500 лева глоба за куче без чип в София

До края на март общинарите броят бездомните псета
12 фев 2011 09:09,
128
500 лева глоба за куче без чип в София
В София има над 9000 бездомни кучета. Снимка: Булфото

Всички домашни кучета в София да бъдат с чип, предвижда проектът на Наредба за отглеждане на домашни животни.

Собствениците ще трябва да маркират любимците си до 6 месеца от влизането в сила на документа. Те няма да плащат устройството, а общината ще купува чиповете.

Вече е пусната поръчка за закупуване на първите 5000 чипа. Освен това стопаните ще бъдат освободени за една година от такса куче, пише в. „24 часа“.

Ако обаче не спазят изискването, ги чака 500 лв. глоба. Освен домашните с чип ще ходят и уличните псета (според статистиката те са около 9000 - бел.ред.).

"Във всеки район ще има поне по един център за безплатна кастрация и поставяне на чипове", обяснява зам.-кметът по екология Мария Бояджийска.

Целта е да се уточни броят на домашните кучета и да се направи електронен регистър.

"Основният източник на бездомните кучета са домашните, защото много малко от тях са кастрирани, а често стопаните изхвърлят на улицата поколенията им. Затова столичани ще могат и да кастрират любимците си безплатно", подчертава Бояджийска.

До края на март пък ще е ясно колко бездомни кучета има в София. Тогава трябва да приключи преброяването, което общинското предприятие "Екоравновесие" и неправителствени организации започнаха.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
4
 
5
 
! Отговори
edinstveniq преди 13 години
Браво!!!! Най-после разбраха ,че от домашните и стопаните им идва проблема!!!! Поздравления за плана и дано го изпълните !! Ще видим прекрасни резултати ,ако се осъществи!!А на смотльовците във форуми,които вечно плюят - пикня за вас слабоуммни!!!!
104
3
 
14
 
! Отговори
1 преди 13 години
А безполезното "Екоравновесие", където с години не си мръдна пръстта за да си върши работа- какво я правим? Нещо санкцийки, наказанийца, глоби или пак за някои ще им се размине това, че лапат пари и нищо не се върши?
103
6
 
3
 
! Отговори
Maraba преди 13 години
Итересно,а Ц.Ц. верния пес на Б.Б,дали ще го чипосат.
102
5
 
6
 
! Отговори
Maraba преди 13 години
О пари,пари се арчат кат бели.А бездомните кво ги прайм?
101
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Задължително намордници и за кучелюбовчиите.
100
9
 
9
 
! Отговори
++++ преди 13 години
браво Дянков и кучетата ли погна.а на нас кога ще слагаш чип.щото аз имам един излишен ела да ти го сложа.
99
8
 
8
 
! Отговори
f122 преди 13 години
поредната глупова измишльотина на държавната машина, зада ни манипулира по лесно, скоро и на нас ще ни сложат чипче ,да ни следят по лесно.
98
6
 
9
 
! Отговори
Шопите преди 13 години
Прочетох проекта за наредбата - има добри неща, има и лоши - на собствениците се налага глоба 20 - 400 лв ако си разхождат кучето без намордник. Супер - някой да е виждал улично куче с намордник? Някои от тях са с размерите на немски овчарки! На тях кой им събира лай..та от улицата? За всички останали случаи глоби от 150 до 250. А общината кой ще я глобява когато не кастрира ***, когато ни ги пуска из кварталите, когато сер.т навсякъде и замърсяват околната среда?
97
6
 
8
 
! Отговори
т*ъпанар преди 13 години
500 лева глоба за куче без чип в София"Кого ще глобяват ? Кучето ли ?
96
4
 
7
 
! Отговори
Не разбрал преди 13 години
За домашните кучета - разбирам, ще глобяват собствениците им, че общината не е осигурила необходимото количество чипове, или достатъчен капацитет хора, или каквото се сетите. Ами как ще глобяват горките бездомни кучета? И кой ще доведе до знанието им малоумната наредба. Може би не разбирате за какво говоря. Справка сайта на общината.
95
8
 
