Мерките за чист въздух – само за центъра, а в "Красна поляна"?

В квартала настояват Виетнамските общежития да бъдат премахнати
18 яну 2018 09:10,
80

Въпреки мерките срещу мръсния въздух в София, бунтът в кв. "Красна поляна" продължава.  Жителите не са доволни от мерките, като според тях предложенията се отнасят само за центъра на града и проблемът в квартала остава. Те са решени на нови протести в началото на февруари и настояват Виетнамските общежития да бъдат премахнати.

"Мерките са крайно недостатъчни за решаване на проблема! Хората, които живеят във Виетнамските общежития, се отопляват като горят дрехи втора употреба, азбест и всякакви боклуци. Ще ходим на работа в центъра, ще дишаме хубав въздух, а когато се върнем в квартала въздухът ще е тежък", настоя един от жителите на "Красна поляна" Георги Миланов пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

По думите му още през 2008 г. е взето решение, че тези Виетнамските общежития трябва да бъдат премахнати, защото застрашават здравето и живота на хората, но това така и не е направено.

Междувременно кметът на района Иван Чакъров обясни, че ще има обособени няколко пункта, където хората ще могат да оставят стари гуми, неизползваеми материали и дограми.

"Кой ще инспектира пунктовете?", попита Цветан Фиков от кв. "Красна поляна" и посочи, че това са нови мерки за събиране на данъци и налагане на рестрикции към фирми.

"Отново Стличната община бяга от проблема. Тя ни използва, за да си прокара непопулярните мерки на наш гръб. Абсолютно безсилие от страна на Фандъкова и Комисията по екологоия", коментира той в "България сутрин".

Ако на 25 януари не бъдат вписани специални мерки за "Красна поляна" и премахване на основния замърсител - Виентамските общежития, жителите ще започнат протестни действия в началото на февруари.

"Няма да се дадем, защото това, което ни предлага общината, не работи в "Красна поляна". Показваме демокрация в севернокорейски стил", каза още Цветан Фиков.

Той призова премиера Бойко Борисов и кмета на столицата Йорданка Фандъкова да заведат евроделегатите в гетото при Виетнамските общежития.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
7
 
! Отговори
на две колела преди 6 години
Преди 1-2 години ходех на работа с колело. Пясъкът в устата и засичанията се преживяваха, но след вдигането на билетчето и увеличаването на трафика стана невъзможно да се кара. След 1 час въртене, имах чувството, че съм прекарал една вечер в бар за пушачи.
76
1
 
1
 
! Отговори
От 73 до 74 преди 6 години
Съгласен, редно е да има публикуване и възможност за сравнение. Както и кратко инфо за методите на пробонабиране, съответните стандартите и методологиите за обработка и анализ на данните. Иначе резултата ще е "турлю гювеч".Колкото до Орлов мост, при тоя вятър едва ли ще мирише и на нещо друго, пък било то Перловската река или ауспух. Неорганизираният прахоляк отдавна е отвян и по двата булеварда може намериш само твърде тежката за летене фракция 5-20 на едрия добавъчен материал за бетон
75
1
 
3
 
! Отговори
До До 73 преди 6 години
75,казвам, че 2-те интерактивни карти са похвални начинания, но има още какво да се желае. Ако си любознателен отвори сайтовете в еднакъв мащаб с възможност за едновременно наблюдение и сравнение:Ще откриеш, че във времето някои от клетките се разминават цветово. Що?И най-китайския уред си има указания за калиброване и замерване. Кой гарантира за редовната и правилната им настройка? А употреба?Сензорите им мерят поне по няколко стандарта, което значи различни методи за обработка на данните..
74
0
 
5
 
! Отговори
До 73 преди 6 години
Казваш, че в цяла София може да работят коректно, а само до маалата не може, нал'тъй...
73
3
 
