България може да стане лидер в прогнозиране на земетресения

Това разказва проф. Сия Лозанова, която работи върху роботизирани устройства
30 сеп 2023 20:30, Стела Стоянова
43
България може да стане лидер в прогнозиране на земетресения
Снимка БГНЕС, архив

С две изобретения България е на прага да стане световен лидер в предизвестяването на земетресения, свлачища и срутища и в безболезнените гинекологични операции, съобщава БТА, като се позовава на проф. д-р Сия Лозанова.

Проф. Лозанова работи активно в момента по двете направления.

В роботизираната минимално инвазивна хирургия на детеродните органи става дума за роботизирани системи с изкуствен интелект. Досега при отстраняването на тумор в матката тя се запълва с въглероден диоксид при ниско налягане, за да има добра видимост на подлежащата на отстраняване малформация. Проблемът обаче се появява след това - в органа средата е водна, а въглеродният диоксид влиза в реакция с водата и предизвиква т.нар. ефект на лимонадата и това предизвиква силна болка. Решението на проблема идва с откритието, че въглеродният диоксид може да бъде заменен с газообразен хелий, който химически и биологично е неактивен и с него по време на операцията ще се запълва матката. Така се решават проблемите с нетърпимите болки.

Проф. Лозанова казва, че всеки момент се очаква получаването на патента и приложението му ще е в роботизираната хирургия за целите на гинекологията. До година и половина-две изобретението ще започне ефективно да се прилага.

Друго направление, по което проф. Лозанова работи, е свързано с откритието, че скалните и бетонните структури при налягане изпускат в пространството микрочастици, като колкото по-висока е деформацията, толкова повече са тези микрофракции. Преди макроразрушението на скалните и бетонните структури концентрацията на генерираните микрофракции драстично нараства. Този ефект е бил предпоставка да се конструират иновативни роботизирани платформи, устройства и технологии от ново поколение.

По този начин постоянният мониторинг за микрочастиците служи за оповестяване и прогнозиране на предаварийни и аварийни прояви в критичната инфраструктура. Приложението е в областта на минната промишленост, в сеизмично активните райони, строителството, своевременното предотвратяване на свлачищата и срутищата. Проф. Лозанова каза, че са подадени повече от десет заявки за патенти за изобретения, свързани с това откритие. Най-широк отзвук получава възможността да се прогнозират сеизмични процеси, което ще стане чрез специално устройство. То ще предава критичните данни до съответните контролни центрове в страната, които наблюдават тези процеси.

До две години се очаква да бъде създаден прототип на устройство, което може да се монтира в сондажи в тектонските плочи в сеизмично активните региони, мостовете, виадуктите, язовирните стени, в големи енергийни съоръжения, в строителството - за контрол на устойчивостта на високите сгради и за своевременно установяване на предразрушителните състояния, както и при свлачища и срутища. Планира се инвеститори да са български компании от областта на машиностроенето и електрониката.
 


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Анадолски Учен преди 1 месец
Предсказване на земетресения ще може да прави само турчин, който е родил! Ние за това работим в тази насока от векове!
34
1
 
0
 
! Отговори
Дракон преди 1 месец
Когато се появи нещо ново и прогресивно на пазара и създателят е българин, другите българи трябва да го подкрепят и да му дадат шанс. Каква е тази мания за недоверие, завист и злоба към ближния???Народ, който сам се унижава, подкопава и обижда няма да стигне далеч. По тази причина и в Европа ни се подиграват, че от една страна имаме голям интелектуален потенциал, а в същото време се нападаме един друг постоянно като гладни гарги. Срам!
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кога ще има истинско земетресение в България, а не само трусове в политиката? Хайде прогнозирайте, нали се хвалите че сте най-добрите!
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пълни глупости. Никой досега не е успял и тая просто иска да получи някакви пари за фантасмагориите
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българите са лидери във всичко от всякакви кражби до прогноза на земетресения.
30
0
 
5
 
! Отговори
Реджо преди 2 месеца
Ние сме лидери на Балканите ... по всичко!Гаргамел,Буда,Свинчо и даже Чорапа ни обещават лидерство във всичко!Накрая пак...последни!
29
2
 
8
 
! Отговори
😁 преди 2 месеца
Тъй кат гледам можем единстврно да станем лидер по близане на задни части.. С тия политици толкоз...
28
0
 
6
 
! Отговори
гошо преди 2 месеца
Каква е приликата между земетресението и 50 годишните? - не знаеш кога ще те почне , колко силно ще те тресе и колко дълго ще те друса....
27
2
 
3
 
! Отговори
БСП преди 2 месеца
Може да стане, може и да не стане. С вероятност от около 50 %. Като пророкуванията на баба им Ванга от Петричко. Тя си беше просто женица, на която комунистите от БКП-то й вярваха. Дори и паметник й нправиха, кактои на лидера си от Правец. Дори и мутрата от Банкя го охранява като символ на социализъма им.
26
1
 
5
 
! Отговори
прогноза преди 2 месеца
Очаквайте в близко време доста осезаемо земетресение което ще се почувства в цяла България в цените на горивата . А за цените на основните продукти смело може да се каже че всеки може да ги прогнозира.
25
0
 
7
 
! Отговори
Може, ама не може преди 2 месеца
България може да стане лидер в прогнозиране на земетресения. СПРЕТЕ ДА ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ! ТОВА ЩЕ В НАЙ ДОБРОТО, АКО ГО МОЖЕТЕ ДЕ?
24
1
 
6
 
! Отговори
Бай ХоЙ преди 2 месеца
,......също може да стане лидер в предсказването на мъгла....
23
0
 
11
 
! Отговори
Йооу преди 2 месеца
Технически грамотен съм, обаче мисля, че е странно лекар да разбира от сеизмология. Вероятно друг разработва идеите, а госпожата обира лаврите.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За съжаление сме отново в ситуацията, .. не били компютри а компоти, и не сме ги изнесли, върнали са ни ги! М исир ките пак не с а доразбрали, или про-фесорката се еизхвърлила -- аман от псевдо наука!!!
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Разрушенията стават при достигане на разривно напрежение. Ако при високи нива преди това се изпускат микрочастици, тяхното следене би могло да даде информация
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Правилно само въглеродния диоксид газира водата, а относно контрола на земетресение и свлачища може да се използват сензори за усукване
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Също така форумния тpoл СатаНиста трябва да си патентова програмката за лайкове.Както я пусне,за да манипулира общественото мнение с плюсове и минуси, веднага започва да тресе съседите,защото много силно удря по клавиатурата хаха.
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Досега в целия свят и то богатите държави и то в земетръсни зони не са намерили начин да предскажат земетресение. И то в интервал който ще помогне да се вземат някакви мерки. Който намери начин ще го позлатят и ще му дигнат паметници приживе. Само като чуете, че някой предсказвал или намерил начин да предсказва или става въпрос за тотален свръхгений или за мошеник. Сами си изберете.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако от ЕС и САЩ позволят
16
0
 
9
 
! Отговори
Македонец в космосът преди 2 месеца
Кога?