Всеки четвърти наш висшист работи в чужбина

1/3 от завършилите ВУЗ заемат позиция, отговаряща на образованието им
25 мар 2014 20:27,
114
Всеки четвърти наш висшист работи в чужбина
Снимка: Булфото, архив

Всеки четвърти от завършилите висше образование в България работи в чужбина. Това коментира ръководителят на Националния център за оценка на компетенциите към Българската стопанска камара Томчо Томов пред експерти от Националната референтна мрежа по проекта „Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони”.

"Едва 30 на сто от завършилите висше образование работят на позиция, която изисква завършенето от тях образование. Получава се парадокс – образователната система не подготвя необходимите кадри за икономиката, тя създава безработни”, коментира Томов.

70 на сто от завършилите висше образование започват работа най-често в търговията, преработващата промишленост и услугите, са изводите от проекта на БСК.

По думите на Томов България се държи като богата държава, която изнася висококвалифицирана работна ръка в чужбинa. 

„В същото време голям процент от младите хора не работят, а разчитат на издръжка от родителите си, които най-често подпомагат семейния бюджет от чужбина. Около 40% от младежите без работа са потомствено безработни, което означава, че и родителите им също са без образование и доходи“, допълва Томов.

Необходимо е да се прави системно проучване точно какви кадри са нужни на бизнеса и през какъв период от време те трябва да подобряват и развиват уменията си, така че да са конкурентоспособни на пазара на труда.

Изследване на БСК показва, че жизненият цикъл на компетенциите в ИТ сектора е само 4 години, в инженерните специалности – 7 години, а за финансистите – 9 години. Един IT специалист се деквалифицира най-много за 4 години, ако не поддържа знанията си актуални. „Нещо повече – докато един студент по „Информатика“ стигне до трети курс, наученото от него в първи курс може вече да е остаряло“, каза Томов.

При инженерите професионалните компетенции остаряват най-много за 7 години. Без допълнителни усилия за поддържане на професионалното ниво финансистите излизат от трудовия пазар за 9 години, показват още резултатите от проучването.

Проблемите при заетостта и безработицата започват още от средното образование, което все по-малко успява да подготви учениците да продължат да учат в университет и да ги мотивира да се реализират в областите, необходими на икономиката, свързани с математика, физика, химия, инженерно-техническа подготовка. Затова има и липса на кадри в определени професионални области.

Около 55% от безработните нямат завършено средно образование, допълни още Томов.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По *** статистка не бях чела. И какво работят тези 'вишисти' в чужбина като се има предвид качеството на образованието тук и колко конкурентно способни 'вишисти' произвежда. А това, че вишистите не работят по специалността е нормално по тези ширини-първо няма достатъчно работни места, второ-често биват измвствани от псевдо вишисти. Безаботицата е много серизен проблем и няма да бъде разрешена с *** анализи. В днешно време е много лесно човек да си загуби работата заради липса на закони
68
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дано да са щастливи, заминалите за "цивилизования" свят. А останалите тук все ще намерим начин да осигурим "достойни" старини на майките и бащите им, които по цяла нощ чакат пред скайпа.
67
3
 
8
 
! Отговори
за 72.... преди 10 години
.....НИЩО НЕ ИДВА НА ГОТОВО ,СЕСТРО...ХА,ХА,ХАААААААААААА...НО , ПОНЕ ИМА БЪДЕЩЕ И РАЗВИТИЕ...!ТУК В БЪЛГАРИЯ ....ТИ КАКВО БЪДЕЩЕ ЩЕ НИ ПРЕДЛОЖИШ...В СОЦ-*** , ДРУГАРКО...??!!!"РОЗАВИ ГРАДИНИ".....или "КОМУНИЗЪМ С ЧОВЕШКО ЛИЦЕ"....ха,ха,хааааааааааа...
66
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До London callingКоментиращата каква българка си ,първо трябва да се научиш Какво е родина .И тогава давай акъл на емигрантите.
65
1
 
15
 
! Отговори
m0105 преди 10 години
ne mi trqbvashe da zavur6a visshe v BG za da razbera 4e nqmam budi6te i rabota v milata ni rodina
64
6
 
15
 
! Отговори
бай уй преди 10 години
До London callingНе е важно, каква е зплатата! Важно е какъв стандарт на живот ще си позволиш с тази заплата! Много хора(обикновено прости) остават разочаровани, когато установят, че по-голямата заплата "там" не означава по-добър жизнен стандарт. А това, че са далече от семейство, роднини, приятели и от много други неща си е отделно.
63
2
 
