Фестивал на меда ще популяризира консумацията на мед

Според специалистите българинът рядко употребява мед
15 сеп 2005 14:36,
Фестивал на меда ще популяризира консумацията на мед
Снимка: Булфото
От 17 до 20 септември ще се състои Софийски фестивал на меда, пчелните продукти, инвентар и пособия, съобщиха на пресконфернция организаторите от Сдружение Столичен браншови пчеларски съюз /ССБПС/ и Пчеларска кооперация "Нектар".

На изложба-базар ще бъдат представени разновидности на мед, пчелно млечице, меден прашец, прополис. Ще се предлагат също пчеларски инструменти, кошери, рамки, центрофуги и други пособия.

Заявената от организаторите цел на фестивала е да се повиши консумацията на мед в България. Според специалистите българинът рядко употребява мед.

Ще бъде изложен едноцветен и многоцветен мед от липа, акация и от по-рядко използвани растения като кориандър, мента, лавандула, магарешки бодил, каза инж. Михаил Михайлов, председател на ССБПС. Базовите цени ще варират между 5 и 7 лева за килограм, уточни той.

По пазарни изчисления на човек в България се падат средно по 200-250 грама мед годишно, каза ст.н.с. д-р Цеко Иванов от отдела по пчеларство към Института по животновъдни науки в Костинброд. По думите му това е твърде малко в сравнение с консумацията на мед в другите европейски страни. Той подчерта полезното антибактериално действие на меда.

В рамките на фестивала ще се състои кръгла маса с участието на български и чуждестранни лектори и пчелари. На нея ще бъдат представени новости в пчеларството и ще се обсъждат теми като апитерапия, качество на меда, медоносни растения, отглеждане и грижа за пчелите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание