Имотни фойерверки: Квадратът в "Младост" е ?1162, в Люлин – 642

Разликата в цените на един квартал е голяма, зависи от много фактори
Обновена: 28 авг 2018 07:13 | 28 авг 2018 07:11, Надежда Йосифова
105
Имотни фойерверки: Квадратът в "Младост" е ?1162, в Люлин – 642
Снимка: Bulfoto, архив

Има имоти в столицата, които само заради доброто разположение, например около Докторския паметник, веднага става "луксозно". Никой брокер не си прави труда да отчете, че в района е пълно с маломерни жилища и стари сгради. Мястото обаче автоматично го прави изключително търсено, а предлагането - малко. А цените на тези имоти скачат до тавана.

Скоро агенция за недвижимо имущество обяви, че районът около Докторския паметник е лидер по цени в столицата, пише "24 часа", които са достигнали цени от 1900 евро на кв метър. Факт е обаче, че има сделки за над 2500 евро.

В годините на имотния бум цените в района бяха 2200 евро за кв метър. В останалите софийски квартали цените са по-ниски, макар да има големи разлики в рамките на един квартал.

1647 евро на кв метър е цената в момента на жилища в "Иван Вазов", но само там, ако те са около Южния парк и са ново строителство. Останалите блокове са предимно панелни и са строени преди хетдесетина години.

 Почти за толкова пари на кв метър се парчат имотите при НДК и бул. "Витоша". Следват "Яворов" - 1606, районът около "Медицинска академия" - 1500 евро за кв метър и "Изток" - 1446. "Лозенец" е след това - 1408 евро.

Данните, предоставени на изданието от "Адрес", са по различни, но не по стойност, а по подреждане на кварталите, което е нормално, тъй като всяка фирма изготвя статистика според сделките, които е направила. А имафирми, които разполагат с много офиси и брокери.

В София има нарастване на цените, макар то да е по-ниско за първата половина на годината в сравнение със същия период за 2017-та.

В "Младост" средната цена през юли 2018 г. е била 9.81% по-висока в сравнение с юли миналата година. Но в същия период за полугодието се е вдигнала само с 2.11%. Подобни примери важат за редица други столични квартали. Цените се определят от различни фактори.

Водещ е дали в райна има предлагане на жилища и дали средата за обитаване е добра. В "Манастирски ливади" цените вървят нагоре - 6.4 за последната година и 5.5 за - полугодието.

Това се случва, независимо че проблемите с благоустрояването на района вече изглеждат непоправими, а застрояването му е на път да счупи всички рекорди. Причината за повишението е, че тук активното строителство вече силно намаля и предлагането не е чак толкова високо, което вдига цените.

"Студентски град" е друг такъв пример. Според данните на "Бългериън пропертис" това е един от софийските райони с най-ниски средни цени на жилищата - под 950 евро, включително и за съвсем нови сгради.

Тук също вече е презастроено, но за разлика от “Манастирски ливади” предлагането е твърде голямо и това оказва натиск на цените надолу.

Що се отнася до "Младост" и другите два големи жилищни комплекса в София - "Люлин" и "Дружба", разликата в цените е почти два пъти.

В "Люлин" в момента средната цена на жилищата, като изключим районите около линията на метрото, е 642 евро, докато в "Младост" е почти два пъти по-висока - 1162 евро. Може да изглежда странно на фона на общественото напрежение около силното застрояване на "Младост", но всъщност е доста логично.

Към "Младост" има големи строителни апетити, тук се намират или се строят големи офис сгради и е естествено работещите в тях да желаят да си купят жилище в района.

Търговията с имоти в момента е доста оживена и това тика цените нагоре. Ако кварталът стане един ден невъзможен за живеене, цените ще почнат да падат.

В столицата има и квартали, в които актуалните нива на цените могат да се обяснят и с други фактори, като с метрото. В "Овча купел" например, който е доста отдалечен от центъра и никога не е бил сред престижните квартали за живеене, цените са по-високи, отколкото в широката част на "Люлин". Средната е вече 800 евро на квадратен метър, а е била 728 евро миналата година по същото време.

