Само 15% от минералната вода в София се използва

8 извора са дадени за стопанисване на общината за дълъг период
Обновена: 12 май 2022 14:46 | 12 май 2022 13:48, Анисия Иванова
6
Само 15% от минералната вода в София се използва
Снимка: БГНЕС

Има смислени политики за това какво да се прави минералните води в София, но е свършено много малко, каза арх. Любо Георгиев, председател на сдружението за градски политики „Мисия София“.

"Има общинска стратегия за използването им, както и план за действие, но прилагането им куца на много места. Много малка част от това, което е предвидено, е реализирано. Около 15% от капацитета на минералната вода се използва и в това включваме и бутилирането на големи марки. 85% или се изливат или въобще не ги извличаме", обясни пред БНР арх. Георгиев.

Той добави, че всички подземни богатства са собственост на държавата. 8 извора в София са предоставени от държавата за стопанисване на Столичната община за дълъг период.

"Сред тези извори не са Горна баня и Банкя, т.е. те са все още държавни. За да се намеси общината по-сериозно в казуса с управлението, има нужда и тези извори да бъдат прехвърлени за стопанисване", допълни той.

По думите му политиците в общината не са приели минералната вода като достатъчно сериозен ресурс.

"Трябва да има визия за тези източници и това наследство и въобще не е проблем, че повечето сгради на бани са културно наследство, напротив – това е ресурс, то е богатство", каза арх. Любо Георгиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво е "зазени"? хайде поне заглавията гелдайте да са ви ОК :)
2
0
 
17
 
! Отговори
123 преди 1 година
Ами да, минералната вода си е на всички нас! Но къде можем да се възползваме от нея??? Само в спа хотелите на наши хора за 300 лева нощувката!!!! От къде на къде???
1
0
 
11
 
! Отговори
Taню преди 1 година
Спор няма по темата. Отдавна алармираме със съмишленици. Явно идеята е да бъде прилапан и този ресурс...