Документална конкурсна програма

3 от филмите вижте днес
11 мар 2010 11:02, Петя Славова
0
Документална конкурсна програма
Кадър от "Пианомания". Снимка: София Филм Фест

Жената с петте слона, Швейцария – Германия, 2009, 93’, Реж. Вадим Жандрейко

Светлана Гайер е смятана за най-добрата преводачка на руска литература на немски език. Тя току-що е завършила делото на живота си – новите преводи на петте най-велики романа на Дос­тоевски, познати още като „петте слона”.

Работата ù се отличава със силно развита сетивност към езика и безкомпромисно уваже­ние към авторите, които превеж­да. Животът на Светлана е бил помрачаван от променливата ис­тория на Европа. Заедно с Вадим Жендрейко 85-годишната жена се връща за първи път към родната Украйна от втория си дом в Гер­мания в търсене на спомените си за миналото.
Днес, 17.00 ч. Френски институт

Пианомания, Австрия – Германия, 2009, 93’, Реж. Роберт Сибис и Лилиан Франк
Филмът проследява как акордьорът на пиана Стефан Кнупфер от „Steinway” и известните му клиенти, виртуозите Ланг Ланг, Брендел, Бухбиндер и Пиер-Лоран Емар се стремят към идеалната на­стройка за постигането на перфек­тен звук. Необичаен и забавен по­глед зад кулисите на най-големите концертни зали в света. „Пиано­мания” е и първият документален филм в историята на Берлинале, който е представен през февруари в секцията „Немско кино”.
Днес, 19.00 ч.Френски институт

Проклети понеделници и ягодов пай, Холандия, 2008, 87’, Реж. Коко Шрайбер
Красота, любов, работа… поня­кога не си струва дори да се надиг­неш от леглото. Филмът разглежда темата за отегчението като едно от присъщите на човекa състояния, като ни среща с 32-годишен бор­сов брокер от Уолстрийт, който печели милиони долари годишно, номад от пустинята, който нищо не прави по цял ден, последния все още жив шпионин от Втората световна война, художник, който рисува „времето” в продължение на 42 години, и Бренда Спенсър – първата ученичка в историята, която застрелва 16 души, защото: „Не обичам понеделниците.”
Днес, 21.00 ч. Френски институт

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари