Ползваме буферните паркинги само с карта за градския транспорт

Предложението ще бъде внесено в Комисията по транспорт в СОС
Обновена: 27 авг 2012 09:50 | 27 авг 2012 09:45,
122
Ползваме буферните паркинги само с карта за градския транспорт
Снимка: архив, Булфото

Комисията по транспорт в Столичния общински съвет днес ще внесе предложение да се ползват безплатно буферните паркинги с карта за градския транспорт. Това каза председателят на транспортната комисия в СОС Радослав Тошев пред БНТ.

По думите му на заседанието днес  ще се обсъжда Наредбата за движение по пътищата  с цел нейното усъвършенстване за паркиране в София. Ще се разглеждат и някои от исканията на гражданските организации, свързани с новите правила за паркиране в „синя зона“, които предизвикаха вълна от протести. Общинарите ще обсъждат няколко доклада.

На въпрос дали членовете на транспортната комисия са склонни да се откажат от новите правила за паркиране, Тошев отговори:

„Комисията по транспорт към СОС е от 14 члена и аз не мога от нейно име да взема решение. Комисията ще разглежда предложенията на гражданските организации, както и предложенията, които аз внасям като доклад във връзка с премахването на някои трудности във връзка с наематели, собственици на апартаменти, да могат да взимат винетики”, каза още той.

Тошев мотивира новите правила за паркиране в столицата с целта да се възпрепятства влизането на частни автомобили, да остане центърът за пешеходците, да стане по-чисто и  да има ред и дисциплина.

„Многократно съм казвал, че това не е услуга. Това не е паркинг зона. Това е рестрикция за ползване на частни автомобили. Нека хората да свикнат с идеята да не ползват частните автомобили в идеалния център на София, а да се движат пеша или с велосипед, или да ползват обществения транспорт“, каза Тошев.

Днес не се очаква окончателно решение по проблема. Комисията по транспорт ще разгледа многократно всичките предложения и ще заседава няколко пъти. По принцип предложения за корекции трябва да стоят около две седмици на сайта на СО, преди да се вземе решение, обясни Тошев.

Още по темата
Вълната на недоволство възникна заради правилата за паркиране, касаещи живеещите в централната част на столицата.

Заради протестите с един месец се отложиха промените за паркиране в центъра на София, но само за гражданите, които живеят в района.

От 1 септември за паркиране в идеалния център трябваше да се плащат по 150 лв. на година за „синята“ зона.

По 100 лв. е годишната винетка за широкия център, който ще бъде покрит от „зелена“ зона.  За втора кола живеещите в центъра трябваше да се бръкнат съответно 450 лева за „синята“ зона и 300 лева за „зелената“.  

От началото на септември обаче вече ще плащаме 2 лв. за паркиране в "синята зона" и 1 лв. на час в "зелената".  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
8
 
! Отговори
безобразна глупост преди 11 години
Що за малоумие е това. Първо правят буферни паркинги, за да може когато някой, който не е от София и дойде с колата в столицата, да я остави в тези паркинги, да си хване метрото и да си свърши работата в министерство или агенция,веднъж на година-две, с цел да се облекчи трафика и да няма задръствания. До тук всичко звучи много добре, след това обаче върховната ИЗГ*ЗИЦА- абонаментна карта за градски транспорт?!?Кога ще я използвам пак тая карта? Тъкмо след 40-50 години ще си я изхабя. ***!
71
2
 
9
 
! Отговори
аз преди 11 години
Искам всички от СОС и въобще всички мазни политици да умрат в страшни мъки, стенейки и гърчейки се като червеи!
70
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В центъра е редно да си построят гаражи или да си продадат колите като не могат да си позволят.
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този "философ" ще оправя трафика....Няма ли специалисти.И сега какво - айде всички живеещи в центъра да паркират на построените паркинги в покрайнините на града и с карта за метрото да си ходят в къщи. На сутринта обратно. Така хем ще се пълни метрото, хем ще се оправдае строителството им.Абе вижте кои са експертите на транспортната комисия на СО и съдете за "компетентните" решения на тази комисия.
68
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много ясно, че в центъра не трябва да се бръмчи с коли, а само пеш, с колело или градски транспорт. Ама *** си е свикнал навсякъде да се бута с колата си и ще отнеме време да разбере, че без кола в центъра е по-добре за всички, дори и за него самия.
67
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искам управляващите да слязат от служебните коли и да ползват градския транспорт и колела!!! Хайде, господа управляващи, дайте пример!
66
0
 
