Без нацисти по улиците ни! Мрежата с контрашествие на Луковмарш

Въпреки протестите: Националисти ще почетат смъртта на ген. Луков
Обновена: 14 фев 2019 15:52 | 14 фев 2019 10:15, Камелия Цветанова
390
Без нацисти по улиците ни! Мрежата с контрашествие на Луковмарш
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки острите негативни реакции не само сред българското общество, но и от чужди представителства, оказа се, че Столичната община няма как да спре провеждането на Луковмарш.

Още по темата
Така че и тази година, 16-та поред, националистите ще почетат годишнината от смъртта на генерал Христо Луков.

Възпоменателното траурно факелно шествие се провежда ежегодно от 2003 г. през февруари в София.

Като лидер на силно повлияния от националсоциализма и фашизма Съюз на българските национални легиони (СБНЛ) и поддържал близки връзки с националсоциалистическия режим на Третия райх Христо Луков е спорна личност в българската история. Поради връзката му с нацизма различни неправителствени организации и общности сочат Луковмарш като неонацистка проява.

През миналата година Столичната община забрани провеждането на шествието, както винаги, но от организаторите обжалваха заповедта пред Административния съд, който я върна за преразглеждане на местните власти.

Така че на Столичната община й се наложи да се съобрази с решението на съда и издаде заповед, с която обаче дава зелена светлина само за полагане на венци от 17 до 21 ч. на 16 февруари на мястото на гибелта на генерала – неговият дом на ул. "Тракия" №1., но не и за шествие, което да тръгне от НДК и да премине по софийските улици.

Традиционно, за да се присъединят към Луковмарш в София, идват националисти от други европейски страни.

СДВР обаче ще предприеме всички мерки, за да не се стигне до напрежение или сблъсъци по улиците на София, увери в писмен отговор на въпрос на депутата от ДПС Джейхан Ибрямов МВР шефът Младен Маринов.

Организатор на Луковмарш е "Български Национален съюз - Еделвайс". От ДПС всяка година излизат с остра реакция срещу шествието.

"Режисиран под формата на факелно шествие, Луковмарш е открито напомняне за нацистките маршове с факли от Кристалната нощ по времето на Хитлериска Германия, като задачата на младите момчета, облечени в черно, е да всяват страх и да демонстрират сила и влияние“, смята Джейхан Ибрямов.

Той е категоричен, че моделът на поведение и начинът на обличане на участниците в Луковмарш копира този на националсоциалистите в Германия от миналия век.

В социалната мрежа Facebook вече беше обявено контрашествие на Луковмарш.

Протестът е под наслов "Без нацисти по улиците ни!"/No Nazis on our streets!". Той ще се проведе ден преди Луковмарш. Сборното място е пред Централните минерални бани. Оттам в 14 ч. по столичните улици ще тръгне шествие, планирано да продължи 17 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
2
 
9
 
! Отговори
Стига вече... преди 5 години
с огромната лъжа- Ястребино!!! Страхливците от т.нар. "партизанско" движение тясно свързано с престъпната комунистическа партия са главните виновници за убитите деца от Ястребино!!! Тези комунистически подлеци взимата, като жив щит деца от Ястребино и са ги изправили срещу куршумите на жандармерията, като са си мислели, че полицията няма да стреля и ще се измъкнат от нея! Убийците на децата от Ястребина са комунистическите бандити представящи се за "партизани"!!!
224
1
 
7
 
! Отговори
до васко петров преди 5 години
Александър Цанков е кръволог за национални предатели, каквито където и да са по Света се явяват единствено и само поклонниците на еврейството наречено-комунизъм!!!
223
2
 
12
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Само сравнете България сега и Германия 1932г:И двете със сринати икономики, валутата им по същество е срината, заплатите на хората не стигат за водене на нормален живот, продажни политици довели държавата до катастрофа са на власт, обществото е докарано до скотско съществуване, наличието на облагодетелствани етноси и после се изумявате защо толкова много хора започват да симпатизират на националистите? Е на кого да симпатизират? На тези които ги докараха до това състояние ли?
222
1
 
14
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
5. Накарайте всички етноси да имат еднакъв принос за обществото, а не белите да сме роби в държавата си, а другите да са храненици на държавата при все нулевия им или откровено отрицателен принос за обществото!Луковмарш и подобни прояви не са нацистки, а символизират отчаянието на хората, желанието им за промяна, за едно правилно построено общество в което има равенство, между правата и задълженията!Национализма прогресира там където има храна за него - в сринатите и съсипани общества!
221
1
 
11
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Искате да спрете прояви като Луковмарш и националистки движения ли? Много е просто:1. Възстановете върховенството на закона за всички етноси населяващи България!2. Върнете достойнството във воденето на външната ни политика, а не да се подгъвате и подлизурствате!3. Вместо да харчите пари за интеграция, харчете ги за растеж на икономиката!4. Върнете на хората спокойствието в живота (данъчни облекчения, премахване на ДОД като най бърз начин за увеличение на жизнения стандарт и доходите)!
220
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За разстрела в Ястребино нека от БСП да разкажат как един член на РМС ръководел разстрела на децата от село Ястребино!На практика един комунист заповядал да избият други комунисти.И после видиш ли им бил виновен някой загинал преди 10 месеца!
219
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо не сложат плакати без гейoвe, атлантици и гербаджии по улиците?
218
2
 
8
 
! Отговори
Shark преди 5 години
А защо не слагате плакати "Без геове по улиците" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
217
19
 
3
 
! Отговори
Гъбаря преди 5 години
Да вземат да се оженят и да отидат в някое умиращо село и да народят деца вместо да се занимават с панаирджии като Расате.Само използва младите нереализирани в обществото издънки....
216
3
 
12
 
! Отговори
Васко Петров преди 5 години
До Анонимен 212 - Бъркаш ги двата щата! Ген. Луков няма нищо общо с убийството на Ал. Стамболийски! Стамболийски е заловен от капитан Харлаков и предаден на ВМРО, които са го транжирали! Сигурно имаш предвид кръволока Александър Цанков по Деветоюнския преврат, последвалото Септемврийско въстание и събитията през пролетта на 1925 година! След тях бяха обесени много евреи и избити много симпатизанти на комунизма.
215
12
 
6
 
! Отговори
русофила преди 5 години
Беаз нацисти и социалисти по улиците.
214
4
 
23
 
! Отговори
пфу преди 5 години
Обичайната глупост. Ако си защитаваш държавата си нацист. А анти-фашистите - анархисти явно трябва да са добрите според тази статия, макар именно те да са най-склонни към насилие.
213
3
 
16
 
! Отговори
Maле преди 5 години
*** си ноктите, че дрогантите и джендърите от анархо отдела на БХК ще се гъзорчат по улиците. Същите умолявам да не ходят в Кюстендил и да не ядат кюстендилски череши, че ако не беше този "зъл човек" Кюстендил щеше да е в Сърбия и да е бомбардиран от НАТО при разпадането на Югославия. п.п.Полицията да проверява за дрога на анархошествието!
212
7
 
26
 
! Отговори
Я, па Я преди 5 години
Днес е повече от необходимо, ако искаме да оцелеем да изритаме от БГ фондациите на Сорос включително "Америка срещу България" (не съм привърженик на БСП и Атака). Полека лека слугите на Сорос в МОН подменят уроците на децата и изхвърлят от тях всичко патриотично и родолюбиво. Сега всички които скачат срещу ген. Луков са слуги на Сорос. Силно патриотичните нации са смърт за световните мошеници-глобалисти. Много страни в ЕС вече, ги изхвърлиха със шутове. Ако не го направим, те ще ни заличат.
211
3
 
27
 
! Отговори
56588 преди 5 години
Нямам претенции към нацистите, но си искам скинарите, бая работа вършеха.
210
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Картинката с тези две знаменца са анархокомунистите, не благодаря. По-зле са от нацистите даже.
209
9
 
10
 
! Отговори
Samo minavam преди 5 години
Това може да го каже само ЕМО-емоционално малтретиран оли...рен-комунист
208
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БЪЛГАРИТЕ НИКОГА НЕ СА БИЛИ НАЦИСТИ,въпреки че са били велика държава в миналото,не са имали роби в Средновековието,а в миналото фашистите са обяснявали на българите какво е това расизъм,а българите не са разберали какво е това нещо и за какво изобщо им говорят,спасили са арменци,евреи и други хора от геноцид,не превръщайте българите в нацисти и зомбита,каквито никога не са били!
207
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е ТОВА СИ Е ЧИСТО ЛУЗЪРСТВО. ВЗЕЛИ БИЛИ ЮЖНА ДОБРУДЖА. А ОТ ЧЕРНО МОРЕ ДО ОХРИД ,ОТ ТИМОК ДО БЯЛОТО МОРЕ ...??? СЕГА СМЕ В ОСЕМ СЪСЕДНИ ДЪРЖАВИ И ПОВЕЧЕТО И НЕ ИСКАТ ДА СА БЪЛГАРИ. ПЪК ВИЕ МУ КАДЕТЕ ТАМЯН НА ЛУКОВ И ПРОЧИЕ ПАТРИОТАРИ НАЦИСТИ... ОТ ПАТРИОТИЗЪМ ДО ПРЕСТЪПЕН РАСИЗЪМ И НАЦИЗЪМ НЕСВОЙСТВЕН НА БЪЛГАРИТЕ - ГОЛЯМА РАЗЛИКА ИМА. ПИТАЙТЕ СЕ ЩО Я ЗАЛИЧАВАТ С НАЦИСТА ЛУКОВ. НЕ СЕ ЛИ УБИВА ПАТРИОТИЗМА ТАКА и СЕ ПРЕВРЪЩАТ ХОРАТА В ЗОМБИ, А ?
206
5
 
32
 
! Отговори
разсъждаващ преди 5 години
Привържениците на Луков описват заслугите му за Кюстендил и за възстановяване на армията след ПСВ.Противниците му ОТКРОВЕНО ЛЪЖАТ като пишат,че бил виновен за разстрела в Ястребино.Проверих и се убедих,че е бил убит 10 месеца преди това.Няма как от гроба да е наредил този разстрел!Тези които говорят за Ястребино нека имат доблестта да кажат цялата истина за това КОЙ Е КОМАНДВАЛ РАЗСТРЕЛА.Дали ще доживея някой да напише ИСТИНАТА?