Нови вид помпи надуват сметките в таксито

Сметката на клиент от 3 лв. стана 10 лв.
Обновена: 7 окт 2012 14:09 | 7 окт 2012 09:00,
149
Нови вид помпи надуват сметките в таксито
Такситата с по-ниски тарифи слагат от новия вид помпи. Снимка: Булфото

Таксиметрови автомобили масово жилят пътниците в Пловдив. Колите са с нов вид помпи и така изкуствено надуват сметката на клиента. Част от компаниите са в сивия сектор и не плащат данъци.

Най-често такситата с помпи возят на по-ниска цена от стандартната за града (за Пловдив редовната дневна тарифа е 65 стотинки, а нощната 75 стотинки на километър). Те са разположени предимно около болници и гари, където пътникопотокът е по-голям.

„От центъра до район „Южен” ми взеха 10 лева, а по принцип е три лева, шофьорът ми каза да съм гледала, а апаратът беше под седалката”, разказа пред Dnes.bg 28-годишната Павлина от Пловдив.

„Подобни измами трябва да се наказват със затвор, защото на мен на няколко пъти са ми взимали по 10 и 15 лева за разстояние от три километра и това се случва най-често, като излизам от болница”, твърди 53-годишната Красимира.
С помощта на помпа водачите изкуствено удължват километрите, изминати с таксиметровата кола. Така сметката става двойна или тройна.

„Сега масово такситата с по-ниски тарифи слагат от новия вид помпи, за да компенсират загубите”, обясни пред Dnes.bg Иван Анчев, който е собственик на таксиметрова компания.

Устройството може да увеличи изкуствено изминатото разстояние с 25, 50 или 100% и т.н.

„По този начин един километър може да се таксува като километър и 700 метра и така сметката на клиента да се манипулира”, коментира Иоще Иван Анчев.

От ДАИ твърдят, че правят постоянни проверки, но измамниците не се плашат. От бранша искат подобни измами да се криминализират.

Друг проблем е имитирането на стикерите на големите фирми от такситата менте. Заради подобни измами от ДАИ вече са наложили глоби между 3000 и 5000 лева на измамниците.

Съветът на бранша е да си пазите касовите бележки и да се доверявате на фирмите, които са се отнасяли коректно спрямо вас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
15
 
5
 
! Отговори
bahur преди 11 години
уфффф е може ли, за измама от 10 лв. да се иска затвор? Може ли да се сбиеш за 10 лв. при положение, че само и единствено от собствената си глупост си се наврял на мошенник?Двете кифли Павлина и Красимира, като си стискат толкова стотинките - преди да се качат да питат - колко още струва до.....
17
0
 
22
 
! Отговори
Днеско преди 11 години
До 15/бай Помпи/ - Моли се да не ми паднеш в ръчичките, ***! Така ше ти надуя кратуната, че няма да виждаш пред себе си, камо ли да караш такси!Аз такива като теб много ги обичам.Само чакам да се появи някой отворко - бакшиш и му наритвам здраво пърдялника.Ако мислиш, че само си приказвам, питай твоите колеги бакшиши, през пролетта на последния домакински мач на Локото, кой яде верига по кратуната!Сигурно още му стоят белезите.Не прекалявайте с кражбите, щото хората знаят как да се защит
16
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Див мор за татарските тикви тояга и мор те от друго не вдяват
15
7
 
13
 
! Отговори
Мишо Бакшишо преди 11 години
Аз съм си сложил не "помпа", а компресор, турбо компресор на моята нова 35 годишна кола. И си помпя, помпя тихо, смело и безотговорно. Щото, като се прибера удома при Минка свирката и ония двамата *** синовете, ако не нося поне 300 лв. за деня голямо помпене ме чака. Вече 2 седмици се крия у съседката ни Пенка Сухата щото са плъзнали едни дайаджии, като *** пъплят под тепетата. Човек един нормален курс за 100 лв не може да завърти. Не е лесна и нашата дами и господа, криза е ... :-)
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Реалната цена, която се плаща в София е минимум 1лв./км.
13
8
 
3
 
! Отговори
ivan преди 11 години
bravo politcite da lajat i kradat mogat a normalnite hora ne ,taka li?ja idete v parlamenta da biete deputati kato ste tolkova otvoreni.
12
7
 
31
 
! Отговори
Nina преди 11 години
Не трябва да се ползват случайни таксита на улицата, трябва да се викат на адрес само легални и изпитани фирми. Много са коректни от ОкейСупертранс. Тези, които чакат на улицата, не само лъжат с помпи, но и си позволяват да отказват курсове, ако са до близко разстояние!?! Тези самозабравили се типове въобще не подозират какво значи бизнес с транспортни услуги и си въобразяват, че те едностранно могат да диктуват условията. Но аз не ги ползвам и ги обричам на ФАЛИТ. Бойкотирайте ги и вие
11
0
 
24
 
! Отговори
Морски преди 11 години
Те такова не що в Бургас не може да се случи. Местните нацепени батки, маняци, лица, леки и т.н. не искат да си плащат и по номралните тарифи, а камоли някой да им надуе сметката. Сетне колегите му и роднините ще го разпознавата само по пръстовите отпечатъци и по зъбите ( ако е останал поне един здрав ). Та тук идва и момента да предупредя всички "таксисти" от страната. Чуете ли младежа на който сте представили "напомпена" касова бележка за таскиметров превоз да казва Въййй маняк. Бягайтееееееее
10
0
 
28
 
! Отговори
УЖИЛЕН преди 11 години
В Пловдив такситата на стоянка масово лъжат клиентите.Лично при посещение в града съм го разбрал.Вчера също ми взеха двойно.Помпи ли са не знам какви шмекерлъци правят но е ясно че ДАИ са слаби за да се справят с мошениците.Приемам напълно за редно да се криминализира измамата със всякакви таксови и касови апарати и да се въведе минимална присъда 10 години.Но проблема е че корумпиранта система пак ще ги пуска .
9
2
 
17
 
! Отговори
пресметлия преди 11 години
аз когато ползвам такси винаги питам преди да вляза КОЛКО ЩЕ МИ СТРУВА ОТ "Х" до "ИГРЕК" и ако ми отърва ползвам бакшиша ако не ходя при друг
8
3
 
40
 
! Отговори
Спокоен преди 11 години
Добре де, толкова ли е сложно.1. Имате съмнение, че ви мамят.2. Преди да платите, изисквате да ви се издаде фактура, с прикрепена касова бележка.3. Във фактурата се описва начална и крайна точка.Това е.Ако пък ви откажат, не плащате. Ако пък усетите дори наченка на агресия - звъните на 112.Не може да си раздавате парите ей така, на всеки който ви поиска.
7
1
 
37
 
! Отговори
Свиреп преди 11 години
ахаха, преди 3..4.. години, в Русе, на един познат му бяха приложили този номер. Човека изглежда кротък на пръв поглед, но тогава бакшиша даже не е успял да докопа радиостанцията :) Такива юмруци е ял, че бакшиша повече не е помислил да кара такси. Ако има русенски бакшиши, да питат за случая с техния колега `Градинаря`. Така са го наричали.
6
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Съветът на бранша е да си пазите касовите бележки "таксиджия и касова бележка боже боже тия да не падат от гората
5
0
 
26
 
! Отговори
Berlin преди 11 години
Аз не разбрах какво точно е новото в тези "помпи".
4
4
 
50
 
! Отговори
Днеско преди 11 години
Ще надуя муцуната на наглия бакшиш, ако се опита да ме кунди по тоя начин!Точно в Пловдив от гарата до стария град се опитаха да ни лъжат двама бакшиша.Бяхме седем човека и когато бакшишите се съюзиха и звъннаха на другите да ги подкрепят,им натрошихме кокалите и колите.Още помнят и се почесват отзад мизерниците.Те си мислят, че като се подкрепят като *** могат да се опрат на другите.Само от бой разбират дървените им кратуни!Ако ходя пак в Пловдив,ще очукам още някоя муцуна на крадлив бакшиш!
3
12
 
1
 
! Отговори
BAY PANDEL преди 11 години
A NIE VI NADUVAME GQURKITE PO TUKA HA-HA-HA-HA. KAURITE KATO MQMATE PARI , NIE IMAME.
2
3
 
49
 
! Отговори
Потърпевш преди 11 години
мой познат таксиджия е с такава помпа и се хвали с това. пълен ***. вече не се качвам на такси заради него. помпата е с дистанционно и е в джоба му. като спре на светофар докато клиента се оглежда той бърка в джоба си и помпи няколко километра или няколко левчета. не знам точно как става, но съм я виждал
1
3
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичко е толкова просто,слизаш и плащаш толкова,колкото ТИ знаеш,че е цената,ако не е съгласен шофьора,викате полицията,за да разреши проблема!