8
 
! Отговори
сарказъм? преди 10 години
tt2, Вярно е, тука круши, малини, ябълки, праскови, банани, къпини, малини, ананаси, портокали, кивита, орехи 10 вида, бадеми, лешници, пресен лук и чесън, магданоз, целина, ряпа и т.н че няма място НЯМА! Никога не съм ги вижда в кварталния супермаркет. Особено като падне под -20 и продавачките не ходят на работа. Само аз ходя да мия кенефите и да плача за приятелите, дето ги нямам тук. И заплатите дени, като за миячи на чинии. И социалната помощ една, не можеш са си представиш какво страдание!
62
3
 
7
 
! Отговори
London calling преди 10 години
До tt2 Затова ли всички кайсии, круши, малини, орехи, череши, вишни, ябълки, грозде се внасят от Албания,Македония,Гърция и Турция?Ще си умреш под черешевото дърво един ден бленуващ за старите времена.Обичам оптимистите но твоето граничи с психическо разтройство.
61
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А всяка четвърта висшистка на пързалката! :)
60
0
 
13
 
! Отговори
от Норвегия преди 10 години
До tt2И ти си прав за себе си. Навярно така е по-добре за теб. Бъди здрав! Ние не успяхме да се задържим в БГ. Изгубихме всичко. Но, въпреки това светът е прекрасен, шарен и всеки си има пътче в него! Тук където сме ни харесва.
59
1
 
17
 
! Отговори
от Норвегия преди 10 години
Вместо да се спори с фактите, защо не си хванете куфара и да тръгнете. Да видим тогава от къде бизнесмените ще търсят специалисти и работници и на каква заплата да им работят! Хората в другите страни не са глупави, знаят си цената, ама трябва да го видите с очите си!
58
0
 
20
 
! Отговори
от Норвегия преди 10 години
До London callingТочно така е! Това е политиката на олигарсите, които диктуват политиката. Нарочно обясняват по медиите, че емигрантите лъскат тоалетните, за да имат квалифицирани, мизерно платени служители при тях. Само нашите близки знаят истината. Геноцидът кам народа ни е не само физически, години поред те са ни промивали мозъците единствено с цел да се облагодетелстват от нашия интелект. За такива мизерни душици не си струва да се караме по форумите.
57
1
 
21
 
! Отговори
ааа преди 10 години
а какво му предлага неговата родина, освен глад и мизерия
56
2
 
8
 
! Отговори
ч преди 10 години
До 55 Кифло, аз също си ходя по чужбина, но не ми личи, че съм от село. Заради такива селянки имаме отвратителен имидж навън, анадък ?
55
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ДипломиЩо се изказваш неподготвено - ето ти цитат от първата обява, която поглеждам - IT сектор в Гуугъл: "BA/BS degree or equivalent practical experience.""OR EQUIVALENT PRACTICAL EXPERIENCE". С други думи ако ставаш, значи дипломата има стойността на тоалетна хартия.
54
4
 
4
 
! Отговори
Дипломи преди 10 години
Те затова не признават някои Дипломи от България и ги карат кандидат-студенти да прават първо Студиенколег в Германия , щото Дипломата е Българска
53
5
 
20
 
! Отговори
London calling преди 10 години
До tt2как ще пиша дивотии след като всички приятели,роднини и семейство сме повече от 20 години в цивилизованият свят? Гостуваме си помежду си често в Европа, САЩ и Канада. А ти си стой там и сънувай че 2 милиона българи лъскат *** и мият чинии по света.
52
5
 
8
 
! Отговори
London calling преди 10 години
До tt2как ще пиша дивотии след като всички приятели,роднини и семейство сме повече от 20 години в цивилизованият свят? Гостуваме си помежду си често в Европа, САЩ и Канада. А ти си стой там и сънувай че 2 милиона българи лъскат *** и мият чинии по света.
51
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До tt2Я помисли - той не веднъж е казвал, че повече от 20 години не е в България. И децата му и да знаят български по-скоро се смятат за англичани и хич не са приритали да се връщат. И защо им е? Злобни, гадни завистливи погледи, всеки гледа как да те прецака и такива *** като тебе си мислят, че влизат в сметките на някой. Дреме му на някой за ***-*** с кенефите. В *** им е кеф само на торните бръмбари, РОБЕ!
50
15
 
5
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
London calling робе - пишеш дивотии - далече от приятели, роднини, земи - нещастен роб