500 лева глоба за куче без чип в София

До края на март общинарите броят бездомните псета
12 фев 2011 09:09,
128
500 лева глоба за куче без чип в София
В София има над 9000 бездомни кучета. Снимка: Булфото

Всички домашни кучета в София да бъдат с чип, предвижда проектът на Наредба за отглеждане на домашни животни.

Собствениците ще трябва да маркират любимците си до 6 месеца от влизането в сила на документа. Те няма да плащат устройството, а общината ще купува чиповете.

Вече е пусната поръчка за закупуване на първите 5000 чипа. Освен това стопаните ще бъдат освободени за една година от такса куче, пише в. „24 часа“.

Ако обаче не спазят изискването, ги чака 500 лв. глоба. Освен домашните с чип ще ходят и уличните псета (според статистиката те са около 9000 - бел.ред.).

"Във всеки район ще има поне по един център за безплатна кастрация и поставяне на чипове", обяснява зам.-кметът по екология Мария Бояджийска.

Целта е да се уточни броят на домашните кучета и да се направи електронен регистър.

"Основният източник на бездомните кучета са домашните, защото много малко от тях са кастрирани, а често стопаните изхвърлят на улицата поколенията им. Затова столичани ще могат и да кастрират любимците си безплатно", подчертава Бояджийска.

До края на март пък ще е ясно колко бездомни кучета има в София. Тогава трябва да приключи преброяването, което общинското предприятие "Екоравновесие" и неправителствени организации започнаха.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
5
 
3
 
! Отговори
Шопите преди 13 години
уфф, пак ни намесиха и нас. А че половината ми колеги са от Варна, Казанлък, Търговище и други места на много километри от столицата, ама се имат за столичани, никой не се сеща. Като чуете София, все шопите сме ви в ограничения мозък! Абе хора, защо ни е на нас шопите да се ръчкаме у градо, дето ни е на една ръка растояние? Вие, дето не сте шопи, сте половината столичани, а ние шопите все обираме псувните! И за кучетата ви сме виновни ние!
84
3
 
7
 
! Отговори
Симеон Кобурггорски преди 13 години
Аз като ви казах, че трябва да си смените чипа ми се смеехте
83
4
 
10
 
! Отговори
Абсурдария преди 13 години
Само едно да попитам: Защо навсякъде по света такъв проблем не съществува, само у нас той е неразрешим? Защото сме "втората по интелигентност нация"?
82
5
 
9
 
! Отговори
Кочо Кучев преди 13 години
Ако трябваше аз да организирам преброяването в България, щях да го използвам за да реша проблема с кучетата.Лесно е, но трябва малко акъл, който липсва по горните етажи на властта. В преброителната карта трябваше да пише въпрос. Имате ли домашен любимец? Ако да-какъв и да се посочи. За да не скатаеш животното ще има и въпрос. Има ли съседа ви домашно животно. Ако да-какво? Данните се засичат и там където се установи, че животинката не е регистрирана-следва глоба 500 лева в полза на държавата.
81
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
София е административна столица, но никога не се е славила с култура на населението. След Освобождението Пловдив, Русе, дори Шумен и Видин са били с културно градско население. Имали са традиции. А София - е, вижда се от старите снимки по изложбите ! Сборище на шопи, които, както казва Захари Стоянов , по време на борбите против турците, се правели, че не разбират какво им говорят въстаниците, но са тичали да ги предадат в Конака!
80
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
каручките няма да ги забранят, защото са собственост на хора, които винаги гласуват а който гласува му се козирува. Който не гласува не го броят за човек и правилно. Кучетата по улиците няма да изчезнат, защото ако изчезнат, няма да могат да се точат пари отпуснати за кучешкия проблем а тези които печелят сега няма да си оставят някой да им изяде хляба.
79
5
 
7
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Нека всеки, сложил ми минус на долният пост, да вземе един *** и да си го отглежда вкъщи... а аз в отговор ще взема у нас едно улично куче.
78
8
 
15
 
! Отговори
Българин преди 13 години
От друга страна - *** са много по-зловредни от ***. Кога те ще бъдат кастрирани и снабдени с чипове? А каруците? В моят квартал ми писна да газя не кучешки, а конски л.*** !!! Но нещастницата фъндъкова, дето уж обещаваше да махне мръсните каруци от уж европейската ни столица, клекна много бързо с обяснението, че *** били имали "ПРАВА" ?!?!?А *** точно клошарите ги въдят - обичайна гледка - *** обикаля и рови по кофите, след него - цяла глутница.
77
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Съгласна съм с посочените изисквания, но друго ми направи лошо впечатление - при положение, че когато има новина за роми, така да кажем, ***, то вие не пишете ''***'', защо тогава за бездомните кучета пишете ''псетата''?
76
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво на кметицата! Кучелубителите да приготвят стотачките.
75
5
 
6
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Пак ще има двойни стандарти. Ако останат улични кучета без чипове, общината сама себе си ли ще глобява? - Защото уличните *** де юре са общинска собственост....
74
8
 
5
 
! Отговори
NEMO преди 13 години
Ами ти не си човек как да ти обясня какво е да си човек.Няма да разбереш.Трябва ли да оставим да бездомните кучета да нападат децата и нащите родители.Защото глутницата напада само слабите и неопитните.
73
4
 
6
 
! Отговори
Пестелив преди 13 години
НЕМО, животното също диша.И какво , да трепем ли всички различни от хората за да има въздух.И как реши ,че човека е с предимство?Примерно ,можеш ли да го обясниш на Белнейски и други като тях?Без крайности!
72
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нормално е да е пълно с кучета в София. Все пак кръвта вода не става. 90% от софиянци са със селски корени. Не могат да живеят без животни. А бездомните кучета само една ударна бригада виетнамци може да ги премахне ако не им се пречи.
71
9
 
9
 
! Отговори
NEMO до пестелив преди 13 години
Мен ме е грижа за хората абаче ти не си човек ти си песолюбец.Прочети по внимателно какво написах по долу не говори глупости.Казваш защото са хора ама за бездомните хора правят ли толкова колкото за бедомните кучета твоите колеги песолюбци.Кое е по важно според теб живота на 100 кучета или живота на едно дете.Да бъдем хора значи да се грижим един за друг.А НЕ ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА БЕЗДОМНИТЕ КУЧЕТА.!!!!
70
3
 
1
 
! Отговори
за 67 преди 13 години
Тиквата как да предаде властта,че нали контрабандата работи за него.Как да изтърве лапането ?
69
5
 
6
 
! Отговори
Пестелив преди 13 години
НЕМО, НЕМО! После да не питаш защо те нападат кучета, като си гладен и ти ще си изядеш и а..то , ама се чудиш защо хора хранили бездомните.И ти отговарям: Защото са ХОРА.Но явно теб те е грижа за собствения ти з....к, ако не си го дал под наем и него , неудовлетворена дребна душица.
68
7
 
4
 
! Отговори
Още от 55 преди 13 години
Тези, които са ми сложили минуси, доказват, че не са съзнателни собственици или любители на бездомни кучета. Защо сте против реда и мерките за хигиена? Харесва ви гледката по улиците и градинките, така ли? Кучешки ***, гладни песове, нападащи безпомощни старци и деца? Това ли е лицето на Европа? Само в *** катун могат да се толерират подобни картинки.
67
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ми то в София всеки втори е овчар,всичките имат кучета.А после се имат за граждани кореняци хаха.
66
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това май е безсилие на властимащите ?Хем не могат да се справят,хем не предават властта.*** мутри.Никога повече ченге или мутра на власт!