Метрото е единственото обяснение, защото за първи път, откакто е създаден през 80-те години на миналия век, жителите на този квартал ще имат нормален транспорт до центъра.

На противоположния край на същата трета метролиния, която тръгва от "Овча купел", се намира жк "Хаджи Димитър" и близкият до него жк "Левски". Те са изградени още по-късно от "Овча купел" и представляват еманацията на грозотията на късното соцстроителство на панелни жилища. Но цените там, колкото и да са ниски, са се увеличили с 9,3% за последната година и са вече средно 776 евро на квадратен метър.

Особено в "Левски" се строят и много офис сгради. Безспорно северната тангента, която минава наблизо, и изобщо лесното влизане и излизане с кола в североизточна посока правят квартала доста удобен, коментират брокери.


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
2
 
21
 
! Отговори
bb преди 2 години
На някои може да не им се вярва, но моя позната си продаде гарсониера на 11 етаж в Зоната и с парите си купи двустаен в центъра на Торино. Да, при FIAT и Ювентус. Чудя се на този, който купи гарсониеара дали е с ъкъла си? Иначе Люлин е на 5 км от ЦУМ, а Младост на 15. Люлин е по-добре застроен с карета между блоковете, като не може навсякъде да се правят нови сгради.
83
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Строителният бизнес е най-изгодната за сега пирамида, във времена на мимикрия.
82
8
 
10
 
! Отговори
Пешу преди 2 години
оСигурно чакат да станат цените като на баба ми апартамента - 4 стаен за 7000 лева :) Ами чакайте, успех ви желая. Аз хванах последния влак, купих си в центъра тухла и сега ми казват, че мога да му взема двойно. А го купих преди едва 2 години, ама в кеш и на 100%. А като въведем еврото...майко мила, направо не ми се мисли какво ще стане

Ей, математик на никаква печалба не си! Когато го продадеш тогава се реализира печалба! А смееш ли?
81
3
 
5
 
! Отговори
ЕВОА преди 2 години
Едни ревяха,други плачеха,преди години.Така е в живота.Колелото се върти,но не спира.Днес за едни е 12.00 часа,а утре 6.30 часа.Променя се само времето-едното е преди обяд,другото преди вечеря.И двете не са безплатни,жалкото е ,че ще има и за обяд,ще има и за вечеря апартаменти и то на корем!
80
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Младост няма вече нищо общо с Люлин,в края на Люлин има ромски блокове и кв.Филиповци в който живеят и роми,нищо лично само констатация.В края на МЛАДОСТ имате Бизнес парк а срещу него РАСТЕ БУКВАЛНО МАЛЪК ГРАД,офиси,жилища,спортна зала.пак офиси,пак жилища и така почти до Симеоновско шосе,огромен МОЛ,ИКЕА,все е до Младост.Едните имат Цариградско и Александър Малинов,другите имат Тодор Александров и т.н. бул.Европа който аз наричам тенекЕ сокак. Люлин има Западен парк а Младост Витоша!
79
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
София в момента е един надут кредитен балон,обезпечен с куха икономика от перачници на пари и държавна хранилка,която съществува само от заеми.Балонът скоро ще гръмне със страшна сила.Изгорелите ще са много.Нещо като варненския балон от преди десетина години,но много по-голям и по-надут.
78
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Младост е много надценен квартал, сигурно заради Биснес парка там. Но и преди да го построят си беше надценен. А истината е, че навсякъде в София и в цяла България все повече жилища остават празни, защото бабките измират, а младите емигрират. Нама как да не се спука балона, надут от банки, строители и брокери.
77
2
 
