Без билетче в рейсa? Глобата набъбва – до 50 лв.!

Депутатите затегнаха и мерките срещу споделеното пътуване
13 яну 2017 13:30,
179
Без билетче в рейсa? Глобата набъбва – до 50 лв.!
Снимка: Dnes.bg

До 50 лева може да стигне глобата за пътник без билет в градския транспорт. Това решиха депутатите с промени в Закона за автомобилните превози на второ четене, с които бяха увеличени наказанията за гратисчиите. Точният размер на санкцията ще се определя от общинските съвети по места. 

Досега глобата по закон бе 10 лева, което правеше наказанието от 40 лв. за нередовен пътник в София, гласувано преди време, незаконно. С днешното гласуване депутатите го узакониха, но шефът на транспортната комисия Настимир Ананиев призова Столичната община да намали глобата, защото е висока.

Още по темата

Депутатите увеличиха и наказанието за пътуване без билет в междуградските автобуси. Вместо досегашните 30 лв. глобата вече ще е 50 лева. 

Наказанието за пътуване без билет в международните автобуси остава както и досега 300 лева. 

С приемането на промените на второ четене депутатите окончателно затегнаха мерките срещу нерегламентирания превоз на пътници, по-известно като споделено пътуване. 

Текстовете днес бяха гласувани без дебати, но при приемането им на първо четене мнозинството уточни, че санкциите не са насочени към хората, които пътуват с приятели до морето. Те били срещу онези, които пътуват с малки бусове уж в същата посока и превозвали непознати пътници на цената на билета и печелели от това. 

Затова депутатите дадоха изрични правомощия на служителите на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" да изискват сведения от пътниците в превозните средства.

"Това правомощие е необходимо за установяване на вида на превозите - дали са срещу заплащане или не, което от своя страна има огромно значение при установяване на нарушенията, извършвани от лица, които превозват пътници на цената на билета, а твърдят, че не получават цена за извършването на превоза", се казва в мотивите на правителството към предложението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
иван преди 7 години
отмащението към софия на герб
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не съм сигурен че при заплата 460 лв или към 18 лв чисто на ден надник глобата трябва да бъде 50 лв това са почти 3 надика какво ще яде този човек само за градския транспорт ли ще работи ?
56
1
 
2
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
И 100лв да стане, като няма събираемост - файда.
55
2
 
2
 
! Отговори
Краси преди 7 години
В живота няма нищо безплатно-само песента на птичките.А сега по същество:За да има нови превозни средства, за резервни части, за гориво, за заплати-парите ще дойдат от БИЛЕТИ!Но, 30% българи и 100% от тъмните се возят без билети.Опитайте да се возите в Европа без билет и ще видите какво ще ви се случи.На който му е скъпо-да не се вози в гр.Транспорт.Друг е въпроса за събираемостта на глобите.
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВасоSaglasen sam s teb 100%
53
4
 
0
 
! Отговори
NYC преди 7 години
До РумънецаAmi togava tvoia vapros e ureden. Otivay da jiveesh v Romania, Shte ti vzeme 6-7 chasa za da se relokirash
52
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора пак ние сме си виновни, ако откаже цяла София да дупчи и да показва карти те няма да успеят, но всеки мълчи в рейса каквито и да са условията.Контрольорите взимат повече заплата от шофьорите, каквито и да са те поне превозват работят нещо и то тежко е да си шофьор в софия.И като псуват, бият и обиждат българи никой нищо не казва, ние никога не мислиме, че днес си ти пострадал, утре съм аз , нито мислим за себе си дори.
51
3
 
