какво точно са изхабили?Може би имаш предвид югоизточна Азия?Там бая са се пооляли.Бангладеш - територия малко повече от БГ, 160 милиона души. Направо се чудя как се побират.
38
1
 
12
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 4 години
Много пара отива в свирката, локомотива почти спира! До момента средната юлска температура за България е 21.3 целзиеви градуса, 1-3 десети по-висока от усреднен 60-годишен преден период. При това след 2013 са премахнати високопланинските станции Черни връх, връх Ботев и Драгоман, който сваляше средната температура. В замяна на това се появи станция Одрин, която пък подпомага "затоплянето". Да не говорим, че и връх Мусала аха-аха беше премахнат, но отговорни и почтени млади хора го запазиха!
37
2
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
и все пак имаме проблем!..Той е ГЛОБАЛНОТО ЗАМЪРСЯВАНЕ!!!!На реките,почвата,океана...Дивата,НЕЧОВЕШКА експлоатация на природните богатства на Земята,ще ни изяде главите!Дивата,нечовешка ЛАКОМИЯ на "някои нации" и престъпното ХАБЕНЕ на и без това ограничените храни,ще доведе до там,да се изпотрепем взаимно преди да е дошъл ПРИРОДНИЯ фатален катаклизъм....за съжаление,човека е НАБУТАН в едни "релси" така,че и да иска,не може да кръшне от тях..До тунела без изход..
36
2
 
4
 
! Отговори
Е и преди 4 години
:) Планетата се чисти сама. Всички народи пишат за потопа приблизително по едно и също време, дори на отделните континенти по времето когато още е нямало възможност да пътуват през океаните. Тези които не пишат, имат поверия предавани от десетки хиляди години. Дори аборигените в Австрялия имат такова поверие. Така че потопа ще едно напомняне какво сме забравили. Тези които си мислят че ще отидат за малко на Марс, много се лъжат че ще успеят.
35
2
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До друг пенсионерне съм пенсионер,но подкрепям това,което написа "пенсионер"...Други години включвах климатика още в края на Май и той бичеше постоянно..Тая година го включих само веднъж (за сега) ,преди няколко дни и то за два часа..И в момента не работи,а температурата е просто разкошна....И да,сутрин си е направо доста хладно..А съм в центъра на Тракийската равнина,НЕ в някое балканско селище..
34
3
 
8
 
! Отговори
Накратко преди 4 години
До Еврейски ЛъжиНе знам дали са еврейски ,но е истина че са лъжи.
33
0
 
10
 
! Отговори
Mercury преди 4 години
Напишете как скача живака, какви рекорди е ударил, и как Айфеловата кула е омекнала от жегите.
32
1
 
2
 
! Отговори
Дедо поп преди 4 години
Късно е, чадо, късно е!
31
5
 
7
 
! Отговори
до 25 от славянин преди 4 години
Ами аз пък вече забравих онези дълги, студени, снежни зими в България отпреди 30+ години, къде отидоха те!? Затоплянето не е глобално, а локално - точно там където има най-много лед и той реално се топи, за което има предостатъчно факти! Просто остани жив още 2-3 десетилетия,за да се убедиш сам - ледовете ще се разтопят, нивото на световния океан ще се вдигне, катаклизмите от всякакво естество се се увеличават, ще има ново климатично преселение на народите!
30
1
 
20
 
! Отговори
Марая Гейбриъл преди 4 години
Като Стана ЕвроКомисар по Екологичните Въпроси, ще Дигитализирам Цифровизацията и Цифровизирам Дигитализацията, по този начин, ще реша Надеждно проблема с Глобалното Затоплане, това научих в университета докато учех Българска Филология, но накрая проговорих Френски вместо Български.
29
3
 
1
 
! Отговори
До 28: преди 4 години
Прекръствайте се на Союзмультфильм, с тоя ник и с тия мераци под друго име няма как да съществувате.
28
1
 
12
 
! Отговори
факт преди 4 години
Ами населението на планетата наближава 8 милиарда,представяте ли си колко ядене,пиене,топлина и с*ане отделят хората?А......?Ето за това се е загряла земята,от зор!
27
2
 
14
 
! Отговори
Киро преди 4 години
Да спасим планетата?!ХахахахаахахахахПланетата ще има още милиони години!Нас няма да ни има!Да спасим нас, не планетата!
26
6
 
13
 
! Отговори
Порасна ли ви носа?! преди 4 години
Това лято не е минало 30, имахме седмица с буквално зимни температури - валя и сняг по планините. Като дете над 35 беше нормална лятна температура - тогава за затопляне никой и не говореше.
25
6
 
19
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 4 години
само Луди мислещи се за Господ, могат да си въобразяват, че влият на климата, а тотални мошеници може да твърдят, че с данъци могат да контролират Климата. Първите са избирателите на Вторите - резултата Европа скоро ще е изправена пред нечувана Социална и Икономическа криза - без Индустрия, без Бъдеще!
24
4
 
11
 
! Отговори
друг пенсионер преди 4 години
До пенсионерКолега желая ви дълъг живот, но това че ви е студено е от ЕГН-то, а не от времето.
23
3
 
14
 
! Отговори
до Пенсионер преди 4 години
прав си, Брюксел няма как да ни излъже, ама България плаща над 2 милиарда у въглеродни глоби бизнеса върви феноменално добре, робите си траят и от време на време им пускат фалшива новина, да им кажат, че плащат малко.
22
6
 
21
 
! Отговори
Еврейски Лъжи преди 4 години
тези еврейски глупости за глобалното зтопляне ги слушам от 1980 - ледовете щяли да се разтопят и океана да ни залее, реките щяли да пресъхнат .... глупости !!!Сега 40 години по-късно, нито реките изсъхнаха нито морето се вдинаг - нито дори на милимерър !!!това което се промени за 40 години е че евреите сег ани събират еко-данъци !!!!
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да спрат с ядрените опити.Имаше затишие, започна се наново.Този озоне направен с дадена норма.За каквоблъскат тия радиации.