Кметицата vs. гражданските патрули: Не на агресията!

Посяването на омраза ражда насилие, настоя Йорданка Фандъкова
Обновена: 18 ное 2013 14:39 | 18 ное 2013 14:36,
102
Кметицата vs. гражданските патрули: Не на агресията!
Граждански патрул по "Пиротска". Снимка: Facebook

Общината не е съгласувала сформирането на граждански патрули, които да охраняват центъра на София от нелегалните имигранти, обяви кметът Йорданка Фандъкова.

Думите на кметицата идват след твърденията на националистически организации, които обявиха, че формират граждански патрули, за което са уведомили Столична община.

Преди дни лидерът на Съюза на българите "Национално Единство" Боян Расате обяви, че идеята им е да се наблюдават ключови места, където биха могли да възникнат проблеми.

Още по темата
По думите му патрулите ще имат само наблюдателски функции и няма да действат на расистка основа.

"В Столична община не са постъпвали уведомления за сформирането на граждански патрули. В случай, че постъпят такива, те няма да бъдат съгласувани, защото са в разрез с българското законодателство и демократичния правов ред", категорична е кметицата.

Фандъкова припомня, че съгласно българското законодателство органите на МВР и правораздавателните институции упражняват правото да опазват обществения ред и да гарантират собствеността, здравето и живота на гражданите.

"Формирането на частни отряди, които да изземат техните функции и да упражняват закона от свое име, е не само незаконно, но е и сериозна опасност за реда и сигурността в държавата", твърди тя.

"Ситуацията в София и другите населени места, в които се настаняват бежанци и има приток на имигранти, е предизвикателство както за държавата и службите за сигурност, така и за местните власти. В тази ситуацията опитите на отделни лица и организации да трупат рейтинг, като подклаждат нетърпимост и омраза и си играят със страховете на хората, са недопустим и не трябва да бъдат толерирани. Те представляват реална опасност за сигурността на гражданите и правовия ред. Посяването на омраза, ражда насилие. Затова цялото общество и институциите трябва да се противопоставим на агресията", призова кметът.

Тя припомни, че до момента Столична община е изградила допълнително осветление и видеонаблюдение в районите около бежанските центрове – "Овча Купел", "Враждебна" и "Военна рампа".

Допълнително се монтират камери за видеонаблюдение и осветление в централна градска част – около площад "Бански", минералните извори, улица "Пиротска" и преките й. Изграждането им трябва да приключи в рамките на две седмици.

"Поисках и вече е осигурено допълнителни полицейски патрули в районите с бежански центрове и в централна градска част, където има струпване на бежанци и имигранти", завърши столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
39
 
! Отговори
Tina преди 10 години
Когато властите отказват да пазят хората, хората сами ще се пазят.Толкова е просто, г-жо Фандъкова.Почти колкото вас...
37
34
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не не искам фашисти по улиците
36
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лелеееее до там ли стигнхме ужас тези са без мозъци как ще им давате правомощия
35
5
 
8
 
! Отговори
Urkoto преди 10 години
До Kaleko Alekoхахах тука малко се обърка ама нищо. Прощавам ти. :) Но трябва да те ряазочаровам, не съм фесляк. Просто няма как по друг начин да нарека такива хорица. Къде все ми хленчат как все някой щял да дойде да им направи това, как щял да им направи онова, как щял да ги пороби, как нз си какво. Тоест те живеят вссеки божи ден със съзнанието на роби, на ***. Еми сами са си виновни.
34
4
 
7
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Urkoto, ама така си кажи, че си турчин :D
33
14
 
2
 
! Отговори
Urkoto преди 10 години
До Kaleko AlekoE защо така ? Чак такива *** ли сте, че дори не можете да се защитите и се надявате някой друг да ви свърши вашата работа.
32
29
 
14
 
! Отговори
s преди 10 години
Въпросните "патрули" са съставени изцяло от объркани неонацистчета и футболни хулигани, на които мозъчната клетка стига само дотам, че да търсят физическа разпра. И проблемът с бежанците е идеален повод за подобни действия. Патрули от *** - не мерси. Тея са също толкова вредни, колкото и бежанците, които не спазват законите. Обществени маргинали, използващи ситуацията да влязат в кадър.
31
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до кaлеко aлекоНе мерси, дръжти си ги у софето и дa сa ви честити. Ние нaшто сaми си го пaзим.
30
8
 
25
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Патрулите не трябва да са толкова в София, колкото в провинцията, където меринджеите дерибействат на воля и крадат директно от къщите, за реколтата да не говорим.
29
22
 
5
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
Утре като пребият някой в центъра на София, да не плачете. Тези "патрули" откъде ще знаят лой е емигрант? Ще имат ли правомощия да искат документ за самоличност? И кой ще е *** който ще им разреши? Направо да сформират едни по мащабни бригади и да убият политическите си врагове. После правим Расате канцлер и т.н. Всички знаем как се е действало в Германия.
28
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Я си предстaвете колко побоищa в повече ще имa из Сф. именно зaрaди тези, т. нaр. пaтрули? Не говоря изобщо зa бежaнците, a между бългaрски млaдежи и въпросните мутрaгеньовци? Дa не говорим зa момичетa и около зaведения кво ще се случвa! Aбе " зaстрaховaтелите" отново в действие!
27
3
 
23
 
! Отговори
за патрулите преди 10 години
Всъщност, когато няма държава, гражданските патрули са чудесно нещо! Проблемът тук е, че някои хора не одобряват кой е начело на тези патрули; иначе повечето ни села наистина имат нужда от патрули, за градовете на не говорим. А ти, сънароднико Исмаиле, няма нужда да си същия нацист и провокатор - по-скоро организирай патрул или се включи в такъв. Не виждам защо ВСЕКИ да не се включи в такава инициатива, тъкмо ще станат безсмислени споровете за нацизъм. А само камерите няма да помогнат особено!
26
1
 
15
 
! Отговори
строго охраняван преди 10 години
Тогава каква е ролята на охранителните ..... след като полицията ми гарантира реда....
25
4
 
1
 
! Отговори
Urkoto преди 10 години
До Kaleko AlekoАми да ти каже хич не ми и пука. Направих го, защото тогава така беше модерно. Дреме ми. хахах все пак правя каквото пискам когато си поискам. :) Жалко, че няма повече хора като мен.
24
4
 
5
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Urkoto, колкото и да се пънеш, човеко, петното си остава. Това са си бил подопечен на Тиквун си е дамга. И да сипеш огън и жупел - късно е вече.
23
1
 
9
 
! Отговори
торонто преди 10 години
До Исмаилняма да могат да те стигнат да ти се извинят даже усещам аз:)
22
22
 
5
 
! Отговори
Исмаил преди 10 години
Такива патрули ако ме спрът ще ядът бой на кубици.Ще ги запозная с дървен господ.*** м...а ви фашистка.Закона не ги защитава и една самоотбрана ще ми се отрази добре на настроението.
21
12
 
8
 
! Отговори
обективен преди 10 години
Опaaaa, мутренските временa официaлно поискaхa рaзрешение дa се зaвърнaт по софийските улици. И нaвремето некои викaхa.." брaвооо момчетa- борчетa", мa после ревaхa години нaред! Големи *** сa нaродните мaси..., ни помнят, ни виждaт, ни чувaт..,но зaтовa пък усещaт върху гърбинaтa си грешките!
20
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сетила се Мара да се побара,че и кметицата за законодателство-от впиянчени *** търкалящи се по кръстовищата.Браво момчета,разчистете ***
19
4
 
3
 
! Отговори
торонто преди 10 години
До Атакистстискам палци да е вътре тоз образ:)