Ново 20 на пътя: 1000 лв. глоба за каране в аварийната лента и още...

Книжка вече с тапия за 10-ти клас, рейсовете - по релсите при задръстване
14 сеп 2017 16:30,
98
Ново 20 на пътя: 1000 лв. глоба за каране в аварийната лента и още...
Снимка: архив "Булфото"

1000 лева глоба и без книжка за 3 месеца за шофиране в аварийната лента, нулева толерантност към употребата на наркотиците и строги санкции за неправилното паркиране. Такива промени записаха депутатите на второ четене на Закона за движение по пътищата.

С поредната промяна в закона се разрешава и на превозните средства от градския транспорт да се движат по трамвайните релси.

След като влезе в сила закона, вече всички водачи, които се движат в аварийната лента на автомагистрала безпричинно, ще бъдат глобявани с 1000 лв. и отнемане на книжка за 3 месеца.

Още по темата
Като пример защо са необходими тези законодателни промени Георги Свиленски от БСП даде пример със случая, в който линейка с болно дете бе възпрепятствана да премине заради неправилно спрели автомобили в аварийната лента на "Тракия".

С промените се въвежда и нулева толерантност към употребата на наркотици.

"Всяка положително отчетена проба ще бъде третирана така както се третират нарушенията от водачи, употребили алкохол. Те стават идентични. Докато като при алкохола има позволение 0,5 на 1000 концентрация на алкохол в кръвта, при наркотиците тази толерантност е нула", обясни шефът на транспортната комисия в парламента Халил Летифов.

Променят се и изискванията за придобиване на книжка, като вече човекът трябва да има завършен и десети клас, а не както досега - осми клас.

"Това ще важи за хората, които са завършили образованието си с приемането на новия Закон за училищното и предучилищното образование", уточни Летифов.

Автобусите от градския транспорт пък ще могат да се движат по трамвайните релси, с цел да се избегнат задръстванията.

По-строги санкции ще има и за некоректните платци в синята зона. Ако е поставена скоба, но собственикът на колата не е платил глобата до края на работното време /19 ч./, автомобилът може да бъде вдигнат.

В тази промяна Георги Свиленски видя сериозен проблем, тъй като няма друго нарушение, което да се наказва по този начин.

"Когато не си си заплатил таксата, вместо да намерят начин да си съберат парите, те прибягват до най-лесното - да ти задържат автомобила, докато не платиш. Няма друго нарушения, което да направиш и да ти задържат собственост", настоя соцдепутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
2
 
! Отговори
Митко преди 6 години
Летифов да се научи да говори Български език. Шеф на комисия а само заеква и говори неправилно. След това да дава предложения....
79
0
 
2
 
! Отговори
..... преди 6 години
До ЖороУпотребата на наркотици не е криминално деяние в България, какво дирят в кръвта ти. Такъв казус изобщо не може да стои на дневен ред.
78
4
 
3
 
! Отговори
Anton преди 6 години
Тука само някви професори да станело като на запад кои запад са само платени паркинги не се сещам хора които не са си показали носа от българия да не коментират
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е ново 20, Васке... отдавна чакано 20 е!
76
4
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
"Променят се и изискванията за придобиване на книжка, като вече човекът трябва да има завършен и десети клас, а не както досега - осми клас." Мдаа,обаче една тапия не гарантира,че човекът е грамотен,и разбира значението на пътните знаци и табели."Автобусите от градския транспорт пък ще могат да се движат по трамвайните релси, с цел да се избегнат задръстванията." А каква ще е санкцията за водачите на въпросните автобуси,които си завиват на ляво от средната,че и от дясната лента?
75
0
 
2
 
! Отговори
( '_' ) преди 6 години
... автомагистралата по най-бърз начин.(2) Пътно превозно средство, получило повреда при движение по автомагистрала, може да бъде теглено с гъвкава връзка само до най-близкия изход на автомагистралата.
74
1
 