4
 
! Отговори
питащ преди 13 години
Фандъковице що стана с броенето на котките ***? До къде го докарахте? Айде първо тях ги пребройте, че по график са по напред и тогава песовете. Щото всичко едновременно трудно се брои :))) Пък и като ви гледам акъла ако и преброителите ви са с интелекта на мутрата трудно ще различат куче от котка или папагал та ще стане объркване :))))
94
9
 
4
 
! Отговори
наблюдател преди 13 години
Поредната гербава далавера. Пак пожарникаря и тая трътка от кметството са си приготвили нещата да лапкат парички. Вече се чудя тази година или в началото на следващата тия няма да пуснат някоя поръчка да ни сложат по някой чип и нан нас! Междудругато колко глоба за бепризорни *** и неизградено място където да си седят и да се грижат за тях е платила трътката? Нали от началото на годината влезе такъв закон и следва за всеки пес да плаща от джоба си 1000 лв. Или закона и глобите са само за нас?
93
5
 
2
 
! Отговори
NERON преди 13 години
kvi sa tiaa gluposti ,kvi 4ipove kiv taksi ku4eta -KADE GO IMA TOVA V EVROPA-BULGARIA E EDINSTVENTA DURJAVA V EVROPA PULNA S YLI4NI KY4ETA .DURJAVAT NISTO NE PRAZVI PO VUPROSA .SRAM GOLIAM
92
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Горките кученца,как сега ще си платят глобата!Работа няма,консервите и македонската наденица поскъпват....ужас!
91
6
 
1
 
! Отговори
teo преди 13 години
ТОВА ХУМАННО ДЕЛО ДА БЕШЕ СЕ ОСЪЩЕСТВИЛО И В РУСЕ, РУСЕНЦИ ЩЯХА СПОКОЙНО ДА СЕ ДВИЖАТ И В КВ."ЗДРАВЕЦ ИЗТОК" ОСОБЕННО ОКОЛО НЕМСКАТА ГИМНАЗИЯ И БЛОК "Ралица"!!! НО ПРИ КМЕТ ХЛЕБАР В РУСЕ, ПОНЕ ХЛЯБА ДА БЕШЕ НА ЕВРОПЕЙСКО НИВО, А НИЕ ИСКАМЕ ЧИПОВЕ ПО КУЧЕТАТА!!! РУСЕНЦИ СПАСЯВАЙТЕ СЕ ПОЕДИНИЧНО, КОЙ КАКТО МОЖЕЕЕЕЕ!!! ОК??
90
4
 
7
 
! Отговори
Шопите преди 13 години
до анонимен: Столицата е сбирщина от хора от ЦЯЛА България. Естествено, че има и шопи, защото за нас това е най-близкия голям град, както за живеещите до Варна, например, това е Варна. Културата - не ми излизай с номера, че през 1878 шопите били по-некултурни от останалите! Аз не познавам шоп, дето да е бил жив през 1878 и още да е жив! Нима пловдивчени, шуменци, русенци и видинчани от 19 век са още живи? СИгурно дълголетието ви се дължи на културата ви?извинявам се за офтопика, но ми писна.
89
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да им зашият и задниците!
88
5
 
4
 
! Отговори
НЛО преди 13 години
ТИЯ ОПРАВИХА УЛИЧНИТЕ ТА СЕГА ДА БРИБЕРАТ ПАРИ И ЗА ДОМАШНИТЕ.ТОВА ЩЕ ЗАКЪРПИ ДУПКАТА В БЮДЖЕТА НА ГЕРБ.
87
6
 
8
 
! Отговори
Шопите преди 13 години
Да си кажа мнението и за бездомните кучета - не ги искам! Не ща с моя данък да издържам с десетилетия разни ***, дето ме хапят и лаят. Къде по света се строят приюти за ДОЖИВОТНО отглеждане на ***? Къде по света, след като ги хванат, пак ги пускат на същото място?! Екоравновесие да ми руча шопския х.й с фалшивото си "равновесие"!!!!!!!!!
86
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не, само твърдя, че "столица" не означава и култура на населението. Истина е, че е пълно с всякакви.