България трябва да е с отворени врати за бежанците

ООН: Миналата година условията за тях са били нечовешки
27 юни 2014 09:35,
103
България трябва да е с отворени врати за бежанците
Бежански лагер в Харманли, Снимка: Булфото, архив

 

България трябва да поддържа политика на отворени врати спрямо бежанците и на всеки, който желае убежище, да даде възможността да разкаже своята бежанска история. Такова е мнението на Борис Черишов, говорител на Върховния комисариат за бежанците на ООН у нас.

"Разположените по границата с Турция полицейски служители и строежът на 30-километровата ограда са непреодолими за много майки, бащи и деца, които са избягали от въоръжени конфликти и преследване. В същия момент е необходимо да се покаже допълнителна солидарност към страни като Турция, които са приели стотици хиляди бежанци", допълни той.

Борис Черишов признава, че в края на август до началото на ноември миналата година, страната ни не е била подготвена да се справи с бежанската вълна.

„Центровете се препълниха, изоставени училища и военно поделение бяха превърнати в общежития при ужасяващи условия. Храна и помощи пристигаха почти изцяло от дарения. През тези месеци бежанците живяха при нечовешки условия“, коментира говорителят на Върховният комисариат за бежанците на ООН.

Борис Черишов подчерта, че благодарение на помощта на Европейската комисия и неуморната работа на неправителствени организации и доброволци условията в центровете вече са добри.

Признаваме усилията на България да промени тежкото положение от миналата година и тази промяна е факт, заяви Чеширков. Той допълни, че благодарение на положените усилия „България вече знае, че бежанците са хора, които имат нужда от протегната ръка и са благодарни за тази помощ“.

По думите му трябва да има добре разчетен план за действие при увеличение на потока на бежанците към България и всяка участваща институция и организация трябва да знае своята роля. 

Важно е, че научихме, че закрилата изисква стройно и добре координирано сътрудничество между администрацията и други помагащи на бежанците организации, коментира Борис Черишев пред БТА.

Той уточни, че по последи данни да правителството от 23 юни има 2 193 души в центровете на ДАБ, половината от които са признати бежанци. Освен това в страната ни има и още 2 259 души, настанени на външни адреси за собствена сметка. Според него при необходимост страната ни има възможност да приюти 6 000 търсещи закрила във всеки един момент и то в нормални условия. 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: Българиябежанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Четох интервю на сириец хванат в Германия, който трябва да го екстрадита в БГ, защото от тук е започнала процедурата по издаване на документите му. И той казва, че по-добре да го върнат в Сирия, може да е война, но е по-добре от България.
73
1
 
2
 
! Отговори
gtf преди 9 години
Борис Черишов тук не си си у вас, че да се разпореждаш и да даваш мнения. Европа и/или България не могат да поберат всички желаещи, трябва да си супер *** или супер нагъл, че да не го осъзнаваш. И в двата случая си еднакво вреден за нас. Вън !
72
0
 
5
 
! Отговори
АНОНИМНА. преди 9 години
ЗАЩО ТОЗИ ГОСПОДИН ЧЕРИШЕВ НЕ ГИ ОСИНОВИ ВСИЧКИТЕ И ДА МУ ДАВАТ ДЕТСКИ ДОБАВКИ 200 ЛВ.?! АМИ , ЧЕ ТОЙ ПОЛУЧАВА ЗАПЛАТА ЗА ТОВА ЗА ДА ГИ ЗАЩИТАВА. ПОГЛЕДНАТО РЕАЛНО ДРУГИТЕ СТРАНИ СА ВДИГНАЛИ РЪЦЕ ОТ ТЯХ И ОТКАЗВАТ ДА ГИ ПРИЮТЯТ, НО НИЕ КАТО ПО- БОГАТА СТРАНА ОТ ТЯХ ГИ ХРАНТУТИМ, А ЗА НАС НЕКА НЯМА.НИЕ СМЕ СВИКНАЛИ. ЕХ.......
71
0
 
4
 
! Отговори
Димитров преди 9 години
Защо въпросният Борис Черишев не пусне в дамът си няколко десетки бездомници, да се грижи за тях, да им осигури "добри" условия за живот и всичко останало което искат от нас да осигурим на тази *** натрапена ни от САЩ благодарение на геополитическите им игри в близкия изток и с ЛЮБЕЗНОТО съдействие на ИБРИКЧИИТЕ които ни управляват от повече от 20 години и с пълната подкрепа на български комисари ПРЕДАТЕЛИ в този бардак наречен БРЮКСЕЛ?
70
2
 
2
 
! Отговори
РЕДЖЕП МАХМУД АБАС преди 9 години
Нулгаристан да приеме поне 1 милион бежанци..КАК ТУЦИЯ ДА ИМА МНОГО...А НАШТЕ ПРИЕТЕЛИ ОТ ***---НЕ ЩЕЛИ.ЩЕ ВИ ДАДЕМ, КАТО НЕ ИСКАТЕ..МАЛКО СОЛИДАТНОС С НАС.
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ООН е стожерът на Новия Световен Ред.Тези масони наистина си вярват,че като заличат границите , националната и културна идентичност на хората ще настъпи благоденствие в целия свят.Наивни ****ерасти!Спомнете си Рим,варварите вече са тук!
68
0
 
4
 
! Отговори
езичник преди 9 години
хаха:(! нечовешки биле. натрисате ни ги без да ви е грижа за положението на държавата ни а после ги жалите че били зле. ами вземете си ги при вас! какво ми ги пращате в мойта родина!
67
0
 
8
 
! Отговори
31 преди 9 години
Ех, тези продажници във власта! *** на Великите сили - всички до един! Тепане трябва! То и без това на там ни водят!
66
0
 
10
 
! Отговори
31 преди 9 години
От ООН имат ли представа как живеят българските пенсионери! България си стана гетото на ЕС!
65
0
 
13
 
! Отговори
8 преди 9 години
Аз пък смятам, че тази държава трябва да се погрижи най-напред за собствените си поданици, а ако и останат време, средства и експертен капацитет - тогава да прецени дали да приеме престъпници от третия свят!Защото погледнете моля ви се какви условия на живот, на труд, на здравеопазване, на грижа за човека, ако щете, има в България за собствените й граждани! ООН като много знае, да приема бежанците в неговите сгради и то да се грижи за тях!
64
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Точно тракиец да говори за бели хора.... Дето сте такива ***... Гените на тези бежанци са пак ***, като нашите, затова и най-естествено ще се слеят с нас. И ще ни решат демографската катастрофа.
63
0
 
8
 
! Отговори
??? преди 9 години
КО? НЕ!!!
62
0
 
25
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Тези, които предизвикаха войните в арабските държави, те да си ги приютяват, а да не се радват, че са на друг континент и си пазят само границата с Мексико...
61
0
 
10
 
! Отговори
Кой е този/ преди 9 години
Всъщност тоя Черишов ли се казва, Черишев или Чеширков?Днес да се спрат на едно от трите, моля. И трите не върви.
60
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Коментарът относно Борис едикойси е самоцензуриран поради волгаризъм.
59
0
 
22
 
! Отговори
Златен лъв преди 9 години
Тоз Борис Черешов, ако действително туй е казал, е голям ***.
58
0
 
4
 
! Отговори
... преди 9 години
На сайта на ВКБООН в България има инфо и снимки.
57
1
 
51
 
! Отговори
SS преди 9 години
Незабавно Германия, Франция и Англия да си отворят вратите за всички чужденци нуждаещи се от подслон !
56
0
 
32
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Кога ще минират границата с Турция? Кога ще изградят оградата? Защо още не са започнали конкурсите за бетонена ограда наред с режещата? Кога, кога, кога?
55
0
 
13
 
! Отговори
до 62 На Истина преди 9 години
Колега, Прав си! А кво да направя сам??? Ако почна да стрелям по тях ще ме осъдят и кой ще ми гледа децата и жената??? Мислиш ли че не ми е Болно за това което си случва в България. А и ако направя нещо дали някой ще се застъпи за мене. Ще кажат ти си престъпник убиец и за какво да се жертвам за неблагодарните българи... Да ме оплюят.. Всичко Което се случва на българите е напълно заслужено!!! И нека продължава та дано проумеят че така не се живее!!!