14 хил. трошки в София, паркоместа липсват. Но и не може да се махнат бързо!

Общинарите с вързани ръце заради дълги срокове на предписанията
25 юни 2019 09:10, Габриела Джекова
89

6408 гледания   |  Още видео

Все по-голям става проблемът с изоставените автомобили. Хиляди стари коли са оставени от техните собственици по софийските улици. Същевременно се задълбочав и проблемът с недостига на паркоместа.

Граждани алармират за два изоставени автомобила в тревните площи на ул. "Радул Милков", срещу сградата на "Агенция митници". Единият е със спаднали гуми и стои там от доста време, другият очевидно е катастрофирал и е без обозначителни номера, написаха те в онлайн платформата HelpBook.

14 хил. изоставени автомобила са установени в София от 2009 г. до юни тази година. На тях са поставени стикери за доброволно преместване от терените на общинска или държавна собственост.

"Условията, необходими за принудителното отстраняване на такива превозни средства, са те да нямат регистрационни номера, да не са минавали на годишен технически преглед повече от две години или да имат прекратена регистрация", отбеляза пред Bulgaria ON AIR началникът на сектор "Контрол по паркирането" към Столичния инспекторат инж. Полина Асенова.

Когато се установи, че един автомобил е излязъл от употреба, се залепя стикер, чрез който се дава срок на собственика му да го премахне доброволно. Ако това обаче не се случи се сформират комисии, които принудително вдигат возилото.

След това отново има срок, в който собственикът може да потърси старата си кола, но практиката показва, че хиляди коли остават непотърсени.

Именно дългите срокове за установяване и издаване на предписания връзват ръцете на общините да изчистят по-бързо автомобилите от улиците.


89
Още от София
След евтините полети - ръст от 80% на жилищата в Airbnb в София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 84:
Точно заради такива като теб София не е Париж, Лондон, Виена, Рим и т.н
Все мислят и накрая нищо не измислят, все планиват нищо не излиза
Накрая БГ е блатото на Европа, грозотия където погледнеш, мръсотия до шия ... мислете още докато света изпраща хора на Марс, мислят и планират още какво да направят с изоставени трошки
86
2
 
1
 
! Отговори
Иво преди 3 седмици
До кога общината ще спи за гаражните клетки между блоковете!!!???
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
14000 коли от 2009 до юни 2019. Това са 10 години и половина и по 1333 коли на година, т.е. доста малко. Не е ясно една кола дали не е броена по няколко пъти, примерно всека година след като е изоставена. В крайна сметка липсва моментното състояние - колко са изоставените коли сега? 100, 200 или 500?
84
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само в държави като Сомалия може да ти вдигнат колата за нула време. В цивилизованите държави спазват закона и вдигането на колата и изпращането й за скраб следва добре обмислена процедура, която гарантира правата на собствениците и нещата, не стават за ден-два, както си мислят някои.
83
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 82:
Твой проблем, свикнали сте само с извиненията и така цял живот.
82
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Влизам за два месеца в болница, а поредният ..... иска да ми слага лепенка и да ми вдига колата след 30 дни? Не стават така нещата в цивилизованият свят.
81
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Света го е измислил само БГ още се чуди и мае какво и как. Просто не искат да го направят.
В цивилизования свят ти праскат лепенка 30 дни и на 31-вия колата ти е вдигат и отива за претопяване. Проблема е решен, не ми благодарете.
Само дето БГ е на ниво Сомалия а не с ЕС.
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Култова новина цял дерт на столичанина и селянина...другото е оправено
79
5
 
4
 
! Отговори
Край преди 3 седмици
Гледам на перваза на отсрещния блок сложена саксия с цвете. Необезопасена никак. викам на жена си - гледай как ще падне до дни.
ПАДНА!!! Добре че не отрепа някого.
Братя българи ние сме роми.
Ние 2 и 2 не можем да съберем и да предвидим резултата.
Да се пръскаме по света братя да ни научат на ум и ред. Гасете лампите.
78
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всъщност в София има потенциал за около 4-5 пъти повече автомобили от сега, но си трябва планиране и строеж на паркинги, а не застрояването им, както се прави от 30 години. Засега всеки пети софиянец е с кола, а в нормалните държави имат средно по две коли на трима човека.
77
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Коки

Първо трябва да почнат да следят за качеството на горивата, които се продават по бензиностанциите. След това да положат усилия за чистотата на улиците, тяхното адекватно състояние (пътна настилка,знаци,светофари,...). Да организират контрол на спазване на правилата за движение. А и моля някой да ми обясни каква е връзката на техническото състояние на автомобила с данъци, такси и застраховки.Защо администрацията им се прехвърля на пунктовете за проверка на техническата пригодност на ППС?
76
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мръсният въздух е от дървата и въглищата, които гориш в пещерата, но за такива като теб ламарините са винаги виновни.
75
4
 
1
 
! Отговори
Край преди 3 седмици
Всеки ограничен ресурс трябва да е ПЛАТЕН. Така потребява този на който най-много му трябва. Паркирането в големите градове е ограничен ресурс.
В момента в София има 2 пъти повече коли от законните места за паркиране.
Отиваме на модела всеки софянец с кола. И Ромите също.
До 3г. ще е излишно да имаш кола - няма да можем да се движим.
Българите решават проблема досущ като братята роми - щом нема къде -паркирам на тротоара. Ромите така си "берат" щот са "безработник".
74
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е, има и хора, които не виждат връзката между мръсния въздух и ламарините по тротоарите и влошаването на качеството на живот в градовете до ниво, много по-ниско от това в пещерите. Но хора всякакви. Само консумирайте по-малко, моля, за всеобщото благо.
73
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е, има хора, които драпат да живеят в пещерите и за тях колите са най-омразното нещо, както и хората, които ги ползват, но какво да правиш, хора всякакви.
72
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не знам къде ги виждате тези "всяко семейство поне по 2 коли има"?
През последните 12 години съм живял на пет различни места в София и никъде нямаше семейство с повече от една кола, като повечето хора в блоковете нямаха автомобили. Има статистика на НСИ, в която пише, че 46,1% от домакинствата имат автомобил. Има и домакинства с повече от една кола, но щом ги имат, значи им трябват. Да се налгат ограничения за броя на колите е най-неумното нещо.
71
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Така е... Много хора, произвеждащи много ***. И колко е грозно това, че към всеки един човек в БГ-то са прикачени един тон ламарина, които се движат с него навсякъде! Толкова сме спрели, прости и елементарни, че и хората от третия свят бледнеят в сравнение.
70
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Уж сме бедни а всяко семейство поне по 2 коли има ;)
Е, така никога няма да има паркоместа.
Значи не сме толкова бедни, нали ;)
69
5
 
7
 
! Отговори
Коки преди 3 седмици
Да направят един РЕАЛЕН технически преглед и да разкарат тия гробници, от които тече масло и хвърлят облаци черен гъст дим, от София.
68
4
 
11
 
! Отговори
Факт преди 3 седмици
Проблемът с паркирането възникна, когато корумпирани кметове и общинари разрешиха безразборното застрояване, вкл. и върху съществуващи паркинги. Тъжното е, че в България има огромни проблеми с местата за паркиране, а колите са доста малко в сравнение с повечето други държави от ЕС и със средното ниво за ЕС. Същото е и с движението в София. На един квадратен километър площ, в София за единица време изминатите километри от автомобилите са десетки пъти по-малко в сравнение с други градове от ЕС.