Сигнал за обиди и насилие на деца в столична ясла

Възпитателките вече са уволнени
19 окт 2021 10:05, Ния Христова
35
Сигнал за обиди и насилие над деца в столична ясла. Проявите на агресия са записани от родители. 
 
На записа се чува как дете плаче и крясъците: "Бела, да те затворя горе ли искаш, веднага млъкни! Не ме гледай! Седни на пейката". Следва звук от удар. 
 
"Записите са от лятото, когато децата са били сборни групи, направени са от родители и бяха предоставени на мен. Те се притесняват", заяви пред Bulgaria ON AIR Антонина Кенова от фондация Т.О.Н.И.
 
Записите са с обща продължителност 18 минутии са направени са в 23 СДА "Ралица" в район Лозенец.
 
На тях се чуват викове, крясъци и обиди от страна на медицинските сестри и детегледачките. 
 
Александра Янкулова е родител на едно от децата, чиито имена се споменават в записа.
 
"Шокирах се откровено от това отвратително отношение. Това е пример за предадено доверие, нашето доверие към тези госпожи", категорична е майката.
 
Директорът е сменен и от два месеца и сега постът заема Ценка Бойкова.
 
"Две от госпожите - детегледачка и сестра са отстранени от работа днес. Гахова и Макавеева, а Динева получи дисциплинарно наказание. Когато някоя сестра бездейства, ако над друго дете се упражнява насилие мога само да разговарям с нея,  не мога да направя чистка на цялата ясла", заяви директорът на яслата Ценка Бойкова.
 
От Столичната община са запознати със случая и са започнали проверка.
 
"Недопустимо е това, което видях на записа и ще предприемем действия в тази посока, ще подам където трябва резултатите, в прокуратурата", обеща началникът на дирекция "Здравеопазване" на Столичната община Моника Чеуз.
 
Вижте повече в репортажа. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
32 трябват и пари и на работа не те чакат толкова. След три пак е рев.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само камери оправят ганюгите!!!
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живея до голяма ясла, сутрин на паркинга, спират коли, родители извеждат децата си от автомобилите, децата разбират на къде ги водят и започват да пищят, а родителите им забързват и бягат още по бързо. И сега питам защо го правите това, защо не си гледате децата поне до 3 години. Направете както при соца- приемат детето, до един месец ако не си намерите работа детето остава в къщи- нека и сега да бъде така и в ДЯ и в ДГ, в ДГ само в задължителните групи.
27
2
 
5
 
! Отговори
Taню преди 2 години
Всичко бих приел, но да си преднамерено гaдeн с толкова малки деца... Трайно yвредени сoцпсихoпатки...
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ми е интересно тая лигл а как се държи с детето си... навъдиха се едни интернет-родителки чели недочели как е модерно да се гледат деца...Познавам разни такива и отрочетата са изключителни нагли малки лигни с претенции... баш като т ъ п ите си майки.
25
0
 
2
 
! Отговори
Anonimen 2 преди 2 години
До Анонименабсолютно, спираме да плащаме данъци, закриваме тия институции и ако има търсене ще им частни и който иска и може да си ги заплаща...
24
8
 
9
 
! Отговори
Наблюдаваща преди 2 години
много искам, точно тая загрижена майка да влезе за една седмица в групата. Щото е много лесно цял ден да се чудиш къде да си завееш ***. Да търсиш 5 мин. слава по телевизора и да се правиш на разследваща. Това работещите жени няма да го направят, тези дето се чудят къде да си оставят детето да им го гледат, защото имат работа и отговорности. Аре стига ни занимавахте с тия натегнати майки... всички имаме деца
23
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисля, че повечето майки се филмират и търсят под вола теле във всяко едно нещо, в което могат да си наврат нахалните, елемнтарни носове. Липсва всякакво рационално и практично мислене. И после се чудим, защото растат поколения тъпигьози. Слезте малко на Земята и карайте по-нормално, все едно във Версай са отгледани всички, а те махленски клюкарки и селяндурки.
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В София са една сбирщина диваци най-наглите и нахални от провинцията отидоха там.
21
6
 
19
 
! Отговори
Сократис преди 2 години
Да си кичеш детето с микрофони и записващи устройства е недопустимо и съответните институции трябва да се заемат с тази майка, която се вживява в ролята на "разследващ". Никакви обиди не се чуват от записа а думи и обръщения от разговорния език.Тези изглупели родители, които правят подобни сензации, в къщи използват много по-груб и невъзпитан език към децата си, но там няма кой да ги запише...Защо персонала се съгласява с този запис?! Могат да оспорват достоверността му, както правят политиците!
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога родителите ще почнат да се шокират от това, че в собствените им домове се обиждат, обиждат си децата и им пускат чалга от сутрин до вечер-КОГА?
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам да се закрият всички ясли, детски градини и старчески домове, и всеки сам да се оправя с децата си и възрастните си роднини. По възможност с 30 едновременно, повечето от които не могат да се хранят и да ходят до тоалетна сами.
18
2
 
7
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Отношението на тези , които трябва да се грижат за децаа е меко казано възмутително !!!___С такова отношение вссеки от улицата може да се похвали, но за детска градина или ясла е позор !!!___А сега да погледнем и друга страна на проблема - как се държат тия "жени" у дома си , и да помислим какви са причините за т.нар. "домашно насилие" ?!____Може би е точно такова истерично държане на уж нежната половинка, а ?!
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 17- Очаквам нормално държание от възпитателките и медицинския персонал. Парите не са оправдание за липса на човечност, етика и професионализъм. Аз в градина няма да ида да работя, защото веднага ще раздам някой друг шамар. Но те много добре знаят къде са отишли, каква им е работата и че НЯМАТ ПРАВО ДА СЕ ДЪРЖАТ ТАКА С ДЕЦАТА. За такова нещо закона трябва да е много строг, не уволнение, а забрана за изпълняване на професията или друга свързана с работа с деца, а в по-тежките случаи и затвор.
16
5
 
3
 
! Отговори
Истанбулец преди 2 години
Абе как не се научихте, насилие над деца и хора няма! Има насилие само над момиченца и жени!
15
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами за 30 лева на месец и 50 държавни субсидии на глава, кво очаквате в претъпканите групи. Скоро ще стане като със сестри, санитари и лекари - ще хванат пътя в чужбина и тогава кой ще ви ги дундурка?
14
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление децата от най-малки у над трябва да свикват, че уважително и човешко отношение няма да получат през целия си живот в БГ. Ще ги навикват лелките, после учителките, после в университета, после по гишетата в разни администрации, после съседите, изобщо нека се научат тези деца че живеят в блато от злоба и завист, и ако не за едното то за другото ще ги преследват цял живот.
13
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ахаа, грижовна майчица. За пред телевизията.
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам какво да коментирам този път. В нашата градина също се крещи, дори да не се кара госпожата децибелите летят през 2 преки. В същото време понеже детето ми е от големите градинарчета казва, че се карат понеже еди си кой си размахвал ножицата към друго дете, или се биели по главата, или не знам какво. Разликата която очаквам аз е тази - педагозите трябва да имат подход в такава ситуация за разлика от една истерясала майка, която просто би се разкрещяла.
11
7
 
14
 
! Отговори
до майка преди 2 години
ако сега не му стопляш задницата след 10/15 години то ще те шамари.Повярвай така ще е.