17
 
! Отговори
88 преди 2 години
Всеки си пише някакви фантасмагории тук, произведени от новинарска агенция "Една жена каза". Отваряш сайта на СДВР и четеш:
Анализът на полицията показва, че на територията на 1-во, 2-ро и 7-мо РУП, които отговарят за кварталите „Гео Милев", „Изгрев", части от центъра, „Надежда", „Нови Искър", „Банишора", „Младост" и „Студентски град", са съсредоточени най-голям брой престъпления, сред които и наркоразпростарнението около училищата.
Това е истината за престъпността в кварталите.
76
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гоуемото село, с още по-гоуеми заплати, средната от които чисто е около 1200 лв.
Като си платят наемите, данъците и пътните и в края на месеца си броят стотинките.
Жалка софийска провинциална история.
75
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха - продавайте си панелките на тия цени.
74
7
 
4
 
! Отговори
Дон Динко преди 2 години
До Нина

Уроци даваш ли,бъди строга с мен....
73
2
 
10
 
! Отговори
Нина преди 2 години
Доста правописни грешки допускате...
72
11
 
32
 
! Отговори
Ач преди 2 години
Често ми се налага да ходя по работа в София.Винаги след това съм гроги.Странни болнави хора , блуждаят сенки по улиците с празни погледи -направо луди,токсичен въздух ,мръсотия на всякаде ,стрес-един малък ад на земята....
Пари да ми дават (вредни)няма да живея там,още повече, че боксониера от втората световна струва колкото 3 стаен в Брюксел или хасиенда в Испански курорт....
71
4
 
28
 
! Отговори
Доста манипулативна преди 2 години
Истината е въесем друга. Ипотечните кредите за 2-рото тримесечие са паднали с около 30%, което е нечовешки много в сравнение с миналата година. Определено завишените цени на имотите, карат хората да не избързват с решението за покупка на апартамент. Цените определено ще паднат до нормални нива в следващата една година.
Истината е, че продажбата на имоти също падна значителни и агенциите се чудят какво да измисля, за да накарат да се купува, дори платени статии като тази.
70
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
10 години откакто живея в София, така и не разбрах с какво Младост превъзхожда Люлин, освен че в Люлин по лесно се паркира и е по близо до центъра. Иначе не живея в Люлин, а в Красна поляна, където ми са ясни минусите, а за имотния балон нямам какво да се обясняваме - факт. В Обеля цените по ниски от Овча купел, защото в Овча купвел се строяло метро, а в Обеля, защото си е посторено цените са в застой. Обеля е толкова далече от центъра, колкото и Младост. Колко се купува, на колко се вдига?
69
6
 
17
 
! Отговори
За бога братя... преди 2 години
не мълчете!
Купувача се дои двустранно-от продавача,който получава 30-40 % от сделката под масата,а се дават цифри по обяви-смех,и от брокера,който получава 100 % от комисионната от него.Той брокера не защитава оня,който го финансира,а работи само в интерес на продавача.Какви ли номера не се правят-някой друг чака с парите и е капарирал,обекта със сълзи се продава и т.н.
Всъщност ДЪРЖАВАТА не контролира СТРОИТЕЛСТВОТО,защото то финансира ПАРТИИТЕ,за сметка на НАРОДА.
Магистрали на ДАЛАВЕРАТА !!!
68
9
 
18
 
! Отговори
... преди 2 години
И после ми разправят, че всичкото това срещу Иванчева ЗАКОННО ИЗБРАНИЯ КМЕТ НА МЛАДОСТ НЕ БИЛО РАЗБИРАШ ЛИ НАГЛАСЕНО! Ай сиктир бре "драги" ми "умници" При такъв голям рандема от строителство в община младост не кмета ми и папата ше накиснете дет се вика!
67
8
 
21
 
! Отговори
Тошко Петков преди 2 години
Абе хора, къде се бутате в този замиращ град. Мръсотия, теснотия, .... с една дума отврат.
66
2
 
9
 
! Отговори
do 63 преди 2 години
тия верно вече се оливат, горе се вижда че са пуснати 83 коментара а се четат някъде 60, тая няма как да я бъде, ще взема да поседя под прозорците на Винету да си въведе ред че той ще го отнесе.
65
3
 
4
 
! Отговори
do 62 преди 2 години
а то уикито се списва от едни другари, там те си знаят защо ти пробутват техния вариант. Ама ти щом си жив участник в събитията верно няма какво да те учим, направо сме те изпуснали вече.