От "Листопад" до "Шарлатан" на 25-ия СФФ

Ето и програмата за 5 април
5 апр 2021 15:40, Петя Славова
1
От "Листопад"  до "Шарлатан" на 25-ия СФФ
Кадър от "Листопад". Снимка: София Филм Фест

Програмата от 25-ия София Филм Фест продължава днес от 15.30 часа в Дом на киното с филм на словенския режисьор Мирослав Мандич "Сан Ремо" - любовна история,в която фрагментирани спомени се връщат в съзнанието от песен. Главният герой Бруносе опитва да избяга от дом за стари хора, въпреки че паметта му изневерява. Друга обитателкана дома за възрастни хора го кара да осъзнае, че той все още може да изпитва чувства, макар и да не ги помни на следващия ден…

От 18.00 часа е прожекция на "Листопад" налегендарния режисьор Отар Йоселиани, който получаванаградата на ФИПРЕССИ в Кан през 1966 година. Историята проследява перипетиите на Нико - млад технолог, който започва работа в завод за вино, но не успява да убеди началниците си, че е способен да прецени качествата на новата реколта и въпреки протестите му, виното е пуснато на пазара... Очакваме на прожекцията всички притежатели на карти СФФУ и "Европейско кино за учащи" - входът за ученици и студенти е свободен.

В 20.30 часа в Дома на киното Днес предстои специалната прожекция на филма "Служих на английския крал" - знакова творба, с която почитаме паметта на изключителния режисьор и актьор Иржи Менцел, носител на Наградата на София на Столичната община и добър приятел на фестивала и България. Историята, позната от романа на Бохумил Храбъл, проследява шеметното издигане на един амбициозен младеж в хотелския бизнес през 30-те години на ХХ век. Менцел кани за главната роля във филма един от най-добрите съвременни български актьори - Иван Бърнев, който лично ще представи филма пред публиката.

В Културен център Г8 от 19.15   ще видим "Случайно и преднамерено убийство" на Фолкер Шльондорф. Млада жена случайно убива бившия си любовник и решава да се отърве от тялото. "Случайно и преднамерено убийство" добива популярност с музиката, композирана специално за филма от Брайън Джоунс, един от основателите на "Тhe Rolling Stones". Легендарният Фолкер Шльондорф лично ще представи филма със специално видео обръщение към публиката.

В Евро от 18.30  в специално видео обръщение ще видим и от Тони Палмър за филма му "Вангелис и пътуването до Итака" Вангелис е композитор на електронна, амбиънт, джаз, поп-рок и оркестрова музика, познат най-вече с отличената с награда "Оскар" музика към филма "Огнените колесници", както и с музиката към филмите "Антарктика", "Блейд Рънър", "1942: Завладяването на рая", "Александър".

В Кино Влайкова от 20.00 часа е прожекцията на "Шарлатан" - драматичната история за човек, надарен с необикновени възможности, развиваща се на фона на тоталитаризма през 50-те години. Филмът е вдъхновен от историята на лечителя Ян Миколашек, който използва уменията си, за да лекува всички, независимо дали са бедни или известни. Сред високопоставените му пациенти е и президентът на Чехословакия Антонин Запотоцки... "Шарлатан" ще бъде представен чрез видео обръщение лично от неговия автор, режисьорката Агнешка Холанд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Optimist преди 3 години
Да се чете "1492: Завладяването на рая"