Големите надежди - киното утре

Преминали през най-важните световни и европейски фестивали, филмите на новото поколение режисьори
5 мар 2010 14:28, Петя Славова
0
Големите надежди - киното утре
Кадър от "Според размера". Снимка: София Филм Фест

Любов, смях и сумо има в съвместния проект на Ерец Тадмор и Шарон Маймон „Според размера” (копродукция на Израел, Франция и Германия).

Филмът използва сумото като начин за получаване на признание и протест срещу обсебения от мисълта за диети свят. Показва спорта като начин за справяне с личните проблеми.

Може ли сумото да помогне на героите във филма да подобрят положението си в обществото и да внесе мир в объркания им живот? Всеки персонаж крие тайни и лични чудатости, които интригуват, разсмиват и поддържат
напрежението. Режисьорите не оставят нито един повод за смях да им се изплъзне и изстискват максимално
всяка възможност за падане от стола, комични контрасти и словесни двубои.

„Според размера” е носител на наградата на публиката на кинофестивала в Карлови Вари миналата година, както и на три награди на Израелската филмова академия – за най-добра актриса (Ирит Каплан), най-добри костюми (Инбал Шулик) и най-добра поддържаща актриса (Левана Финкелстейн).

Днес, Дом на киното, 18.00 часа„Аз убих майка си” е първият голям успех за родения през 1989 г. в Квебек режисьор и сценарист Ксавие Долан. Този почти автобиографичен филм за развиващия се и добиващ пълни очертания конфликт между хомосексуален син и неговата майка ни вмъква в сложното противоречие между догми и свобода.

В серия от истерични сражения между двамата се изгражда образът на една особена история за афект – едновременно възможен и невъзможен. Ксавие Долан се очертава като многообещаващ млад автор с ясно изразен кинематографичен почерк и забележителна визуална култура.

До този момент филмът е отличен на 18 фестивала през 2009 и 2010, сред които Банкок, Рейкявик, Стокхолм, Сао Пауло. През 2009 г. на фестивала в Кан „Аз убих майка си” получи престижните награди C.I.C.A.E. и SACD на „Петнайсетдневката на режисьорите”, а във Ванкувър 2009 – наградата за канадски игрален филм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари