Фокус: Регион Фриули Венеция Джулия

Самият регион с мелодично име е едно райско кътче в Северна Италия, а причините за фокусирането ни върху него са много.
9 мар 2010 15:46, Петя Славова
0
Фокус: Регион Фриули Венеция Джулия
Снимка: София Филм Фест

Филмите на регион Фриули Венеция Джулия гостуват на София Филм Фест! Всъщност самият регион с мелодично име е едно райско кътче в Северна Италия, а причините за фокусирането ни върху него са много. През последните 20 години усилено се гради партньорство между България и Фриули Венеция Джулия, включващо множество проекти за местното развитие и европейската интеграция. Осъществява се и сериозен културен обмен, реализират се иновативни идеи във всички сфери на изкуството. Защото култура във Фриули Венеция Джулия има, и то много.

Историята на областта е богата – оттам са минали (пък и са поостанали) келти, римляни, лангобарди, управлявала е Хабсбургската династия. Хората са силно свързани с природата и животните, любители са на хубавото вино – все предпоставки за възникване на изкуство! И най-вече частта, която интересува нас – киното. Районът реализира своя кинопродукция, като насочва вниманието най-вече върху късометражните филми, но без да игнорира пълнометражните. Обменът, разбира се, не е едностранен и за това свидетелства проведеният филмов фестивал в Триест, през януари тази година. На него наградата CEI 2010 за филм, който най-добре представя съвременността и мултикултурния диалог, се връчи на „Източни пиеси” на Камен Калев. На нашия фестивал ще покажем два пълнометражни и четири късометражни филма, за да сме една идея по-близо до регион Фриули Венеция Джулия.

Най-прекрасният ден / Any Reason Not to Marry?
Италия, 2006, 90’
Реж. Андреа Молайоли
Чудесната двойка от Триест – трийсетгодишните Лео и Нина живеят в идеална хармония, докато инцидентно спиране на тока не води до импулсивно предложение за брак. Постепенно това започва да ги раздалечава – въпреки че отначало иска сватбата да е малка, неофициална и „нетрадиционна”, скоро Нина започва да мечтае тя да е по-скъпа, натруфена и подходяща за принцеса. В същото време Лео започва да се терзае от обичайните предбрачни съмнения, които се задълбочават от натрапващите се родители, смахнати роднини, нещастни брачни двойки, цинични приятели ергени и неприлични предложения от апетитни колежки.

Днес, 20.00 часа, Кино Одеон, Среша с Амедео Бачигалупо
(продуцент), Масимо Капели (сценарист) и Фабио Трояно (изпълнител на главната роля)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари