Взривове в завод за снаряди край "Петолъчката"*

Няма данни за жертви, движението в района на експлозиите се отбива
Обновена: 5 юни 2012 16:57 | 5 юни 2012 16:04,
153
Взривове в завод за снаряди край "Петолъчката"*
Снимка: архив, Булфото

Серия от взривове са избухнали на територията на частна фирма, занимаваща се с утилизация на снаряди край "Петолъчката", в близост до стралджанското село Лозенец, съобщиха от МВР. За момента няма данни за жертви, но има пострадали работници.

Инцидентът е станал на територията на складова-производствена база "Берета трейдинг Стралджа-Мараш".

По информация на здравното министерство седем души са ранени при експлозиите.  Двама от тях са в тежко състояние и са транспортни в областната болница в Сливен. Останалите петима, които са в по-леко състояние, са в болницата в Ямбол.

Сигнал за първия взрив в местността Мараш, на няколко километра от пътния възел в посока Котел, е подаден на тел. 112 в 14.40 часа.

След това са последвали и други взривове. Гъст облак от дим може да се види от няколко километра разстояние.

Веднага след полученото обаждане към обекта са насочени екипи на полицията и пожарната. Осигурени са трасета за линейки. По време на взривовете е имало около 40 души на смяна в завода.

По разпореждане на премиера  Бойко Борисов вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и министърът на отбраната Аню Ангелов, придружавани от лекарски екипи от Военномедицинска академия и военни следователи, заминават за пътен възел „Петолъчката”. Към мястото на инцидента пътуват токсиколог, травматолог, реаниматор и хирург. 

Министерството на здравеопазването е създало необходимата организация, ако се наложи, пострадалите да бъдат транспортирани до София и да бъдат приети за лечение в болницата "Пирогов".

Екипите, ръководени от двамата министри, ще се заемат на място с разследване и установяване на причините за инцидента. Кметът на община Стралджа Митко Андонов свика кризисния щаб, който в момента заседава. На място в общината е областният управител Димитър Иванов.

В района е създадена трикилометрова зона за сигурност. Отклонява се движението в района на пътен възел "Петолъчката".

Екипи на "Пътна полиция" обезпечават обходните маршрути: от София за Бургас - КПП отклоняват целия трафик към Ямбол - през Зимница - Стралджа - Лозенец.

От Бургас за София маршрутът е Лозенец - Стралджа – Зимница. Пътуващите от Котел се отбиват в Сунгурларе - Карнобат - Айтос – Бургас.

Затворен за движение е пътят Омуртаг-Котел. Най-близката възможност за преминаване е през Прохода на републиката.
 

*Информацията е актуализирана към 16.54 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Работя на 5 км от мястото на взрива. Двата взрива бяха наистина мощни, поне 30 мин след това продължиха малки вторични взривове.Взрива е в хранилище за боеприпаси, няма нищо общо с газопровода.Съседните селища имат доста нанесени щети, счупени прозорци, напукани стени, паднали окачени тавани и прочие.Има неприятно обгазяване в околноста.Това е засега на кратко.
57
5
 
14
 
! Отговори
плюс преди 11 години
С това бе положено началото на партизанското движение на БСП.Червените отрочета братя Галеви бяха първите нелегални.
56
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ту трусове, ту взривове, ту престрелки, ту простотия! Закривайте тази скапана и опоскана територия наречена Бг и давайте да мислим всичко отначало. Така няма да я бъде. Махайте всичко и отначало!
55
4
 
19
 
! Отговори
кандидат ятак преди 11 години
С това бе положено началото на партизанското движение на БСП.
54
0
 
23
 
! Отговори
не се бъзикайте преди 11 години
Живея на около 60 км от Петолъчката, и чух ясно взривовете.Явно белята е голяма.
53
5
 
18
 
! Отговори
тъп и прост преди 11 години
и сага кво - само за това ще пишат медиите - и настрана ще остане проблемът с падането цената на газа- вече ви е ясно че газта няма да падне- проблемът с АЕЦ Белене - това че ще се строй в крайна сметка,проблемът със шистовият газ -това че ще се дупчи ...Моля ви нека спрем да пл юем срещу Герб - защото , когато им припари много и вси си случва нещо - я потоп в Бисер,я взривове , я палене на коли , я земетресения - говоря като луд обаче като се замисля и май съм прав ...
52
2
 
23
 
! Отговори
Уорлик преди 11 години
Складовете са били поразени от иранска ракета "Шахаб3", която някак си е минала през ПРО щита.
51
0
 
14
 
! Отговори
Конспирация преди 11 години
Взривовете са резултат от подривна дейност на Тройната коалиция. Да му мислят сега лидерите им!!!
50
1
 
12
 
! Отговори
Име преди 11 години
Благодарим на Боко, Цецко и Аню за безплатните фойерверки!Може ли да пуснете и HD видео от шоуто?Да се надяваме, че няма шоуто да е само за стралджалии, все пак и в другите части на страната искаме такова!
49
0
 
32
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 11 години
Аз праим магистрали - ама Станишев ги взривява...
48
1
 
9
 
! Отговори
до 51 преди 11 години
Що трябва да разследват бомбаджии, които са им свършили добре работата? Ако не беше гръмнало, тогава щяха да ги разследват.
47
1
 
4
 
! Отговори
инфо преди 11 години
На 12 ноември 2011 около 9 часа в Севлиево и околните села се чуват силни тътени. Взривяват се бивши военни складове между Севлиево и с. Ловнидол. В склада има около 3000 снаряда от калибър 152.В складовете няма химически и радиоактивни вещества и няма обгазяване на района. Няма жертви и пострадали хора.3 февруари 2010 завод "Миджур" за взривни вещества и материали в село Горни Лом, община Чупрене се е взривява след пожар. Четирима служители на фирмата са пострадали, като по-сериозно са ранени двама от тях.На 9 август 2008 г. в склад на военния завод Арсенал" в Казанлък избухва пожар, който води до взривове. В склада за готова продукция са съхранявани гранати. Разразява се страхотен пожар, който няколко часа по-късно е овладян. Няма жертви.
46
1
 
32
 
! Отговори
2 преди 11 години
Днес по рано писаха за хванат ТИР с боеприпаси на границата с Турция..Вероятно склада е вече ошушкан и изнесен с подобни тирове и с тия взривове маскират следите си...Нещо прекалено много съвпадения взеха да се наслагват...
45
3
 
11
 
! Отговори
Лепиларчето преди 11 години
На оръжие братя! Боят настана!
44
2
 
20
 
! Отговори
ББ преди 11 години
Станишев е виновен.Не случайно е избрал мястото ,а именно пътен възел ПЕТОЛЪЧКАТА.
43
2
 
15
 
! Отговори
справедливо преди 11 години
Е , СТИГА С ТОЯ БОЙКО!ЗАЩО НЕ ЗАПИТАТЕ КОЙ И КОГА Е ДАЛ НА ТАЗИ ЧАСТНА ФИРМА СКЛАДОВЕТЕ?МАЙ, ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРНЕТЕ ДОСТА ПО-НАЗАД В МИНАЛОТО.
42
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на Тиквата, Шестака и Кауня! Качвайте се на един БТР и ходете там сами да разследвате, ***!
41
0
 
9
 
! Отговори
Bang Bang преди 11 години
Защо ли утилизацията ни е като европеизацията?
40
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Утилизацията очевидно не е богоугодна, ето резултата...
39
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прикриване на кражби от военните от складове и занамерена охрана взривиха над 1400 тона бомби и снаряди в Челопечене и едва не взривиха и опустошиха цяла София през 2008 г. Вече 4 години оттогава военните не могат да обезвредят останалите бомби и има опасност от нови земетресения в София след взривовете.