Бежанците много, служителите, заети с тях, не стигат

В Харманли били принудени да ги настаняват в стари казарми
19
Бежанците много, служителите, заети с тях, не стигат
Бежанският лагер в Харманли. Снимка: архив, БТА

Най-тежко е положението в центъра в Харманли, където са принудени да настаняват бежанци и в старите казарми, заяви председателят на Държавната агенция за бежанците д-р Николай Чирпанлиев пред Нова телевизия.

По думите му към момента в центровете на агенцията може да бъдат приети около 3060 бежанци, а има 3680.

Натоварени са и служителите. За цялата 2011 година в агенцията са регистрирани 890 души. Само за 20-те работни дни, в които съм председател, са регистрирани с 6 човека повече, каза Николай Чирпанлиев.

Още по темата

Агенцията в момента има щат 133-ма души. Преди около седмица правителството гласува нов щат от около 50 човека. За да може този щат да влезе в сила обаче, е необходима процедура, тъй като по-голямата част от тях са държавни служители. Тези, които се занимават с процесите на регистрация – интервюиране, превод и т.н., са не повече от 8-9% от тези 50 души.

„По разчети, които направиха моите специалисти, на 300 човека са необходими около 35-40 служители, за да можем да работим ритмично”, обясни д-р Чирпанлиев.

Пристигащите у нас бежанци първо трябва да се регистрират и едва след това се обработват данните им за даване на статут.

„Статут се дава от председателя на Агенцията за бежанците. Той е два вида – хуманитарен и статут на бежанец. Първият се отнася до всички граждани, които искат да останат тук. Другият статут се дава на отделни случаи. Такъв статут е даден на 30-40 човека от 800 заради действащи нормативни особености в съответния закон”, обясни той.

По данни на МВР капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците и в специализираните домове на МВР е 4000 лица и той е надхвърлен с 888 места. 132 лица са задържани при опит да преминат нелегално на българо-турската граница за последните 24 часа. От тях 92-ма са сирийски граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
6
 
! Отговори
баба кика преди 10 години
и аз която съм на 75год знам защо преминават тия мюсулмани , ами то си е уговорка на нашите червени исламестисти на който плащаме и ме задълтават след 35гд работа и 4 деца да живея с пенсия от 205лева за да има за тия , мойта баба , Бог да я прости , казваше ако не играе хурката по *** той няма страх ,много *** много нещо , ДЕЦА СЪБУДЕТЕ СЕ И ИЗЛЕСТЕ НА ПРОТЕСТИ , ДО ПАДАНЕ НА ЧЕРВЕНИТЕ *** И ВСИЧКИ НЕЛЕГАЛНОНЕЗАКОНИ ДА ЗАМИНАТ ОТ ТАМ КЪДЕТО СА ДАШЛИ , ИНАЧЕ НЕ ВИ ВИЖДАМ СЛЕД МАЛКО
15
1
 
7
 
! Отговори
офф преди 10 години
Като прочета...да им дадем земя , че да останат ....абе *** тия *** не са виждали почва по различна от пустиня бе каква земя, само ще *ат на нея бе. И какво означава да си раздаваме безлюдните села нали като се заселят ще дойдат и родата от по 30-40 ***, не забравяйте, че това е 25 милионна държава!!! Нашата земя не може да бъде раздавана на престъпници, затворници и терористи, защото един ден ще стане точно това което в момента се случва там ...трепят се християни умишлено.
14
1
 
14
 
! Отговори
huqvei преди 10 години
Цяла България разбра, че това не са бежанци, само "журналистите" в "медиите" като тази тук не разбраха
13
1
 
6
 
! Отговори
Mangi4a преди 10 години
ИСКАМ ДА СТАНА СЛУЖИТЕЛ ЗАЕТ С БЕЖАНЦИТЕ.НАЗНАЧЕТЕ МЕ!
12
1
 
19
 
! Отговори
Избегал преди 10 години
Спрете да пишете за бежанци, това са имигранти в България, не виждате ли?!
11
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БРАННИКда не би да се заблуждаваш, че има поне един сириец, които може и иска да работи???Те са свикнали да лежат с краката на горе
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
назначете на всеки "бежанец " по 5 обслужващи, така ще си решите проблема, който меже въобще и да не съществуваше , ако не бяха допуснати всякакви сирийци, палестинци и прочее патагонци в РБ.
9
1
 
15
 
! Отговори
Didi преди 10 години
Българите емигрират на тяхно място идват други!С две думи...кръговрат;))))))))
8
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Направо да ги карат на сръбската граница и оттам поетапно към Западна Европа.
7
3
 
22
 
! Отговори
nn преди 10 години
До всеки сириец или какъвто там щете друг *** - прислужник. Ще му носи дърва, че на тьх им тежали, ще му меси арабски питки, че български хляб те не ядят, ще му чисти тоалетната от дамски превръзки и памперси,че на тях такава им е културата,може и други услуги, според желанието на "скъпите гости".ПФУ! ГНУСОТА!
6
1
 
32
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 10 години
МНОГО СА НО НЕ БЕЖАНЦИТЕ А НЕЛЕГЛАНО ПРЕМИНАЛИТА ГРАНИЦА ПРЕСТЪПНИЦИ , КОИТО СЛЕДВА ВЕДНАГА ДА БЪДАТ ВЪРНАТИ В ТУРЦИЯ - САМО ТОВА И НИЩО ДРУГО! АКО СПАЗВАТЕ ЗАКОНИТЕ НА ДЪРЖАВАТА ПРОДАЖНИЦИ НАМЯ ДА ИМА ПРОБЛЕМ! СЕГА ПРОБЛЕМА ГО СЪДЗДАВА САМАТА ДЪРЖАВА И ПРОДАЖНИТЕ ПОЛИТИЦИ!ЗАТВОРЕТЕ ГРАНИЦАТА ВЕНДГА!
5
8
 
12
 
! Отговори
huqvei преди 10 години
До БРАННИКабе ***, в България от много години няма пустееща земя
4
2
 
53
 
! Отговори
Перо Пиперката преди 10 години
Ми назначавайте бре! Какво се чудите?! Нали Мончо Паси викаше, че с бежанците ще си оправим демографските проблеми и недостига на специалисти! Назначете на всеки бежанец по един социален асистент българин и ще ликвидирате безработицата! А, заплати откъде? Как от къде? Ще теглите кредити, ще вдигате данъците! Българинът е търпелив, има още 2-3 кожи за дране!хахахаха... *** абсурдната държава, *** тъпия народ! Дий, воле! Диййй...!
3
1
 
47
 
! Отговори
възмутен преди 10 години
Тези нахалници който са в Харманли да спят на земята, след като развалиха палатковия лагер. Те какво искат петзвезден хотел. На самолета и обратно в Сирия. НЕ ГИ ИСКАМЕ.
2
38
 
5
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
Дайте на бежанците да обработват пустеещата ни земя, всички ще спечелим и без това ние не го правим.
1
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ВЪРНЕТЕ ТЕЗИ СПИНОЗНИ ТЕРОРИСТИ НА ЕРДОГАН--СТИГА СТЕ НИ ХАРЧИЛИ ПАРИТЕ--ИМА ПО ВАЖНИ ДЕЙНОСТИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ ОТ СИРИИСКИТЕ ДЖИХАДИСТИ!!!