От пролетта почва производство на електромобили в Ловеч

Трайчо Трайков иска данъчни облекчения за индустрията
11 окт 2011 12:00,
98
От пролетта почва производство на електромобили в Ловеч
Трайчо Трайков, министър на икономиката. Снимка: БТА

От пролетта на 2012 г. заводът на "Литекс Моторс" в Ловеч ще има базата и технологията да произведе първите серийни български електромобили.

Това заяви министърът на икономиката Трайчо Трайков при откриване на конференция на тема Електрическите превозни средства като фактор за устойчиво градско развитие".

"Европейският съюз прие стратегия за развитие на незамърсяващи превозни средства, а България за пореден път изявява желание да участва в развитието на производство на електромобили", каза Трайков.

Секторът гарантира висока добавена стойност и конкурентоспособност. Развитието и навлизането на електромобили в градовете ще осигури по-чиста и защитена околна среда, а това ще повиши и качеството на живот, посочи министърът.

"Държавата ще осигури изграждане на пътна инфраструктура до завода за производство на електромобили в Ловеч, тъй като това е проект за инвестиция "клас А", каза Трайков.

Междуведомствена работна група пък обсъжда възможните мерки за подкрепа на електроавтомобилната индустрия и използването на електромобили от гражданите.

Още по темата

Сред предлаганите стимули са облекчаване на таксите при първоначална регистрация на автомобила, възстановяване на ДДС при закупуване на електромобил, както и въвеждане на преференциален режим на движение и паркиране в населени места.

Кои от механизмите на подкрепа ще бъдат възприети, предстои да се реши в бъдеще, уточни Трайков.

Вчера министърът обяви, че зареждащи станции за този тип автомобили ще има до няколко седмици в София.

Проекти за зареждаща инфраструктура са стартирали още в Пловдив и Варна. Според министъра е възможно те да бъдат финансирани по фонд "Козлодуй".

Новият приоритет в политиката на правителството ще бъде отразен в планирания Закон за насърчаване на зелените обществени поръчки, който трябва да влезе в сила от 2014 г. с новия финансов период на ЕС.

В тази връзка Трайков обяви, че след време електромобили може да бъдат закупувани и за подновяване на автопарка на МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А електромагнитното замърсяване Трайчо? Защо го забрави? Вози се ти, в такъв електромобил и с гаранция няма дълго да живееш! Но работиш, за енергийното лоби,а? Ти глупав ли си, лош ли си, или и двете?
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това ми изглежда твърде гръмко. Навярно иде реч за внедряването на някакви вече сертифицирани системи и производители на компоненти... например от Китай. Другия вариант е тайно в БАН да са разработили няколко прототипа, но поради невъзможност компонентите да се произвеждат в БГ - да се купуват. Тук една цифрова телевизия не можем да пуснем, камо ли електромобили да правим. Ама... знае ли се, щом хърватите могат, защо пък и ние да не се напънем. Абе да създават заетост, нека!
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
22, водородният двигател на BMV също произвежда електричество и задвижва елекромобил!!!
20
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
15, елекромобилите са неефективни единствено според нефтеното лоби! Истината е обаче, че електромобилите са много по ефективни при изразходването на енергия. Това е валидно в още по голяма степен за градски условия!За електромобил произведен в България с ток произведен в България си струва да се дадат сериозни преференции, защото това ще създаде много работни места!
19
4
 
1
 
! Отговори
питащ преди 12 години
ако бъдещето е там що ли bmv правят друго водородни двигатели например
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво! Дано има по-често такива новини.
17
0
 
9
 
! Отговори
. преди 12 години
Каквито и облекчения да има,предимства това онова,докато цените на елавтомобилите са такива каквито са в момента.....те западняците не могат да си ги позволят,а какво остава за нас българите с 250 лв мин заплата ???ако бг ел колите струват до 20-25к,що годе са здрави и минават поне 100км с едно зареждане,тогава има бъдеще!желая успех!
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ъъъъ...би било, ако се напише в заглавието "започва"С т'ва "почва" ич не ми аресва как сте го написали!
15
2
 
4
 
! Отговори
Елф преди 12 години
Е- точно тук виждам мястото на една ядрена централа в Белене-постоена от руснаците разбира се.....Който не може да направи свястна кола-прави монопол върху горивото и.Така потребителя ще дължи пари още преди да е заредил колата си.Гениално!
14
0
 
11
 
! Отговори
Ха дано преди 12 години
Само така. Бой по ***!
13
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че това е далавера е ясно, че ще е неефективно да се произвеждат електроавтомобили в България е също ясно. Лошото е, че масрафа ще го плати данъкоплатеца.
12
8
 
19
 
! Отговори
Идея преди 12 години
Имам бизнес идея. Не се занимавайте с глупости. Направете завод за ЛЕНТИ ! Ще има голямо и ПЛАТЕЖНОСПОСОБНО търсене :)
11
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
познайте кой ще среже лентата на първия български електромобил :)
10
17
 
8
 
! Отговори
Салахадин преди 12 години
Голяма излагация ще е стоя завод,ама нека мине време.Не съм черноглед,нито комунист само да плюя.Просто проекта откъдето и да го погледнеш издиша отвсякъде!!!Бизнес плана е трагичен!!Инвестицийте също!!Работна ръка от Ловеч......не ми се коментира!!!Аз искам да сглабяме "Порше" тука.Това е бизнес!!Ама няма!!!
9
9
 
11
 
! Отговори
Смях преди 12 години
От пролетта почваме да произвеждаме полупроводници, 2013 - цели :)
8
1
 
26
 
! Отговори
Tina преди 12 години
Това е много добро.Така трябва да бъде.На верен път си, Трайков.
7
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е нещо хубаво. Нови работни места, подновяване на индустрията за производство на коли и изгоден пазар за крайния потребител. С удоволствие бих заменил бензиновата кола с електрическа ако наистина има хубави облекчения. Чул съм че са много по икономични и природо ефективни.
6
8
 
6
 
! Отговори
От 2 преди 12 години
Уф грешка бе....те щяха нещо да продават китайските с голем разход на бензин....кога ги направиха и кога почнаха електромобили ?И всичките гербери плямпат за високо добавена стойност без май да разбират абсолютно нищо...Кво искат да рекът ? Че големи заплати ли ше има ? Или големи печалби ? Понеже явно двете наведнъж не може...
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 2говори за електромобили български от пролетта, не за китайските бензиновичети внимателно
4
7
 
13
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
От пролетта на 2012 г. заводът на "Литекс Моторс" в Ловеч ще има базата и технологията да произведе първите серийни български електромобили.От пролетта на 2012 г. заводът на "Литекс Моторс" в Ловеч ще има базата и технологията да СГЛОБИ първите серийни КИТАЙСКИ електромобили на българска територия. - РАЗЛИКА, ВАЖНА !!! откъдето КААКВИ данъчни облекчения те гонят бе лобист....