26
 
! Отговори
Румънеца преди 7 години
В Румъния в Букурещ градския транспорт е безплатен !!! Какво говорим? Какви билети, какви 5 -10-40 лева? Каква е тази наглост? Да се взимат и последните стотинки на хората? Другият път помнете КОЙ Ви натриса такива закони - РБ и ГЕРБ. Как ще ги стигнем румънците?
50
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Видяхте ли за какви КРАСИВИ народни избранници гласувате? Хората се грижат за вас а вие ги плювате. Грижат се да останете без лев в джоба си за да не купувате хляб защато и без това хлябя е химия. Значи мислят за здравето ви и дълголетието щото ако не сте вие да им плащате данъците глобите вминетките от къде ще си взимат заплатките и джипчетата? Та в този ред на мисли ви препоръчвама да продължавате в същият дух поне още 27 години докато отраснат децата и внуците им и на тях да им плащате заплат
49
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормално е глобата да е колкото цената на месечната карта - вероятността пътник да бъде проверен повече от веднъж месечно е нищожна и трябва да си плати пътуванията гратис. Член 417 от ГПК дава достатъчно добри възможности за събиране на глобите, за индийците може да се въведе частична секвестируемост на социалните помощи при наличие на задължения към държавни и общински институции. Контрольорите трябва да се придружават от Общинска Полиция с цел повишаване на ефективността на работата им.
48
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фандъкова трябва да се маха-столичани плащат високи данъци, Софийска вода и Топлофикация ни обират неправомерно с необяснимо ежегодишно увеличавене на цените, билетът стана 1.60 пак без никакво логично обяснение??!!Бюджетът на София се увеличава всяка година,но столицата е вече един от най-скапаните градове за живеенее
47
3
 
25
 
! Отговори
Az преди 7 години
Ще го кажа по друг начин- а ромите ще ги глобявате ли?
46
0
 
28
 
! Отговори
Предлагам преди 7 години
да се изготви списък на качествата, на които трябва да отговаря градският транспорт. После да се одобри чрез референдум.Ако някое пътуване не отговаря на утвърдените от народа качества, да се възстановява цената на перфорирания билет!Струва ли 1.60 лв пътуване в кола с отворени врати при -20 градуса студ? Струва ли тези пари, когато има нелепо закъснение, или когато изтърбушени седалки ти късат чорапите или друга част от облеклото?И когато пред очите ти контрольорката отминава нередовен швед?
45
0
 
29
 
! Отговори
Promo преди 7 години
БЛАГОДАРИМММ , на ГЕРБ , като неможе заплатите на българина то поне нещо да се вдигне - ГЛОБИ, ВИНЕТКИ, ОСИГУРОВКИ, БРОЙ ЕМИГРАНТИ !!
44
0
 
14
 
! Отговори
Жоро преди 7 години
До АнонименНе става въпрос за цъфване и връзване, а за що годе някаква равнопоставеност...щото в България ''шведите'' имат само права, но нямат задължения...в тази връзка същата работа е и с данъците на автомобилите...нормалните хора си плащат по 100-200лв. данък, а тарикатчетата с по 300+к.с. бегачки и лимузини са ги регистрирали като товарни, нарязани за скрап или на името на инвалиди и плащат едно нищо на държавата
43
1
 
18
 
! Отговори
гратисчия преди 7 години
И 500 лв да стане - аз глoби не плащам . Глобяван съм , актове са ми писали - нищо не плащам . Да видим как ще ми вземат парите. Билет не съм си купувам пон е2 години , а ползвам рейсове поне 2 пъти дневно
42
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди 4 дни .. пътувах с 84 до Летището, спирката на преди Т2 (пътувах за Т1), се качи контрола, целяит автобус се опразни. Аз останах. Бях с билет от талоните за 10 пътувания. Нещастника каза, че билета не важал(за първи път го чувам, проверявали са ме сумати пъти), защото номер 10 не бил в мен. Глоба 40 лв. От днес влизам в съда срещу Градски транспорт и ще се постарая тези 40 лева да им изнезнат през гз
41
2
 
12
 
! Отговори
Васо преди 7 години
И по номера на личната карта да проверят нарушителя дали е на соц. помощи, та да приспадат от тях глобата. То, ако това беше направено почти нямаше да има нарушители и при размера на старата глоба.
40
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Челен опитЯ сега сравни броя линии и автобуси/ трамваи/ пътници в София и Бургас
39
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шведите глобите грам не ги бъркат, да се притесняват българите, защото милост няма да има