Голямата 5-орка

"Храна за душата" и "С куршум в главата"
12 мар 2010 09:47, Петя Славова
0
Голямата 5-орка
Снимка: София Филм Фест

Храна за душата, Германия, 2009, 99’ , Реж. Фатих Акин

Филм за семейството и прия­телите, любовта, доверието и вер­ността… както и за трудностите да запазиш мястото, което чувст­ваш като свой дом в днешния все по-непредсказуем свят. Когато младият ресторантьор Зинос е изоставен от дългогодишната си приятелка Надин, защото пре­карва повече време в ресторанта си “Soul Kitchen”, отколкото с нея, той решава да го продаде и да я последва в Шанхай. Заведението се намира далеч от туптящото, модерно сърце на Хамбург и пом­ни много по-добри времена.

През последните три седмици до про­дажбата пълна анархия завладя­ва „Soul Kitchen”: новият готвач решава да сготви всички ястия, които винаги е искал да пригот­ви, новият DJ кара клиентите да танцуват, след като се нахранят, художници използват ресторанта за изложбена зала. Но заведени­ето добива култов статус, а Зинос осъзнава, че ще направи огромна грешка, ако се раздели със „Soul Kitchen”.

До момента Фатих Акин е из­вестен с разтърсващите си бру­тални драми, които рядко се впускат в лирични отклонения, пише Камерън Бейли. Очевидно настроението на Акин се е раз­ведрило тази година – “Храна за душата” ни предлага най-уве­рената му работа като режисьор, но филмът е небрежна и палава комедия. Самият Акин обяснява: “В този момент от живота си ис­ках да се посмея. Както казва и Чаплин: “Усмихвай се”, каквото и да се случва. Бях станал роб на успеха, на сериозността на фил- мите си. Но животът има повече цветове от този на тъгата.”

Фатих Акин Роден в Хамбург на 25.08.1973 г. в турско семейство. Учи визуални ко­муникации в Хам­бургския колеж за изящни изкуства, където се дипломира през 2000 г. Дебютира в киното през 1998 г. с “Кратко и безболезне­но”, който печели доста награди и е номиниран за Германската филмова награда. Акин често се снима и като актьор. Най-го­лемия си успех постига с филма “С глава в стената”, за който пе­чели “Златна мечка” в Берлин през 2004 г. Със следващия си игрален филм “На прага на рая” Акин получава наградата за сце­нарий в Кан ’07, четири Герман­ски филмови награди, награда на ЕФА за сценарий и др.
Днес, 18.30 ч.
НДК – Зала 1

С куршум в главата, Франция, 2009, 105’ , Реж. Жан-Пиер Жьоне

Жьоне залага на една от най-по­пулярните френски кинозвезди – Дани Буун от комедийния мегахит “Добре дошли при Шти”, и актьор­ски екип от най-известните актьо­ри на страната и включва пещта за доизгаряне в своята закоравяла романтична творба, в която дейст­вието се развива под буреносните облаци на враждуващи търговци на оръжие. Буун е в ролята на Ба­зил, останал отрано сирак, когато баща му е убит от бомба на пътя. Той работи във видеотека и се опитва да намери мястото си под слънцето.

Един ден обаче е уцелен от куршум като случаен свидетел на преследване с коли и престрел­ка. След изписването си от болни­цата Базил се оказва безработен и безпаричен, но късметът му прора­ботва, когато пред него се появява бивш затворник. Изобретателният нов познат на Базил е усъвършен­ствал изкуството на преработване­то на отпадъци и води маргинално съществуване на бунището заедно с находчива група от неудачници, неизменно в добро настроение.

Очарован и обезоръжен от госто­приемството, с което го посрещат, Базил превръща бунището в уютен подземен дом, изпълнен с магич­ни приспособления и скулптури от отпадъчни вещи. Междувременно той започва да планира отмъще­нието си срещу оръжейните про­изводители, които са убили баща му и са го „снабдили” с куршум в главата. Във филма за пореден път можем да се насладим на изобре­тателността на Жьоне във визуал­но и сценарно отношение. Тук той се забавлява с контрастите на съв­ременността. Докато богатите тър­говци на оръжие правят заговори и оръжия, Базил и неговата парца­лива група приятели създават изу­мителни и красиви предмети.

Жан-Пиер Жьоне

Френски режи­сьор, роден през 1955 г. в Руан. За­почва кариерата си с късометражни анимационни филми, като “Вър­тележката” печели “Сезар”. Пъл­нометражният му игрален дебют „Деликатесен”, заснет заедно с Марк Каро, буквално е засипан с награди, сред които 4 “Сезар”-а, “Феликс” за художник на про­дукция и номинация за БАФТА. През 1997 г. Жьоне е поканен в Холивуд да заснеме четвъртото продължение на “Пришълецът”. Изключителен успех постига с “Невероятната съдба на Амели Пулен”. Филмът печели 4 награ­ди “Сезар”, включително за ре­жисура на Жьоне, 4 Европейски филмови награди (отново приз за режисура сред тях), 2 награди БАФТА, номиниран е в пет кате­гории за “Оскар” и други награ­ди.
Днес, 21.00 ч. НДК – Зала 1

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари