По мигрантски: Кале се запали – пламна и Харманли!

Ситуацията вече е по-спокойна, но денят тепърва започва
25 ное 2016 09:00, Петя Славова
165
По мигрантски: Кале се запали – пламна и Харманли!
Снимка: Bulphoto

Изкуствено се създаде напрежение в Харманли, настоя директорът на Държавна агенция за бежанците Петя Първанова, която даде извънреден брифинг след вчерашните сблъсъци.

"Когато Кале се запали, се запали и Харманли тук. Когато в Германия имаше проблем в един център, тук се случи същото, а вчера и на остров Лесбос. Те вероятно си говорят помежду си", заяви Първанова пред Bulgaria ON AIR и отчете, че снощният бунт е бил добре организиран.

Още по темата

Спокойно, но с изключително голямо полицейско присъствие започна денят в бежанския център в Харманли, където вчера първо по обед, а след това и вечерта мигрантите се вдигнаха на бунт. Причина за него стана карантината, под която беше поставен обектът заради страховете на хората от града, че може да плъзнат зарази.

Във вътрешността на лагера бяха издигнати  барикади от кофи за боклук и запалиха огньове. Властите отговориха с водни оръдия, стоп и халосни патрони.

Равносметката към момента – 40 души в ареста и 24 пострадали полицаи. В социалните мрежи се появиха снимки, които показват и пребити чужденци. Няколко мигранти са минали през спешния портал с леки наранявания.

Напрежението в бежанския лагер нарасна на третия ден, след  затварянето му. Над 3000 чужденци останаха под ключ, за да бъдат преглеждани, диагностицирани и лекувани. Лекари в лагера обаче и до днес няма.

По думите на Петя Първанова данните, които са изнасяни за състоянието на мигрантите не са актуални. Един лекар и една сестра се грижат за настанениете в бежанския център, а от 4 октомври работи и общопрактикуващ лекар, който два пъти седмично посещава лагера. От днес доброволно се включва и дерматолог.

Директорът на агенцията увери, че в момента ситуацията е спокойна, а настанените в центъра все още не са излезли от помещенията, където са прекарали нощта. От думите й стана ясно, че има нанесени сериозни материални щети, като се очаква посещение на застрахователите.

"Предприемаме всички действия, за да създадем условия за работа и живеене на територията на целия център. Социални работници и служителите в центъра посетиха всичките три халета, в които са настанение афганистански граждани. Три лица са се оплакали от някакво неразположение и са прегледани в болницата в Харманли", добави Петя Първанова пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Тя увери, че няма да бъде спряна доставката на храна и добави, че липсва информация за служители, които отказват да продължат работата си в лагера.

"Нещата ще се случват в ситуация на спешност", отчете шефът на Държавна агенция за бежанците.

Попитана защо хората не са върнати обратно в Афганистан тя отговори, че лицата имат право на съдебно обжалване след решението на Агенцията за бежанците.

В Харманли наблюдават случващото се в центъра със страх. Опасенията на местните вчера бяха, че бунтът може да излезе извън пределите на обекта. Заради бързата намеса на полицията, това не се случи.

Премиерът в оставка Бойко Борисов обяви снощи в Харманли, че през декември започва екстрадицията, като вече има поръчан самолет за Афганистан.

"Петима души ще се опитаме да ги екстрадираме веднага по линия на националната сигурност. Другите, които са нарушавали обществения ред, ще са от първите екстрадирани, а дотогава ще бъдат преместени в лагери от затворен тип", увери той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
3
 
! Отговори
Аврамов преди 7 години
Не знам дали ще се стигне до там че и ние живущите във вътрешносттана страната, ще трябва да организираме Опълчение, което да отиваднес и за в бъдеще да брани нашите сънародници от набезите набашибузука напиращ от турска територия . . . !?
65
0
 
3
 
! Отговори
Илиянски преди 7 години
Нека върнем тези смели войни, да се борят срещу ИДИЛ на тяхна земя!
64
0
 
15
 
! Отговори
Виготура преди 7 години
Аз имам един *** въпрос като за прости "патриоти" - КОЙ ДОПУСНА И НАСТАНИ МИГРАНТИТЕ В БЪЛГАРИЯ???? И защо агитките и клетите патриоти не са при него???
63
0
 
4
 
! Отговори
АнтиЕС-АнтиГЕРБ преди 7 години
При проблем,Тиквата им идва на крака... При наши проблеми, ни праща Ментата Стоянова или Лилито Павлова, женските маршали на генералисимус Тиква, които ни одират кожите. 24 ранени полицая, толкова нямаше дори при 150 000 протести от наша страна срещу Тиквата през 2013-та. А тази пасмина, плод на водената политика от ГЕРБ, много лесно може да бъде озаптена. Обградете лагера плътно, д ане могат да излизат и им спрете водата, и не им давайте да си набавят храна. Третото действие е да прекъснете телефонните им връзки, щото те така могат и армията на Ердоган да поканят да ги освобождава. Но за това
62
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Те вероятно си говорят помежду си", заяви Първанова"===Да, говорят си. И при изстъпленията в Кьолн са си говорили, защото по същото време имаше изстъпления и в други германски градове и в други държави. Не бягат от конфликтите по родните си места, носят ги със себе си.
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До vargабе ти да не си получил удар,инфаркт?..много странно пишеш..граматически,сериозно те питам,що така?
60
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ХуманистМи вземи си ги у вас тогава ! Утре като пострадат децата ти от тях пак ли ще ги защитаваш бе ? Аз искам да живея спокойно искам в бъдеще и децата ми да живеят спокойно не да учат сред децата на тая *** и да са тероризирани от тях !
59
0
 
19
 
! Отговори
Веско преди 7 години
До Анонимен 68Ама що един лекар бе? Нали бяха нормални хора с професии, трябва да има и лекари и дърводелци и инженери сред тези 3000. Не знам защо ги държат като в санаториум.
58
1
 
28
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Свиквайте !Докато България е лен на Европейски съюз ще е така.Това не е политика на българските власти. Те са марионетки.Това е политика на световния елит, тяхната глобализация и техния Нов световен ред.Умишленото и почти насилствено омесване на раси, религии и етноси е политика на онези, които ви промиват мозъците с техните евроатлантически "ценности".Те превърнаха евроинтеграцията на България в нейна ислямизация и ц.иганизация. Факт !
57
1
 
33
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Засилване охраната на границата-военни и доброволци запасняци( въоръжени и с широки правомощия за употреба на сила).Приравняване статута им на часови на пост.Всеки заловен му се оформя глоба(колкото има),и му се дава срок да напусне страната за 3 часа.Не го ли направи - военен съд и мин 6 месеца садена на гори и бачкане.Същото и при повторно нарушение.След това- мигновенна екстрадация( защо иначе от 15 години поддържаме контингент в Афганистан!Само яко мачкане- тия друго не разбират!
56
0
 
22
 
! Отговори
такаа преди 7 години
Въпросче-защо няма поумрели от тези?това държава ли е или някакъв ***??
55
0
 
42
 
! Отговори
БОЙКО ИЗМАМНИКА преди 7 години
Вчера видяхме "мирните" и "кротки" чужди граждани, които бягат от войната.Те не са терористи. Те не са ислямисти.Бойко каза, че те са едни добри хора, които търсят убежище и няма да създават проблеми.Дали ????Сега го направиха в лагера, а когато станат повече и тръгнат по улиците на България ....
54
1
 
8
 
! Отговори
и аз така си мислех преди 7 години
До БРАТЯ БЪЛГАРИКакъв поход бре като и оръжието с което разполага българската армия е за бракуване, а седи си тихо, че не могат да поемат потока от БГ бежанци двата моста на Дунава.
53
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това не ви ли напомня за историята с виетнамците от началото на 90-те? Бяха почнали да правят зулуми и тихичко на няколко самолета ги изритахме. Останаха само една шепа, които имаха бракове с българи. И остава загадка откъде тия имат пари за телефони и как си плащат сметките?!
52
0
 
51
 
! Отговори
Владислав преди 7 години
Значи турските граждани, избягали от Ердоган ги връщате без право на съдебен процес, а афганистанските талибани имали право на процес? Вие България ли искате да загробите, продажници!
51
1
 
12
 
! Отговори
The1 преди 7 години
До АнонименEЕгаси и кретенският коментар! Ти жените на България ли предлагаш? Мухлю!
50
1
 
23
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Всички центрове за нелегално пресекли границата- на дунавските острови.На палатки с твърдо гориво.Едва ли много от тях знаят да плуват,и а водата вече е ледена.Ако бойко иска точки за изборите- сега има златен шанс....
49
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аман от инфантилен национализъм и носталгия по миналото. Българинът не се ли научи на емоционална хигиена, да уважава и обича себе си, нищо не може да го спаси. Той ще си мрази, а други ще се възползват лесно от това да го управляват.
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къв комунизъм ви гони бе братя българи. Погледнете си у вашите чинии и у вашите лични глави. Омразата и страхът ви, който ВИЕ сте допуснали си обслужва интересите на определени хора и керванът си върви. На вас каквото и подметка да ви метнат пак ще се нахвърлите настървено. Не се научихте да мислите и тва си е!
47
2
 
24
 
! Отговори
Опълченец преди 7 години
Подготвяйте черешовите топчета , че нещата за родината вървят към затриване и закриване !