Русия виновна за радиационно замърсяване над Европа през 2017 г.

Комплексът "Маяк" е причина за изтичането, смятат учени
Обновена: 30 юли 2019 13:48 | 30 юли 2019 13:10,
144
Русия виновна за радиационно замърсяване над Европа през 2017 г.
Снимка: архив Reuters

Радиационнно замърсяване, което се разпростря над Европа в края на 2017 г. е дошло от Русия, потвърди международен екип от учени.

Учените са анализирали над 1300 фактора, за да установят откъде е дошло радиационното замърсяване, което според учените е било 100 пъти по-високо от това след инцидента във Фукушима през 2011 г.

За източник на радиационното замърсяване учените са посочили комплекса "Маяк". Става въпрос не за авария в реактор, а за инцидент в завод за преработване на ядрено гориво.

Още по темата

Русия засега не е дала официално становище в отговор на твърденията на учените, пише Independent.

Проблемът за първи път беше засечен през октомври 2017 г. от екип италиански учени, които забелязват ръст в нивата на радиоактивния елемент рутений-106. Високи нива на елемента са отчетени и в много други европейски държави, както и в Азия, на Арабския полуостров и дори в Карибско море.

Фактът, че рутений-106 е единственият радиоактивен материал, който бива засечен, предполага че източник на замърсяването е именно завод за преработване на гориво, защото при евентуален инцидент с реактор замърсяването би било причинено от различни елементи.

Учените смятат, че изтичането на рутений-106 е станало между 6 следобед на 25 септември 2017 г. до обяд на следващия ден.

"Замерихме радиоайктивния рутений-106. Засеченото посочва най-голямото изтичане от граждански завод за преработване на гориво", обяснява Георг Щайнхаузер, учен в Университета в Хановер.

Данните са взети от 176 станции в 29 страни. Въпреки високата концентрация на радиоактивния материал той не е застрашил здравето на хората в Европа, твърди проучването, публикуавно в журнала PNAS.

Това далеч не е първият случай, в който инцидент от комплекса "Маяк" замърсява околната среда. Почти 60 г. по-рано, през 1957 г., там се случва вторият най-сериозен инцидент след този в АЕЦ "Чернобил". Тогава резервоар, съдържащ течни отпадъци от производството на плутоний се взривява и замърсява района около станцията. Инцидентът остава в тайна до 1976 г.

В този случай обаче става въпрос за еднократно изтичане, което е овладяно много бързо.

"Успяхме да докажем, че инцидентът е станал по време на преработка на отпадъци от използвано гориво, на много напреднал етап, малко преди края на процеса", обяснява проф. Щайнхаузер.

Много активисти продължават да взимат на прицел комплекса "Маяк" и до ден днешен. Според тях ръководството на комплекса не си е взело поука от аварията преди 60 г. и по-високите производствени цели са на цената на безопасността.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въобще не се и съмнявам, като знам какви мърлячи са руснаците.
112
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
украинските аеци ползват американско ядрено гориво, което не е предназначено за тези реактори и води до чести аварии. Понеже украйна са имунизирани срещу радиация и не им пука.
111
3
 
3
 
! Отговори
до долния преди 4 години
Ами ти ако погледнеш картата, то по - голямата част от европа е тяхна ;)) Те са господарите на европа. Солно ти препоръчвам сам да започнеш изтикването им зад Урал ;)) Лично и собственоръчно можеш да опиташ още днес ;)))
110
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия алкохолици няма да мирясат докато не затрият целият свят.
109
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Филите се гърчат от рак в болниците и говорят за светло бъдеще още. Не трагедия ами невменяемост.
108
4
 