2
 
! Отговори
( '_' ) преди 6 години
чл.59(1) Водачът на пътно превозно средство, принуден да спре поради независещи от него обстоятелства, може да направи това върху лентата за принудително спиране извън платното за движение, като през нощта и при намалена видимост сигнализира спряното пътно превозно средство с предупредителен светлоотразителен триъгълник или включен авариен сигнал. При невъзможност да отстрани повредата и да продължи движението, той е длъжен да вземе мерки за изтегляне на пътното превозно средство ...
73
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лампата ми където има изобразен двигател и светкавица постоянно светва щом стъпи на магестрала. Което означава задължително в аварийната!
72
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те депутатите им е лесно защото са с привилегии!
71
1
 
3
 
! Отговори
ТАКА ДЕ преди 6 години
До Анонимен 66Може и без аварийни ако поставиш светлоотразителен триъгълен знак зад автомобила.
70
4
 
10
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 6 години
''строги санкции за неправилното паркиране''-А места за паркиране,но не ПЛАТЕНИ?!
69
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът е в липсата на респект, обаче това си има причина. Как ще уважаваш един закон като не е справедлив, и като не важи на равни нога за всички? как ще уважаваш една полиция , която е като стадо тюлени ? Как ще уважаваш едно правителство, като са корумпирани интересчии и доскорошни членове на групировки ( СИК , да подчертая)? От там идва проблемът - от липсата на респект и от липсата на институции заслужаващи респект!
68
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
TOVA VAJILI ZA CHOPITE
67
25
 
15
 
! Отговори
над закона преди 6 години
Някой навремето беше казал, че закона е врата в полето. Прехвърлил съм всичко (апартаменти, къща, лозя, коли) на сестра ми, която живее от другата страна на земното кълбо. Знаеш ли кога ще съберат глоба от мене...ни-ко-га! Ама щели да ми вземат книжката... е и? Колата я карам аз, а не книжката. Докато си измислят простотии ще бъда и аз на въпреки. И без това, ако малко ми трябва да си хвана самолета на някъде, защото в тоя батак стана непоносимо. Там законите са за хора и ще ги спазвам.
66
2
 
3
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
До Ssчовече, смисъла на елементарен текст от три реда не можеш да разбереш...по-лошото е, че не си само ти...
65
2
 
10
 
! Отговори
До много прости хора преди 6 години
Явно прости са други, дето се правят на тарикати и всички знаем за какво става дума.Така, че като ти влезе колата в авариен режим си карай там и като дойде КАТ се доказва повредата и едва ли някой ще те глоби.Друг е въпросът, че трябва в случая да се вика пътна помощ,щото по магистрала не се движат аварирали коли....та, така....простите са другаде
64
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спокойно, като имате проблем, пускате аварийни и спирате на подходящо място за да чакате Пътна помощ. Ето защо се казва "аварийна лента", за аварии. Глобата е за гяволетата.
63
4
 
19
 
! Отговори
много прости хора.. преди 6 години
В българия полиция, политици, администрация има единствената цела лично облагодетелстване и подлизурстване на капитала (олигарсите), както гнет и ограбване на обикновените хора. В цивилизованите страни (към които ни лъжат, че се стремим), политиците, полицията и държавната администрация са в ПОМОЩ И ЗАЩИТА ИНТЕРЕСИТЕ НА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА!!! Тук е дошло време да се стреля на месо!!
62
23
 
13
 
! Отговори
много прости хора.. преди 6 години
Колата ми влезе в авариен режим, при който не мога да се движа с повече от 50-тина км/ч. Тази функция я имат всички съвременни автомобили, за да те закарат до в къщи или до сервиза. Къде да карам? Може би в лявата лента? Най-добре да сложат щипове или да я разкопаят тази "аварийна" лента. Другия вариант, след като искат да се ползва само от полиция, пожарна и линейка да я отделят с мантинела. 1000лв?! ***.И!!!!
61
12
 
17
 
! Отговори
Ss преди 6 години
Защо наркоманите ревът, че след 3 дена щяло да покаже? Да показва ! Сякаш тревата или другите *** са разрешени ! Да ви водят наркомани и толкоз ! Световен проблем стана щяло да показва ами не друсайте и няма да покаже ! Аз как мога да не друсам а вие неможете?