Ян Шилик - частно столетие

Филми в Чешки център
8 мар 2010 09:56, Петя Славова
0
Ян Шилик - частно столетие
Кадър от "Татенцето и Лили Марлен". Снимка: София Филм Фест

Ян Шикъл е роден в Прага през 1957г. Следва в катедра „До­кументални филми” във ФАМУ и работи като режисьор към „Късометражен филм Прага”, където снима филми с екологична тематика. От 1991 г. се изявява като сцена­рист, режисьор и продуцент. Най-големият му проект досега е „Частно столетие”, който полу­чава редица признания и награди.

Животът на всеки един от нас е уникален и неповторим. Цикълът „Частно столетие” раз­казва за реални личности, като използва се­мейни филмови архиви. Цикълът представя историята като сбор от случки от живота на различни хора.

Събитията, които водят до съ­ществени промени в обществото, много често влияят силно върху живота на всеки един от нас, затова и историите от тези документални филми са близки до зрителя и въздействащи с автентичността си.

Татенцето и Лили Марлен , Чехия, 2005, 52’, документален

Филмът е естествено продължение на „Кра­лят на Велиховки”. Историята е разказана през погледа на малката Ева, която си спом­ня за стопанството във Велиховки, но най-ве­че за своите родители – татенцето и Лили.
Днес, 18.00, Чешки център

Махване с крила на пеперуда , Чехия, 2005, 52’, документален

Филмът е поглед към семейството на ком­позитора Вацлав Феликс в периода от 30-те до 80-те години на ХХ век. Емоционалната връзка между Вацлав и родителите му била необичайно силна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари