Средната цена на имотите в София - 1090 евро/кв.м. Къде се повишава интересът?

Северните и западните райони все по-атрактивни
4 дек 2019 18:00,
42
Средната цена на имотите в София - 1090 евро/кв.м. Къде се повишава интересът?

Все повече хора търсят жилища в северните и западните райони на София, отчетоха експерти по време на бизнес закуската на Imoti.net, която се проведе на 4 декември в столицата.

„Някои клиенти се насочват към по-крайни квартали, защото инфраструктурата в част от най-желаните райони не е привлекателна“, заяви Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“.

Зам.-кметът на „Нови Искър“ Златко Златев заяви, че в управлявания от него район масово се търсят жилища под наем. Кметът на район „Кремиковци“ Лилия Донкова подчерта, че спокойствието е главната причина хората да избират жилище в по-краен квартал.

Въпреки положителната тенденция за развитие на имотния пазар в северните и западните райони, статистиката показва, че най-желаните квартали за покупка на жилище в София остават „Лозенец“, „Стрелбище“, „Гоце Делчев“ и „Малинова долина“.

Средната цена на апартаментите в столицата е под 1100 евро кв.м., а най-търсени са просторните жилища ново строителство.

„Жилища с цена до 1000 евро кв.м. са доста приемливи за клиентите. Сделките с имоти се увеличават, защото доходите на хората нарастват, а лихвите по кредитите са ниски“, отчете Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенция Bulgarian Properties.

Проучване на Пощенска банка показва, 55% от хората, които нямат собствено жилище плануват да закупят такова. Средностатистическият потребител на жилищен кредит е мъж между 30 и 40 години, с доход до 2000 лв.

„През деветмесечието на годината най-търсени в София са били тристайните жилища. Средният размер на търсения ипотечен кредит е нараснал с 10%“, заяви Николай Лазаров, началник управление „Продажби и индивидуално банкиране” в Пощенска банка

Бизнес закуската в София е част от проекта „Годишни награди на Imoti.net”, който насърчава добрите практики в сектора и, който се осъществява с генералното партньорство на Пощенска Банка и подкрепата на Теленор, Бокони и Realtor Assitant Pro.

Imoti.net
е уеб платформата с най-качествени онлайн обяви за недвижими имоти. Тя е част от Investor Media Group, а цялостната мисия на сайта е да създава и подкрепя инициативи, които стимулират прозрачното развитие на бизнеса с имоти в полза на потребителите.  Отскоро Imoti.net разполага с иновативна функционалност, която експертите определят като ключова за пазара на недвижима собственост в бъдеще - 360-градусови обиколки на имотите. Благодарение на тях потребителите могат бързо, лесно и удобно да разгледат желания апартамент. Поредицата на Imoti.net „Доверен брокер“ пък предлага  съвети за разграничаване на коректните и некоректни посредници при сделките с имоти, благодарение на които потребителите да могат да вземат информирано решение в свой интерес по всяко време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кои къде лежи където не трябва и защо някои дае виновен заради кила или каквото и дае след като човек е независимо каква натура значи че нее
18
3
 
12
 
! Отговори
Наемодател преди 4 години
До морскиНа кое море? На Кафявото море ли? Там не ходим от поне 10 години, а някои и от преди това. Заради такива като теб спряхме да идваме. А тези, които ти се пазарят за стаята, 99% от тях провинциални тарикати като теб, които още си живеете в 1983 г.
17
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи пон бе много мразя едно нещо сега ще му дам урок като хората аз ми върви в някои неща сега е време да ги откомандировам щом ще ме прави на луд сега ще му кажа кои е лудия
16
10
 
8
 
! Отговори
морски преди 4 години
До НаемодателДойдете ли на морето, се пазарите като евреи за стая.Айде нема нужда ...
15
2
 
13
 
! Отговори
Наемодател преди 4 години
До АНТИВикаш, наемите били високи в София. Като са високи, как ги плащате? Ами много ясно как- с високи доходи, естествено. Никак не е лесно да се намери жилище под наем. Търсенето е по-високо от предлагането, а това няма как да стане, ако наемите са изкуствено завишени.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Братя нощес като опъваме на минус 10 жицата да не станем моржове
13
5
 
