План с мерки до септември представя Орешарски пред КСНС

Преглед на по-интересните теми в печата за 16 юни
Обновена: 16 юни 2014 10:14 | 16 юни 2014 07:00, Анисия Иванова
104
План с мерки до септември представя Орешарски пред КСНС
Пламен Орешарски. Снимка, архив Булфото

План със спешни за изпълнение мерки, който се простира до септември, се очаква да представи премиерът Пламен Орешарски пред Консултативния съвет по национална сигурност, свикван от президента Росен Плевнелиев утре. На него трябва да бъдат обсъдени датата на предсрочните избори, проблемите с "Южен поток" и спрените еврофондове. Веднага след като лидерът на БСП Сергей Станишев обяви курс към бързи предсрочни избори, премиерът е получил от министрите си по пет неотложни задачи, които трябва да бъдат изпълнени максимално бързо, за да не претърпи страната ни загуби, информира "24 часа".

Три позиции за бъдещето на Сергей Станишев в БСП очерта вчера народният представител от "Коалиция за България" Корнелия Нинова, пише "Дума". "Първата е да подаде оставка веднага. Това искат 22 организации от Софийска област, откъдето съм депутат. Втората е, че той не трябва да подава оставка. Третата е промяна на лидерския пост, но не преди избори. Отиваме на избори и после сменяме председателя, а не сега да хвърляме енергия около поста на лидера", обобщи тя.

Вестникът отразява и позицията на левия депутат Борис Цветков, който настоява областният управител на София да насрочи провеждането на местен референдум за "Софийска вода" едновременно с националния референдум за задължителното гласуване. Това обяви самият Цветков в обръщение до медиите вчера. В него той припомня, че е един от един от 16-имата инициатори за искането на местен референдум в столицата за водната концесия. Формулираният въпрос за местния референдум е: "Съгласни ли сте да бъде прекратен концесионният договор между Столична община и "Софийска вода" АД"? Скандалната тема бе замразена от ГЕРБ в общината, въпреки събраната гражданска подписка за допитването до столичани още преди две години.

"Новинар" цитира лидера на БСП Сергей Станишев: "Трябва да се мисли кое е добро за България. Диалогът е необходим на основата на политически приоритети за страната. Когато говорим за стабилност, отговорността на големите партии е най-голяма." Станишев обясни, че има много различия с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, но не може да се съгласи в голяма степен с констатацията му, че държавата е разделена. Според Станишев хората са изморени от постоянната конфронтация между политическите сили и най-вече от безплодността на тази конфронтация в редица случаи. "Очевидно е, че диалог е необходим", изтъкна той. "Всички виждат, че има много проблеми в редица области, като се започне от средата за бизнеса, мине се  през държавния бюджет, социалната политика, здравеопазването, начинът на функциониране на администрацията. Навсякъде има проблеми, които са натрупани с години. Те трябва да се решават, водейки се най-вече от интереса на страната", подчерта още той.

Заради слабото изпълнение на приходната част от бюджета държавата започна спешно да търси пари. С разпореждане на Министерския съвет от 11 юни се иска до днес, 16 юни, дружествата с над 50% държавно участие да преведат 70% от печалбата си, съобщава "Сега". Освободени от задължението са само болниците. Държавните фирми, които имат дялове в други компании, също ще трябва да прокарат през общите им събрания решение за разпределяне на 70% дивидент за акционерите. Летище  "София" и Ръководство на въздушното движение (РВД) ще заделят още по-голям процент за хазната - съответно 90 и 100%. Международният валутен фонд (МВФ) потвърждава прогнозата си за умерено възстановяване на икономическия растеж в България през тази година въпреки отчетената липса на политическа воля за реформи.

Прокуратурата ще протестира освобождаването от ареста на тримата обвинени в опит за убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски. Това съобщи за "Труд" вчера говорителят на Софийската градска прокуратура Елка Ваклинова. "В тридневния срок наблюдаващият прокурор категорично ще внесе протест", каза Ваклинова. Окончателното решение дали Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев остават на свобода ще вземе в четвъртък Софийският апелативен съд. Късно вечерта в събота съдия Димитрина Ангелова реши да не наложи мерки за неотклонение на тримата, тъй като "липсва обосновано предположение да са извършили престъплението, в което са обвинени". Заседанието на съда се проведе в интензивното отделение на МВР болница, около болничното легло на Красимир Методиев, който при ареста изпаднал в прединфарктно състояние.

За колко време се решава едно дело от постъпването му в съда до приключването му, вече ще изчислява Висшият съдебен съвет, информира "24 часа". За да фиксира срока за различните видове процеси, Комисията по натовареността на магистратите изработи електронни анкетни карти, които ще представи утре. Всички съдии трябва да ги попълнят, ще им отнеме около половин час. Анкетните карти са за различните видове дела - наказателни, граждански, търговски, административни, както и за различните степени съдилища - районни, окръжни, апелативни.

Парадоксално, но факт - наличието на европейско финансиране може да забави изпълнението на един от ключовите ангажименти на кабинета - за намаляване на административните тежести за гражданите и бизнеса, пише "Сега". Заради възможността да получат европейско финансиране куп анализи, планирани от администрацията, ще стартират късно и ще се проточат във времето. Така, вместо да подобри ситуацията, новата оперативна програма за развитие на капацитета на администрацията "Добро управление" може сериозно да я затрудни. Това става ясно от плана за изпълнение на стратегията за развитие на държавната администрация през 2014 и 2015 г., гласуван наскоро от кабинета. От документа личи, че голяма част от обещаните от кабинета  мерки ще зависят от изготвянето на анализи, които ще се финансират с европейски средства. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: печатпреглед
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
1
 
! Отговори
Ваня преди 9 години
Какъв план с мерки, какви пет лева. Искаме оставка!
79
0
 
1
 
! Отговори
Кирил преди 9 години
В никакъв случай тия не трябва да остават до септември! Това би било пагубно за държавата ни и нас гражданите й!
78
0
 
1
 
! Отговори
saraleks79 преди 9 години
никакви схеми още утре ОСТАВКА на кабинета Орешарски преди да сте довели България до фалит ОСТАВКА
77
0
 
0
 
! Отговори
Зозо66 преди 9 години
Какви мерки бе? Не ща дори да чета такива глупости! Опомнете се, народът иска оставката ви! От една година насам! До кога ще сте слепи и глухи?!
76
0
 
0
 
! Отговори
Doreto преди 9 години
Не искаме нищо друго освен оставка да ни бъде представяно от марионетката орешарски
75
1
 
1
 
! Отговори
асд преди 9 години
Тоя да взима мерки и първа сред тях е да подава оставка! След това да вземе мерки в близките 15 години да не се мярка пред нормални хора. А не да се правят всички на не разбрали и да си правят планове за някакви дати, ама не се знае коя година - тази ли, догодина ли...
74
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
е добре но от септември всички на борсата с 7 лева на ден както са повечето останали без работа
73
0
 
2
 
! Отговори
бг преди 9 години
ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ,БАТЕ........ПО НАГЪЛ И НЕВМЕНЯЕМ МИНИСТЪР НЕ СМЕ ИМАЛИ В ЦЯЛАТА ИСТОРИЯ А ПОДОБНИ СА СИ ОТИВАЛИ ПРЕЖДЕВРЕМЕННО ,НО ТОЯ НЕЕЕЕЕЕЕЕЕ......ХАЛАЛ ДА ТИ Е
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Орешарски да си дава ОСТАВКАТА, да не мисли планове... първо ни съсипаха и сега искат да ни замажат очите с някакви смешни планове
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Южен ПАТОК за БСП!
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ореха все едно продава фабрики на 08.09.1944
69
0
 
5
 
! Отговори
niq.toneva преди 9 години
Този е невменяем. Срам ме е, че живея в държава, управлявана от простаци. ОСТАВКА!!!
68
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кой, кой септември бе малоумникооооо, 09.09.1944г. ли?????? Какви мерки, да оберете някоя мандра или да стъкмите Народен съд за народа български????Стига вече, явно паветата от площада трябва сами да ви удрят по дебелите чугунени кратуни!!! Нищо ама нищичко не искаме от вас идете си с мир или ще ви се случи случка....
67
0
 
7
 
! Отговори
BG преди 9 години
Ха на бас че тоя все пак няма да си подаде оставката ! А бе, хора вие кога сте видели комунист доброволно да дава власт ?! Тия и майка си, и децата си продават, само и само да са те ! 100 % съм сигурен че тия приказки за предсрочни избори и оставки са добре скроена парлама - "вервайте ми" комунистите от друго не разбират, но как се държи власт - по-големи дяволи от тях няма !
66
5
 
1
 
! Отговори
REALIST преди 9 години
EI POMIARI:ISKATE OSTAVKA I KAKVO POSLE AAA KOI I S KAKVO SHTE E PO DOBAR I KAKVO SHTE SE PROMENI SLET NEA: NISHTO MEMA DA SE PROMENI I SLET TAZI OSTAVKA ;V MOMENTA AN BALGARIA I TRIABVA RABOTESHTO PRAVITELSTVO; IMA VAZNI NESHTA KOITO SHTE OKAZAT VLIANIE ZA GODINI NAPRET; A GIAYRITE SE PLUVAT EDIN DRYK ???????
65
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя или е луд или е умрял от страх ! -- при днешната ситуация всеки нормален човек би подал оставка възможно най-бързо а той планове за управление имал. Май няма спасение за него.Затънал е до брадичката и всеки момент ще го удавят.
64
4
 
2
 
! Отговори
Млад пенсионер преди 9 години
За да ни плаща пенсиите държавата трябва да национализира влоговете в банките. Те ще стигнат най малко за 30 години.
63
1
 
8
 
! Отговори
Гацов преди 9 години
Това вече ще бъде повече от фатално за държавата ни !! Стана ясно, че България отива към фалит, но само ни заблудиха, че ще получим така чаканата оставка!!! Незабавна оставка и нови избори !!!!
62
1
 
9
 
! Отговори
Кой-Той преди 9 години
Държавата фалира,всички мерки който вземат в момента говорят,че държавата и финансите са много зле.Поредната гавра с народа и страната от БСП
61
0
 
8
 
! Отговори
Да така е ......... преди 9 години
БСП - фабриката за илюзии на България. Още от време Луканово. Това беше директивата - да се създаде удобна и контрулируема опозиция, да се разграби националното богатство на България, да се разруши цялата индустрия, туризъм, селско стопанство, армия и тн. Демоните на разрухата идват точно от тази партия - всичките! Всички правителства са били с явното или задкулисно участие на БСП. Защо след всяко управление на БСП България фалира? Няма едно нормално правителство от тази партия. Само кражби.Прочети още на: dnes.bg/politika/2014/06/16/kabinetyt-si-otiva-zaradi-narushenoto-partnio