2
 
! Отговори
до 73 преди 6 години
Хмм. Ти си много прав тука. Айде да публикуват данните от лабораториите ТУКА, за да направим сравнение. Да видим цифрите какво ще кажат. Има на много места центрове за измерване на (газове, частици и т.н.) неща - да ги видим в цифри! Но има места, къде просто геоположението си е такова - примерно Орлов мост. Няма начин. На теменужки ли да мирише там?
72
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 71А не ти ли идва наум, че при този вятър няма как да се замери коректно какъвто и да е параметър за замърсяванията на въздуха, особено мобилно и от персонално устройство. Което от своя страна навява силно еретични помисли за въпросния сайт, изпращащите данни и обективността на извършените измервания.
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре бе хора,мен лично ме интересуват замервания от няколко района -с интезивен трафик,в покрайнините на София (Княжево,Бояна,Овча Купел, Драгалевци) където си отопляват предимно на твърдо гориво и в някои жк в динамика -сезонна и седмична (делничен и почивен ден). И тогава ще може да се коментира :)C'est ca
70
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледах на един сайт какво е замърсяването в София и навсякъде беше в много ниски количества, което е обяснимо при този силен вятър. Само до маалата до летището беше между 75-100 мкг/м3, при максимално допустима норма от 50 мкг/м3. Ако го нямаше вятъра, там щеше да е поне 2000-3000 мкг/м3
69
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 68Па да! Тва е много добра идея. В Канада, Япония и т.н. колко такива има. Вкл. канадската технология за преработка на CO2 емисиите с големи вентилаторни турбини. Примери много.
68
1
 
4
 
! Отговори
просветление преди 6 години
Днеска дуа ветър и нема пушилка,значи требе да се инвестира в големи вентилатори да правят ветър.Стига само МОЛове и магистрали!
67
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 66за кое бе бате? За задръстванията и автобусите,вместо да се поддържа електротранспорта и стимулира ползването му ? Нали виждам в белия свят как стоят нещата. Освен тва,обяснения на успели хора,които не могат да диференцират и интегрират или не знаят генетичния код и що е валентност не давам ;)
66
0
 
4
 
! Отговори
До 61 преди 6 години
Всички знаем, че София е в котловина. Всички знаем до какво води това, а ти си мислиш, че си открил топлата вода. Въпросът е, за източниците на замърсяването, когато замърсяването с фини прахови частици е над нормите и защо Фандъкова и сие ни пробутват лъжата за колите и дума не отварят за истинските замърсители - отоплението на дърва и въглища и най-вече горенето на гуми, пластмаси и какво ли не, което не трябва да се гори.
65
0
 
4
 
! Отговори
до 65 преди 6 години
ЗаблЮден си,много!
64
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Целата *** от амбулантни търговци,се пренесе у Софето да успява бате, с мечтата на живота си -лека кола,. Хахаха. Едно време с Кремиковци даже въздуха беше по чист в котловината
63
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, що на коментара за инфо за сезонните флуктуации за замърсяване имам толко минуси бе мекерета. Аз лично знам, че юли месец многократно е детектиран смог от Лондонски тип. Това е положението, София е котловина, "а секи се качил на колата и ***"Хахаха, колко мъдрост има в тези думи на шефа боко. Дадох ви пример от Токио, от първа ръка. И във Франция е така,там където има екологична ядрена енергетика има електротранспорт (много бърз при тва) и се топлят на ток хората; ).
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
61,не обвинявай журналистите.Това за котловината е вярно,но също така е вярно,че ромите горят всичко,което намерят.Сами си го признаха,а дворовете им са пълни с всякакви *** за горене+гумите.Ако си един от тях,защитата ти е обяснима.
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има възможност за известно решение на проблема,а имено:Да се забрани използването на твърдо гориво.Сега общината и без това дава по 180 лв.(така мисля)на социално слабите за дърва или въглища.Вместо пари на ръка,да им плаща тока през зимните месеци до тази сума.А генералното решение ще бъде газификация на целия град,но това е дълъг процес и това правителство и това ръководство на общината няма да ги решат.
60
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"...като горят дрехи втора употреба, азбест и всякакви ***..." - Джурналята ръсят бисери, Алеко не спира да се смее. Как го горят тоя азбест, бре? Вие азбест виждали ли сте, бре джурналя? КАК? И упорито ни пробутват историята, че банда църни горят каквото им падне и ЗАТОВА, видите ли в София е мръсен въздуха. София се намира в Софийската котловина. Знаете ли какво е котловина? Жокер - идва от корен "лов". Няма къде да иде тоя въздух. Като капан е. Никой не е виновен - така е построена!
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При смог,големите булеварди щели да станат паркинги.Поредната глупост,лишена от основание.Тия от общината ще ни донесат вода от десет кладенеца само да ни убедят,че не комините,а колите са проблема.Нямат капацитет да решат проблема и затова действат със забрани.
58
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам на Фъндъкова да качи измервателните си уреди на Черни връх и тогава няма да се отчете никакво замърсяване.