37
 
! Отговори
СКРИТАТА КАРТИНА преди 4 години
От 1990 до днес населенито на БГ в намаляло с 1,84 милиона души. Средната възраст на населението се е повишла от 36,5 на 43,6 год.Само за 2019, до момента сме намелели с 51489 души. (източник - Worldmeters)А БРОЯ НА ЖИЛИЩАТА РАСТЕ. ЦЕНИТЕ СЪЩО!Единствената причина за този ръст в големите градове е "преселението" в търсене на препитание. Но и това свършва, не останаха хора на село! От друга страна задлънялостта на населението расте, а идва криза. Т.е. края на БЕЗУМНИТЕ ЦЕНИ е близо.
12
4
 
41
 
! Отговори
АРТЕКС преди 4 години
Пълни глупости са това за 1000 ойро за кв.м.Ние продаваме на повече от два пъти по-ниска цена в Лозенец и то с частен асансьор от гаража до апартамента. Нашите честни клиенти го потвърдиха много пъти. Няма лъжа, няма измама.
11
2
 
24
 
! Отговори
Pen преди 4 години
Пак статия за имотите! :) Значи брокерите са изгладнели.
10
9
 
20
 
! Отговори
Софийски герой преди 4 години
Абе мушморок, точно София, Пловдив, Стара Загора, Варна и Бургас издържат цяла България. Вие там, по паланките, с укритите данъци и неплатените осигуровки не можете да съберете пари дори за половината бюджет на общините си.
9
7
 
9
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
До До АНТИНе съм чул, нЕкой да си продаде всички имоти, и да отиде в София (вътрешна миграция).Отиват на квартира, да учат, работят, но винаги имат път назад към родните места.Няма вече жителство, пък и добре за вас шопи, да изкарате нЕкой лев от високите наеми.
8
1
 
8
 
! Отговори
petkan преди 4 години
До АНТИКакво точно работиш са столицата пък ти ве *** .. чул недочул поговорка от баба си вкъщи и повтаря кат папагал .. клоун
7
1
 
25
 
! Отговори
NNN преди 4 години
А бе и 2008 година ги пееха тия глупости, а накрая какво стана с цените... Какво очаквате да пеят брокерите на недвижими имоти :)))!
6
18
 
12
 
! Отговори
До " преди 4 години
Ти май не си започнал още работа и разчиташ на мама и тате.Заплатите мръднаха мушмороко.Преди 5 години минималната беше 340лева ,сега е 560.Това че огромна част от вас си крият реалния доход не значи че не са мръднали.Тия ги разправяй на старата ми шапка. Това е общественна тайна...........Като тези гдето миналият петък се пенсионирали с 40години стаж и взели 200лева пенсия.Това само невръстен пубер може да го напише и да си вярва..
5
3
 
16
 
! Отговори
Лъжа преди 4 години
Питайте Цецку, Цецкъ и Шкемака Войвода!Стига с тия реклами!
4
17
 
18
 
! Отговори
До АНТИ преди 4 години
Да не сме ви канили бе юнак и? Вие се бутате и лошото е че си идвате с мурафетите и манталитета.Вместо да си съживите родните места идвате да ставате кондуктори,ватмани,сервитьори и друг персонал.Задушихте ни бре селски и искаш с хляб и сол ли да ви посрещаме.
3
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не "защото доходите на хората нарастват", а защото банките раздават все по-големи заеми. Доходите не са мръднали за 5г.
2
11
 
49
 
! Отговори
Цък-цък, пук балонче преди 4 години
Тенденцията е пречупена и се тръгва надолу, колкото и да омайват брокерите и експертите. Населението намалява, около 100 000 жилища са празни в София. Много малко хора взимат 2000 лева. Тези които ги взимат, отдавна са си купили имот. Иде криза и не е време за кредити!
1
35
 
24
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Цяла България работи за столицата.Не се наядаха шопите ...