БГ Документални премиери

Два от филмите днес на София Филм Фест
11 мар 2010 11:21, Петя Славова
0
БГ Документални премиери
Кадър от "Децата на дружбата". Снимка: София Филм Фест

Класификация на спомени, България, 2009, 82’, Реж. Константин Бонев
Най-новата творба на Коста­дин Бонев „Класификация на спомените” също е сред заглави­ята на София Филм Фест. Едноча­совият разказ за психиатъра д-р Любомир Канов е създаден по сценарий на Влади Киров, а опе­ратор е Константин Занков. Про­дукцията на „Тривиум филмс” е направена със съдействието на Националния филмов център и Фондация „Комунитас”. „Чрез съдбата на д-р Канов разказваме и размишляваме и за себе си, за нашето поколение. Берлинската стена се появява два пъти във филма ни - при издигането и при сриването ù”, казват авторите.
Днес от 16.30 ч.
Euro Cinema

Децата на дружбата, България, 2009, 70;, Реж. Светослав Драганов
Новият филм на Светослав Драганов е носи­тел на „Златен ритон” за „Самодей­ци” през 2005 г. Хо, виетнамското момиче, осиновено от Блага Дими­трова, и Ахмед, ливанското мом­че, на което Иван Гарелов става настойник в началото на 80-те го­дини на ХХ век, формално са „спа­сени” от две войни.

Но дали са спасени от минираните полета на мира? И дали България е обетова­ната земя, където те са щастливи? Тук документалното наблюдение е привидно съзерцателно – дълги кадри с главните герои, старател­но следени ежедневни ситуации, в които видимо няма особен драма­тизъм. Смисълът обаче е в прово­кирането на активно наблюдение у зрителя и отказа да се разсъждава в публицистична плоскост...
Днес от 18.30 ч.
кино „Люмиер”

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари