25% са постоянно свободните места в синя и зелена зона в София

Наполовина по-малко били репатрираните коли при новата организация
21 окт 2012 15:58,
59
25% са постоянно свободните места в синя и зелена зона в София
Постъпленията от двете зони отиват за поддръжка на градския транспорт. Снимка: Булфото

Постоянно свободните места в синята и зелената зона в центъра на София са 25 процента. Размерът на увеличение на приходите е 150 хил. лева за септември спрямо същия период на миналата година. Това съобщиха днес на пресконференция в Столичната община Малина Едрева - председател на групата на общинските съветници от ГЕРБ, и представители на ръководството на Центъра за градска мобилност.

Те представиха новите критерии за измерване на ефекта от промените в правилата за паркиране в централната градска част.

От центъра отчитат, че санкционираните граждани в двете зони са намалели с около 50 процента, наполовина по-малко са и репатрираните от зоните автомобили. 7000 са подадените заявления за винетни стикери за паркиране в двете зони, 6500 са вече закупени. След промените в централната градска част местата за паркиране в "синята" зона са 5 500, а в "зелената" - 11 500.

Малина Едрева отбеляза, че сред целите на новите правила за паркиране са намаляване на трафика и задръстванията, по-лесно придвижване на хората, по-малко шум, задръствания и по-подредена и по-достъпна среда за гражданите. В тримесечните си публични отчети от Центъра за градска мобилност ще пресмятат колко пари са постъпленията от паркирането в двете зони и как се изразходват средствата.

Едрева посочи, че по решение на Столичния общински съвет постъпленията от двете зони отиват за поддръжка на градския транспорт. Тя припомни, че билетът за градски транспорт от години продължава да е 1 лев, като общината дофинансира пътуванията на повече от половината от пътници. Цената на билета и на картите за пътувания на учащи и пенсионери няма да бъде повишавана. Едрева информира, че през 2013 година с европейски средства ще бъдат закупени над 150 нови автобуса, 20 трамвая и 10 метровлака.

Наблюдение на ефекта от новите правила за паркиране ще се прави на всеки три месеца. Сред критериите за наблюдение са коефициентът на заетост на "синята" и "зелената" зона, трафикът в обхвата на двете зони за платено паркиране, измерване на замърсеността на въздуха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е как няма да са свободни като са скъпи, пък и при толкова скъп бензин ще стават още по празни
8
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трафикът не знам дали е намалял, но най-сетне мога да паркирам около нас. Аз съм много доволен от синята зона. Трябва само да важи и цялата събота и неделя.
7
4
 
16
 
! Отговори
Зона преди 11 години
до сега да бяха направили няколко паркинга вместо да цапат улиците със синьо и зелено тия лешояди от столична община
6
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Живея в центъра, не знам кога забелязаха, че трафикът е намалял, защото аз такова нещо не вижам! Да не говорим, че паркирането стана още по-трудно от преди, защото намалиха местата с тия колчета. Та хем трафикът си е същият, хем водим война със съседите за всяко паркомясто. С две думи поредната глупост на Фандъкова, а ефект никакъв.
5
1
 
11
 
! Отговори
до 3 преди 11 години
Грешиш, вече е решено - до Перник ще се казва Голф зона.
4
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а тази *** Малина Едрева няма ли да спомене, че вече по магазините в центъра почти не влита хора. От както влезе в сила тази безумна глупос отлива на хора от магазините е очивиден и всички са се пренасочили към моловете с безплатен паркинг. Този месец ще освободя човек от персонала, ако така продължава и ще затварям. Не си струва да плащаме наеми за топ център и да не допускаш хората там. Е добре гледате интересите на собствениците на МОЛ-ве. Тази държава няма да се оправи!
3
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чодесно! Очаквайте скоро жалта зона до окуловръстното и бела зона до Перник! :)
2
5
 
14
 
! Отговори
ъх преди 11 години
До кога ще продължава да има псевдоконтрол ?! Контрольорите продължават да мигат пред *** и пред по-нахалните пътници ? Или отминават и се правят на ударени или нежно казват "Ами слезте на следващата спирка"
1
10
 
37
 
! Отговори
emski преди 11 години
Всичко това е една голяма опашата ГЕРБерастка лъжа!