На ръба на фалита: На кого да продаваме тютюн?

В община Сатовча производителите вече са отчаяни
Обновена: 27 юли 2015 15:36 | 27 юли 2015 15:28,
43
На ръба на фалита: На кого да продаваме тютюн?
Снимка: Булфото, ахрив

Тютюнопроизводители от Сатовчанско са на ръба на фалита, защото няма на кого да продават продукцията си.

Хората разказват, че фирмите бавят сключването на договори за изкупуване на реколтата до последния момент, за да може цената да падне максимално. В община Сатовча почти всяко семейство се изхранва от тютюна. Но има и гурбетчии, тъй като парите от него не стигат. 
 
Така е и в семейството на Атидже и Местан Делови. Децата им са в чужбина, само внучето им е там. "И тютюн, и внуче, и всичко, и на работа ходим и пак нямаме пари", заявява Атидже Делова пред Нова телевизия. 
 
За да гледа нивата и внучето си, Местан напуска работа. Скоро обаче разбира, че само с парите от тютюна трудно ще изкарат зимата. Фирмите нарочно бавят изкупуването.

"Винаги се оправдават, че имат в повече. А тази година хората почти се отказаха и да садят", заявява Делов.

Проблемът на семейство Делови не е изолиран случай. Тъкмо обратното. Почти всяко семейство в цялата община Сатовча е на тръни дали тази година ще може да продаде реколтата си.

Заради липсата на гарантиран пазар все повече хора в региона отказват да гледат тютюн и отиват на гурбет. Други като Атидже и Местан обаче нямат избор. И пак ходят на нивата. По няколко пъти на ден, заедно с внучето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
13
 
! Отговори
До 16 преди 8 години
Хайде бе,без майтап.Значи за испанския тютюн има ,з гръцкия има ,за турския има ,само за българския тютюн няма пазар.А той е от сортове и качества които са най-търсени.Преди години тютюна осигуряваше на държавата повече валута от износа на оръжия и беше като обем след Нефтохима.Съсипаха го нарочно и сега хората са по Испания,Португалия Гърция и Сащ
14
6
 
19
 
! Отговори
До 11 преди 8 години
На баба ти хвърчилото.Тютюна ,който се произвежда в България над 90 % се изнася .Това са трикове на прекупвачите-да го изкупят на минимална цена и да си формират сериозна печалба.Преди 1989г о община Сатовча се произвеждаха над 3 000 тона тютюн.Сега квотата е около 100 тона и даже и тя не може да се изпълни.Има още някои старци ,които чоплят по нивите но след някоя година като си отидат няма кой повече да сади тютюн.Ще си пушите гръцки ,албански и турски тютюн
13
10
 
13
 
! Отговори
16949 преди 8 години
Явно никой не ви ще тютюна, ходете на училище и работете нещо по-полезно.
12
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
PROIZVEGDAI HRANA--NAHRANI NARODA.NE PROIZVEGDAI TUTUN--DA UMIRA NARODA OT RAK.
11
6
 
20
 
! Отговори
тютюн преди 8 години
В целия свят се води политика на ОТКАЗВАНЕ от цигари.А вие ПРОИЗВЕЖДАТЕ тютюн!!??Раз бира се, че нЯМА на кого да го продадете.Все още пушат в арабските страни, Турция.ДПС,ДОган, Местан, Цонев да действуват, да ВИ ОСИГУРЯТ договори със страни, КЪДЕТО пушат усилено!Помислете постепенно за отглеждане на нещо за ХРАНА, полезно, а не -ОТРОВА.
10
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
MRSNOTO DPC ISKA ZADALGITELNO DA TROVI BALGARITE.VODI PRPAGANDA PROTIV TUTUNOPUSHENETO,A TE YOK.
9
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами то сега е капитализъм, пазарна икономика... ако никой не им иска тютюна, никой и не е длъжен да им го изкупува, нали? Много се дразня, като кажат - държавата да им го изкупи, при това на цени, които да ги удовлетворяват. Как така? Никой не им е длъжен!
8
3
 
28
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Аха, жалвайте се на ДПС и на Местан, нали ходите под строй да гласувате за тях защото ви обещават разни неща и ви плашат. Ходете си търсете пазарите от местаня и доганя и хич не ни занимавайте, когато спрете да гласувате за тази етническа партия и когато се осъзнаете като българи и когато разберете че ние сме толерантни хора и нямаме нищо против вашата религия стига да не ни я навирате в очите, тогава ще чакате помощ от България. Ако пък не, чакайте помощ от Турция, там да ви изкупят тютюна.
7
6
 
9
 
! Отговори
1 преди 8 години
До Непушачев,не местан,а бай ганьоооо,от банкя,и онази дупетатка караянчоолуевата.
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не са огладняли фирмите - не са им изкупили тютюна.
5
2
 
22
 
! Отговори
king_for_a_day преди 8 години
Кофти работа. Нагли политици употребяват прости хорица.
4
6
 
21
 
! Отговори
Ben Gan преди 8 години
Просто сменете реколтата! Нагаждайте се според търсенето. И в моята нива е пълно с млечка ама... никой не я купува! И ? Да стачкувам ли?
3
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
TUTUNA E VREDEN--ZASHTO LI TEZI POMAZI ISKAT DA NI OTROVIAT.BALGARITE NE ISKAME DA PUSHIM OTROVA.
2
2
 
32
 
! Отговори
Васо преди 8 години
Нали имаше някакви програми за смяна на тютюна с други култури и някаква друга алтернативна заетост. Не се ли похарчиха много пари за нищо пак.
1
3
 
26
 
! Отговори
Непушачев преди 8 години
Какво казва бай Местан по този въпрос?