4
 
! Отговори
до 74 преди 11 години
и в Младост не ти дава това право, просто там има много повече свободни места
65
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До elkanapepi***gmail Значи на мен не ми дава право защото имам имот в центъра ,но ми дава това право когато имам имот в "младост" или "дружба " така ли !? Железна логика успех!
64
0
 
4
 
! Отговори
visa преди 11 години
Цитат:В центъра може да се паркира само в гаражите и паркингите, а паркирането по улиците е нарушение на закона за движение по пътищата, защото блокира движението. А относно улиците на кой са - първо са дарени пт предците ни за общото благо и второ публична собственост са - тоест колкото и на общината, толкова и наши на гражданите!Не ме карайте да се смея, но то е типично за управляващите - което им е угодно!
63
1
 
5
 
! Отговори
Държавник-мърляч преди 11 години
Добре де, вие хубаво недоволствате, обаче влезте ни и на нас в положението. Нямаме опит, нямаме и акъл, за да измислим рационално решение. Затова набиваме колците по тротоара, разчертаваме паркоместа и започваме да събираме пари от хората. Така е най- лесно, а и така и така сме на хранилката, няма лошо да се обогатиме малко.
62
1
 
4
 
! Отговори
до 54-ти преди 11 години
Хайде да се аргументираш с какво ще намалят 150-те лева шума и мрасотията. Никой няма да ограничи преминаването на автомобили през центъра, а докато това не стане няма да има промяна в нивата на шума или пък замърсяването!
61
1
 
6
 
! Отговори
Столичанка преди 11 години
Погледнете картата на Столична община и зоните за паркиране - синя е зелена ... Бул.Н.Й.Вапцаров от бул. Черни връх към бул. Симеоновско шосе е даден като зелена зона и има поставени знаци да си плащаш за престоя и няма определена предварително платена зона от работещите на прилежащата територия.Но не така стои въпроса за осигуряващите властта от НСО и ДАНС, паркират без да плащат за престоя в зелената зона и не дават друг да паркира дори да си е платил с фиш за паркиране в зоната.
60
0
 
7
 
! Отговори
М преди 11 години
Защо трябва да има карта? Човек не може ли да си остави колата и да си купи билетче еднократно?
59
0
 
6
 
! Отговори
Елка преди 11 години
Прекрасна идея. На всички спирки на метрото паркингите да са с право на достъп само за пътници които ще ползват метрото.
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В центъра може да се паркира само в гаражите и паркингите, а паркирането по улиците е нарушение на закона за движение по пътищата, защото блокира движението.
57
1
 
7
 
! Отговори
visa преди 11 години
Сега септември като се започнат протестите в натоварения трафик ще им се стъжни на общинарите!
56
3
 
5
 
! Отговори
Танго преди 11 години
СОС е МАФИЯ! Само лобистки закони, противоречащи на здрав разум и логика. Нищо не е сметнато спрямо "европейските" ни заплати. Да се въведе пак софийско жителство и всички туристи от страната да си отидат по родните места.
55
9
 
7
 
! Отговори
Kris преди 11 години
Niko, в селските ви пробити градове, имате по 2 автобуса на линия и общо 10 линии. В автобуса ви я има 20 души, я не. В пиков час - 50.. И добре, че са туристите, та малко да понапълните общинската си каса.. Докато в София има 700 автобуса, 150 тролейбуса и оща толкова трамвая. Съвсем нормална гледка е във всеки автобус да има 200-300 човека, макар че са през 7-8 мин.А вие, селяци, идвате, не плащате данъци на София, ползвате облагите и с цялата си наглост - плюете..
54
0
 
5
 
! Отговори
До СОС-а преди 11 години
Вие ще трябва да сте много ***, щом не можете да измислите една работеща наредба.Толкова ли е сложно?Паркинга е за паркиране, да има солидни глоби, ако автомобила който влезе и НЕ излезе в един и същи ден (разбирайте около работното време) . През останалото време да е с цена 0.1% от минималният доход 270лв или 0.27 лв на час. Защото като ни се повиши заплащането до 3000 лв да може да стане е 3 лв на час, както е сега.
53
0
 
2
 
! Отговори
Софиянец преди 11 години
За общината явно паркинг означава кофата с боята!Истината е сериозни хора да помислят а не смешниците които в момента се мъчат и се пънат как да изкарат още зверски пари за своите хора!