101 Каба гайди събраха 100 000 души на поляните на Рожен

3 дена веселие с фолклорни песни и танци на събора в Рожен
Обновена: 17 юли 2016 07:55 | 17 юли 2016 07:45, Боряна Павлова
59

Снимка: БТА


По изчисления на организаторите по поляните на Рожен вчера са се събрали над 100 хиляди души, а на откриването са присъствали 30 хиляди, като през целия петъчен ден са преминали 60 хиляди съборяни.

"Въпреки хилядите посетители, проблеми с трафика и достъпа до Рожен, няма. Гостите на събора масово използват обществен транспорт и обходните маршрути, препоръчани от организаторите. Близо 9000 автомобила преминават на ден през паркингите на събора", категорични са от община Смолян.

Акцент във втория ден на Роженския събор е Родопската вечер. Тази вечер под звездите ще излязат и ще пеят Валя Балканска, Петър Янев, прочутите 101 Каба гайди, Фолклорен ансамбъл "Родопа", Савка Сариева, Румен Родопски, Златина Узунова, Николай Славеев, Фанка и Младен Койнарови, Фамилия Илчеви, Севда Симеонова, Димитър Керемедчиев, Виевска фолк група и др. Концертът започва в 19.00 часа и ще продължи до 24.00 часа.

Навсякъде по поляните звучи само български фолклор, който се носи от четирите сцени на събора. "Рожен" се запазва като най-притегателният, най-мащабният фолклорен форум в България - народен и национален в истинския смисъл на думата. Над 4 600 са участниците, които се изявят във Фолклорния конкурс "Рожен", организиран от община Смолян. Участниците са от всички фолклорни области на България.

На Роженските поляни тази година се надпяват 168 певчески групи и 29 ансамбъла, танцовите състави тази година са 63. 140 индивидуални изпълнители представят песни и свирни от различни фолклорни области на България.

7 оркестъра участмат в конкурса. 17 са обичаите, чиято сценична възстановка припомня богатството на традиционната ни култура. На четирите сцени се представят групи от 207 народни читалища - най-старите културно-просветни институции, които са опазили до наши дни обичаите, традициите и духовните ценности на българския народ. Участват още формации от детски градини, училища, пенсионерски клубове, организации на хора с увреждания и др.

Най-малкият участник на сцена тази година е Виктория Петрова - на 3 години от село Зафирово. Тя ще вземе участие като индивидуален изпълнител на народни песни. Най-възрастният участник ще бъде 85-годишният Стою Чонгаров от оркестър "100 каба гайди". Оркестрите "101 каба гайди", "100 каба гайди" и още стотици други гайдари, и тази година огласят Роженските поляни, за да се случи отново т.н. "Чудо на Рожен" - завладяващо и непреходно във времето. Хиляди се хващат на Голямото роженско хоро по обяд всеки ден и около сцените.


59
Още по темата: Роженроженски събор
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А конят Петър Стоянов беше ли там ?
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Извинете, но докога ще използвате турски думи в българския език ???
11
1
 
5
 
! Отговори
обективен преди 3 години
Беше уникално събитие! Много повече от обикновен музикален концерт! Родопската музика е уникална! Никаде по света няма друга такава! Подобни събори, природа и музика са част от нещата, заради които си заслужава да живееш в България!
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БОГ да пази българския православен народ и България! Амин!
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямаше ли някакъв институт
за български език да преведе
турската дума 'каба' и тогава
цялата тая дандания?
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И защо никой не смее да напише, че многохилядното множество мощно освирка другарката Цецка Цачева.
7
0
 
11
 
! Отговори
СС преди 3 години
Вярно ли,че са освиркали Цецка Цачева ?
6
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аху, иху... пак най-скапаната държава....

Пфу
5
31
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаше ли пак линейки за преялите и препили "извисени духовно"?
Както по Коледа и Велик ден.

Наистина, да те хване срам, че си българин.
4
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунисти да освиркат бивша партийна секретарка!Срам и позор!!
3
15
 
10
 
! Отговори
Професор преди 3 години
Комунистите освиркаха Цецка Цачева!
2
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ги не беше срам да освиркат Цецко Цачев!!
1
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И както винаги подир подобни "тържества на българщината"
остават купища боклци, пвръщано, пребити, заклани, таковани...
Пфу, срам ме е, че съм българин.