Поглед в бъдещето

Наградата Jameson
10 мар 2010 12:16, Петя Славова
0
Поглед в бъдещето
Кадър от "Фугата". Снимка: София Филм Фест

Jameson Short Film Award е първият професионален конкурс за късометраж­но кино в България. В рамките на София Филм Фест за осма поредна година ще бъде награден един филм, който ще бъде избран от международното жури.

Селекцията на филмите традиционно бе направена от жури, чиито членове тази година бяха Андрей Паунов, Захари Баха­ров, Росица Вълканова, Антония Ковачева и Александър Янакиев (председател). Те избираха между 77 късометражни филма с обща продължителност 997 минути.

Се­лектирани са 12 филма, сред които 6 иг­рални, 3 анимационни и 3 документални. Имат обща дължина 165 минути, като най-късият е 4 минути, а най-дългият – 29.

В сюжетите се заплитат истории и съдби на персонажи и прототипи. Филмите ще бъ­дат гледани и оценявани от международ­ното жури на официалните прожекции, а отличеният ще бъде награден на церемо­нията в Зала 1 на НДК на 13 март. Днес представяме шест от филмите, включени в селекцията.

Фугата Игрален, 2009, 9’33’’, Реж. Цветелин Йолов
Един за всички - всички против един!

Фарът, Анимация, 2009, 4’50’’, Реж. Велислава Господинова
Базиран върху поемата на Жак Превер “Фаропазачът много обича птиците”, този

Анна Блуме, Анимация, 2009, 9’02’’, Реж. Весела Данчева

Анна Блуме е визуална пое­зия за желанието на един мъж да преследва една жена. История­та ни въвлича в сюрреалистично преживяване, диктувано от поета Курт Швитерс. Страст и консума­ция, прикрити в любов, са основ­ните мотиви на характерите, кои­то впоследствие се оказват изгубе­ни в самите себе си.
Филмът е базиран на дадаис­тичната поема на Курт Швитерс от 1919 г. “На Анна Блуме”.

Песен на песните, Игрален, 2009, 14’55’’, Реж. Димитър Радев
Двама старци си спомнят об­щото минало. Те живеят цял живот в селото, в което са роде­ни. Те са били влюбени в една и съща жена от деца. Те са я от­краднали от сватбата и, но само един от тях е можел да се ожени за нея, другият живее цял живот с мечтата си.

По обед, Игрален, 2009, 4’, Реж. Тома Вашаров
Всеки ден по обед бай Иван оби­ча да си хапва топла супа топчета с фиде. Днес обаче малка гладна мравка се навърта наоколо и ще наруши ежедневието му.

Voice Wanted, Игрален, 2009, 13’25’’, Реж. Мария Стоянова
Мечтата на Яна е да пее. Един­ственият човек, който не знае за това, е нейният любим. Той е про­фесионален музикант и помага при събирането на записи за нов музикален конкурс, в който Яна иска да участва.
Може ли Яна да осъществи мечтата си, ако се страхува, че ще и се присмеят?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари