Киното от днес

Започва 15-ото издание на София Филм Фест
Обновена: 4 мар 2011 12:51 | 4 мар 2011 11:46, Петя Славова
2
Киното от днес
Кадър от "Черният лебед". Снимка: София Филм Фест

Дойде денят, в който стартира 15-ото юбилейно издание на София Филм Фест.

Още от 4 март заглавията, които може да гледате са твърде разнообразни.

Филмът, който ще посрещне важните гости на официалното откриване на фестивала е “Черният лебед” на Дарън Аронофски. Началният час е 19.30 в зала 1 на НДК.

Филмът донесе няколко от най-престижните филмови награди на Натали Портман за най-добра актриса – “Оскар”, “Златен глобус”, "Изборът на критиците", БАФТА, от Гилдията на актьорите. Според преобладаващото мнение на кинокритиката, изпълнението на Портман е откровение.

"Черният лебед" е възхитителна стопроцентова мелодрама, изпълнена с мрачен абсурд и разказана със страстна енергия. Тя третира конфликта между доброто и злото в балета от Чайковски „Лебедово езеро”.

Ако някои творци се забравят в изкуството си, то балерината на Портман губи разсъдъка си заради отдадеността си.

От 18.30 ч. в кино Люмиер може да гледате едно от предложенията на Големите майстори в програмата - “Донякъде нежен” на Ханс Петер Моланд. Филмът е сладко-горчив миш-маш от незабравими образи, нецензурирани секс сцени и отличителна скандинавска трагикомедия.

В него лаконичният гангстер Улрик трябва да избере между отмъщението срещу предателя си и сдобряването със семейството си.

В 20.30 ч. е началото на корейския филм “Поезия”. За него режисьорът и сценарист Ли Чанг Донг е отличен с наградата за най-добър сценарий на кинофестивала в Кан. В тази смела и интелигентна мелодрама поезията се превръща във вдъхновяващ подтекст от многопластова история.

Две кинозаглавия с почерка на френският майстор на киното Клод Льолуш впечатляват в афиша на Дома на киното днес.

14.00 е началният час на “Смелостта да обичаш”. Филмът разказва няколко любовни истории, като централна е основаната на обич и омраза връзка между певеца Масимо и красивата му партньорка Шаа, която го изоставя, за да гради солова кариера.

В 16.00 часа започва прожекцията на “Булеварден роман”. Сюжетът заплита няколко персонажа и търси границата между истината и измислицата.

Китайският филм “Зимна ваканция” на Ли Хонгки можете да гледате от 18.00 часа в Дома на киното. С абсурдната актьорска игра, красиво заснети грозни декори и саундтрак, съставен от безкрайно тиктакане на часовници и натрапливо чуруликане, филмът спечели „Златен леопард” от фестивала в Локарно.

В 19.45 часа започва филмовия шедьовър на Дени Коте – “Кърлинг”.  Кинотворбата търси, макар и несмелo, възможността за приобщаване на хората. Най-изкусно заснетият филм на Дени Коте е и най-оптимистичният му, отличен за най-добри режисура и актьор – в лицето на Емануел Билдо – в Локарно.

21.45 е началният час на „Литълрок” на Майк От. Филмът напомня на “Изгубени в превода”, но в обратен вариант.

Филм на Клод Льолуш ви очаква от 18.00 часа в кино “Одеон”. “Едит и Марсел” е важна спирка за режисьора в изследването на митичната любов наЕдит Пиаф и Марсел Сердан.

В 21.00 часа започва “Чужденката” на Фео Аладаг. Сюжетът разказва за родената в Германия Умай, която бяга от Истанбул и от потискащия брак, заедно със сина си Джем.

“Искаме секс” е филмът, който можете да гледате от 19.00 часа в “Cineplex”-а. Историята - през 1968 г. управата на завода за двигатели Форд в Дагенхам решава да спести някоя и друга лира на гърба на 187 шивачки. Вместо надницата, която им се полага като квалифициран персонал, заводът им плаща като на чистачки. На всичкото отгоре жените работят натъпкани в задушен цех. Безмълвното женско недоволство прераства в шумна стачка благодарение на насърчението на синдикалиста Албърт (Боб Хоскинс)...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
CHERNIA LEBED IANE
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
KADE SE SKRI IANE