14
 
! Отговори
Рушките лайна преди 4 години
Лъжат както им е обичай Време е да се построи стена по границата с Европа и да се спре разпространението на е Рушката чума в Европа!
107
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руската радиация е много по вредна от японската американската френската; четете бе ***!!!
106
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната инсинуация, порадната пропаганда в тази *** препечатана статия...Нищо ново.Преди време руснаците поканиха Европейските мрънкачи на място да огледат целия обект и тогава да си пишат глупостите за замърсяването.Огледаха, не намериха нищо.В същото време имаше подозрения, че замърсяването е причинено от Немски химически завод и с цел да потулят нещата, разтягат измишльотини за завод Маяк.Мина време всичко утихна и хоп - Днес БГ отново се заема с тази глупост.
105
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ме радват как безродните ни русофили веднага скачат в защита :) трагедия :)
104
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЦРУ агенти са виновни! Веднага да нарпавят сериал да кажат истината!
103
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За всичко са виновни и африканската чума от там идва. Свещена простота!!!
102
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е кой друг, свинската чума, луда крава, глобалното затопляне и т н....за разнообразие от време на време може да обвинят северна корея и иран
101
9
 
11
 
! Отговори
УбавиНовиниДнес преди 4 години
Много убаво, имам убава идея за нов уебсайт - днесрусиявиновназавсичко.бгМожем да го направим с пари от ЕС, Соpoс или други приятели
100
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
110 e липсващото звено.
99
20
 
21
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯЯЯЯЯ преди 4 години
ЕС ВИ ТРОВИ С ХРАНИТЕ, И ВИ ПУСКА ДИМКИ ДА СИ МИСЛИТЕ ЧЕ Е ОТ РАДИАЦИЯТА, ХВАЩАМ СЕ НА БАС ЧЕ АКО ХРАНИТЕ СА СЪС СЪЩОТО КАЧЕСТВО КАКВИТО БЯХА НА ВРЕМЕТО, СМЪРТНОСТ НЯМА ДА ИМА, И ТОГАВА ЩЕ СЕ УБЕДИТЕ ЧЕ НЕ Е ОТ РАДИАЦИЯТА, *** *** ЛОУМНИЦИИ КОГА ЩЕ СПРЕТЕ ДА ВЕРВАТЕ НА ВСЕКАКВИ ЛЪЖИ КОИТО ВИ ПРОПАГАНДИРАТТТТ
98
2
 
5
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Не е важно колко сериозно е било замърсяването, важното е, че се напоследък се повишава радиационният фон на нашата планета, а ние няма къде да се скрием. Най-голяма яснота за поражанията дават резултатите от последните десет и повече години, от проведените матури при учениците в България, Европа и по широкия Свят. Също и резултатите от другите тестове, които изследват интелектуалните способности на децата.
97
1
 
3
 
! Отговори
haha преди 4 години
До Solar PowerCountry Reactors NoUnited States 99France 58China 46Japan 42Russia 37Korea, 24India22Canada19Ukraine15United Kingdom15Sweden8Belgium7Germany7Spain7Czech Republic6Taiwan6Pakistan5Switzerland5Finland4Hungary4Slovakia4Argentina3Brazil2Bulgaria2Mexico2Romania2South Africa2Armenia1Iran1Netherlands1
96
3
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
До 104: Така,че ако застрашаваш моя живот то значи ми пречиш да живея нормално и пълноценно. Това е все едно насила да те накарам да станеш мюсли или христос.... Не искам да живея в риск това е.....
95
19
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Пречат ми всякакви АЕЦ-ове в близост от поне 2000км !Има възможност за авария в следствие на което да се разболея от рак или да живея средно 71 години вместо 90 ! Това е моя проблем и ти нямаш право да пречиш или застрашаваш живота на други хора :) А относно енергията аз ползвам от слънце и за отопление и за ток. Всеки може да постигне ПЪЛНА независимост за малко пари.
94
11
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Пречи номер 95 с подкрепата за всякакви Руски/Американски ядрени централи.Не искам да ме тровят. Който иска да бъде ПИЧ като теб или 95 и иска да живее близо до ядрена централа има места по света където може да го направи без да рискува моя живот или на другите :)