Закъсняла линейка, лекарски цинизъм... и между другото един починал

Един разказ за безразличието, реваншизма и безочния цинизъм
Обновена: 12 окт 2016 11:38 | 12 окт 2016 11:37,
237
Закъсняла линейка, лекарски цинизъм... и между другото един починал
Снимка: архив, Bulphoto

Това не е история за поредната закъсняла линейка и поредната яма в комуникацията между спешния 112 и болниците. Това е разказ за нещо, което и най-добрата координация няма да реши - нечовечно безразличие, антихуманен реваншизъм и безочен цинизъм.

Неприятната история споделя във Facebook Калина Линкова. Всичко се случило вчера около 10 ч. сутринта.

Калина отивала на работа в квартал "Изток" в София. Действието се развило на улиците "Жолио Кюри" и "Чарлз Дарвин". Подминала човек, който седял на ръба на оградата на училище. Той бил приведен, а телефонът му бил паднал на земята. От човека се чували хриптящи звуци.

Първоначално Калина помислила, че става въпрос за поредния пиян човек, канещ се да повърне, но само след секунди тя се обърнала, за да види, че мъжът пада по очи и се наранява. Заедно с преминаващо момче го изправят. Попитали го как е, дали му вода. Мъжът обаче бил неконтактен, имал и пяна по устата.

Насъбрали се и още хора. Обадили се на 112, за да викнат линейка. Обяснили подбробно, бавно и с ясна артикулация адресът на мястото - "Чарлз Дарвин 14А вх. Б". Било точно 10:07 ч. И така започнало чакането.

Междувременно мъжът се освестил малко. Споделил, че го болят гърдите, че едвам диша. Охкал.

Звъннали от телефона на човека на последния номер, с когото разговарял. Оказала се жена му. Дошла и тя.

Половин час. Толкова минало от първото позвъняване на 112, а линейката я нямало.

Звъннали отново. От 112 разбрали грешен адрес. В този момент, в който на всеки адреналинът скача до небесата, Калина процедила през зъби: "Много са ви прости колегите".

Жената отсреща пък "наклеветила" Калина, казала на тези в линейката какво мисли тя за тях. "Явно беше по-важно от смъртта, от глупостта, от некадърността, от хуманността", пише момичето във Facebook.

А човекът вече крещял от болка. Буквално. "Крещеше, че си отива, че умира, че е краят. Всъщност беше". Линейката пристигнала в 10:43 ч.

Паркирала спокойно, вяла сестра и арогантен лекар излезли от нея и започнали да правят още по-вял сърдечен масаж.

"Жената на припадналия попита дали няма да сложат нещо под него, все пак лежи на твърдия асфалт. Лекарят изсумтя и с равен тон обясни, че на починал човек НЯМА КАКВО ДА МУ СЛАГАТ ИЗОБЩО..."

Лекарят отказал да се легитимира, затова Калина снимала номера на линейката.

Последвала административната работа - дошли полицаи, тя писала обяснения.

"Лекарчето беше до мен, слушаше ме. Тръгнах си и ми подвикна: "Между другото, добре ли излязохме на снимката?... Наложи се да му кажа в прав текст: "Аз снимах номера на линейката, но ти си грозен ениуей", пише Калина.

"Утро, дъжд, смърт, абсурд, гнусни хора. И хубави хора. Събраха се много, много хора, на които им пукаше и останаха до последно".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
8
 
! Отговори
Краставичар преди 7 години
До кИ краставиците ще са ти такива - калпави ... със здраве да си ги ядеш
92
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На лекарите им е гадна работата и им се изменят характерите, но това не означава, че не си вършат работата! За гледащите отстрани, човека може да е бил жив, но лекаря знае по-добре
91
2
 
26
 
! Отговори
Пациент преди 7 години
До СеленаИ тъкмо като е имало и линейка и екип, са се оказали най-неподходящите. Лично съм патил от такива. И между другото темата е липсата на комуникация и лошо отношение към пациентите а не липса на линейка и ниска заплата. И аз работя за 500лв но не мога да си позволя такова отношение към хората
90
1
 
17
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Всичко,кето пишем по форумите остава глас в пустиня.Управниците ни слушат бизнеса.Само с него се съобразява.Писахме,че е хубаво да има сливане на дните по празниците,но щом бизнеса каза:не-реши се: не.Увеличават се заплатите на докторите и учителите,на народа: не!За пореден път разбрах,че тук управлява мафията.Само диктатура може да ни спаси от мафията.Моля Ким Чен Ум да се кандидатира за президент.Ще гласувам за него!
89
19
 
8
 
! Отговори
к преди 7 години
Хубаво е,когато има подобни статии.Лекар със специалност спешна медицина съм.От тези,които били много нужни на обществото.Периодично решавам да се върна да поработя в Спешната и точно коментарите под такива статии ми попарват тотално алртуизма.Ами не ме заслужавате!Не сте осигурили условия,при които аз да работя за Вас!Както казваше един покоен/на 47г./колега-"Домати и краставици ще продавам,ама повече лекар в България няма да бъда.."Бъдете здрави!!!
88
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност това си е практика в тази Бърза помощ ли е Спешна помощ ли е, не правя разлика между тях. Баща ми почина преди двайсетина години, защото двама лекари от тази "помощ" така и не разбраха че е получил инфаркт, въпреки че му правиха кардиограма. После лекар ни каза какво е станало. Не ме интересува толкова лошото отношения на лекарите от тази "помощ", вабното е да си вършат работата, а и в този случай се вижда как я вършат.
87
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не, не, тези които твърдят, че имало у нас свестни доктори които си вършели работата, или никога не са опирали до лекари (не са се разболявали сериозно )или просто са с ниска обща култура и не схващат, че биват размотавани, но не и лекувани! ДКЦ -та и държавни болници са просто..... има ли някой още, който смята че там оказват качествена помощ?.Ще те подмятат като топка (по здравна каса ) и накрая ни-що!! Качествени услуги -само в частните спец. клиники. Мен ме е страх от държавните лекари, ходя в Медлайн, там е супер, обаче си плащаш!. Но пък докторите са с човешко отношение - именно защ
86
1
 
21
 
! Отговори
Селена преди 7 години
Господинов,затова казвам ,че трябва да се тръгне със сопата от министерствата. Пари има и по европейски програми и от бюджета.Само ,че тези пари отиват в нечии джобове и затова не се случват нещата.Убедена съм ,че ако на младите току що завършили им се предостави модерна материална база и прилична заплата,нещата могат да станат и не само в този сектор.
85
2
 
34
 
! Отговори
тя -до 80 преди 7 години
Ако са ви малки заплатите ,не са ви виновни болните хора! Майка ми е работила като рлекар при соца със заплата 250 лева , а сега е с пенсия от 200 лева , но никога не си го е изкалвала на болните , че те са й виновни!
84
27
 
8
 
! Отговори
Господинов преди 7 години
До Анонимен като не ти харесват докторите викай си ветеринар! А добрите хора дето ще работят в Спешна помощ от сърце се поболяха и измряха. Или отдавна са разочаровани.
83
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Цветан КараилиевКолкото са спасили, толкова и зорлем са уморили...недей се пъна....Всяко стадо има ***, в момента говорим за нея!Че и има кадърни и всеотдайни доктори е ясно.
82
2
 
15
 
! Отговори
До Господинчо преди 7 години
Господинов, в България е публична тайна че който не го бива за нищо, става полицай или педагог. Аз никога не съм искал да ставам такъв. Когато те са се хванали на тази професия са ЗНАЕЛИ какви са условията на работа, знаят и какви са им задължанията.
81
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Селена 100 екипа!? А кадри откъде?!
80
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГосподиновА това, че с мързела и арогантността си си зачернил нечие чуждо семейство, нищо ли не значи?!Като не ти харесват парите - ставай говедарин, оставете тази работа на добри хора, които ще я вършат от сърце, а не за да пада келепир.
79
24
 
10
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 7 години
До тяВъзмутен съм от бликащата Ви анонимна кретения!Тези хора са спасили хиляди човешки живота,не винаги успяват да стигнат навреме,липсват квалифицирани кадри и техника.А,недай Боже,някой посегне на лекар от Бърза помощ в мое присъствие,нема да е лошо да има посягащият здравни осигуровки и валидно завещание!
78
4
 
7
 
! Отговори
Господинов преди 7 години
До Селена да трябва да се осигурят читави линейки, ама трябва и да има кой да работи в тях. Нали?
77
7
 
9
 
! Отговори
Господинов преди 7 години
До равносметка между другото лесно е да се говори за чуждото призвание, когато на тебе ти е пълна гушката. Призванието няма да ми плати сметките, нито ще нахрани нечие семейство.
76
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
3 поредни пъти баща ви да ходи в 2 през нощта до спешен център с болки в гърдите и сърцебиене и да не му направят НИТО ВЕДНЪЖ ЕКГ как ви се вижда, а докторчета?А човек с инфаркт, на който в последните му мигове е осъден да гледа нахалната лекарска мутра, лапнала фас???Как ви се струва???
75
4
 
18
 
! Отговори
тя преди 7 години
Навъдиха се крайно неграмотни докторчета , взели дипломи по незнайни пътища!!
74
0
 
21
 
! Отговори
Селена преди 7 години
Господинов,ти къде я видя тая заплата?Средната заплата за страната е 600-700 лева.Много ги четете тия стъкмистики.Повечето работим от сутрин до здрач за да докараме 700 лева.Че на лекарите трябва да се плаща повече съм съгласна,но трябва и да се осигури по голям автопарк.Не е нормално 11 линейки да обслужват 3000000 души в София град и област.Трябва да има поне 100 екипа който да могат да реагират на сигнала мигновено.Трябва да се осигури и нормална съвременна апаратура в тях.