Не само с гуми, не само с дрехи... роми се греят и с памперси!?

Въглищата били скъпи, отпадъци – колкото си искаш
22 яну 2018 09:30, Петя Славова
82
Не само с гуми, не само с дрехи... роми се греят и с памперси!?
Снимка: архив, Булфото

Нов хитър начин за отопление са намерили в пловдивския квартал "Столипиново". На самобитното им пазарче край блоковете на ул. "Сокол" жители на махалата продават огромни чували с неупотребявани памперси. Пълен догоре найлонов чувал струвал само 2 лева и се харчел като топъл хляб, разказват местните.

"Не знаем откъде намират толкова евтино памперсите, но много евтино ги продават. Хора от квартала си купуват редовно по пълен с памперси чувал и карат с него по цяла седмица, което си е супер евтино. И изобщо не ги интересува, че замърсяват въздуха", обясни жител на махалата, цитиран от "Монитор".

В "Столипиново" масово през студените месеци се топлят с дърва или каквото намерят и става за горене покрай кофите за отпадъци, тъй като въглищата са скъпи за оскъдните доходи на хората.

Именно отоплението с твърдо гориво през зимата е основният замърсител на въздуха над Пловдив, са установили експерти.

Една от другите причини за замърсяването на въздуха е горенето на автомобилни гуми край река Марица от ромите в квартала. Само преди дни служители на пловдивския общински инспекторат са пипнали, докато гори гуми, мургав подпалвач. В продължение на няколко часа инспекторите са дебнели нарушителя край дигата на реката в "Столипиново".

Когато той е драснал клечката и от гумите се е извил гъст черен пушек, общинарите са отишли и са му съставили акт за 300 лева, съобщи директорът на инспектората Ангел Славов.

Неговите подчинени съвместно с РИОСВ в Пловдив редовно извършват проверки за горене на гуми в коритото на реката, но не винаги успяват да заловят на място нарушителите.

Проблемът бил, че когато запалели гумите, ромите се отдръпвали настрана и твърдели, че това не било тяхно дело. След като подпалените гуми спирали да пушат, ромите отивали, хвърляли ги в реката да се охладят и взимали метала, който предавали на вторични суровини. Славов предупреди, че глобите по общинската наредба за опазване на околната среда са от 300 до 800 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няматели друга работа ми сте седнали да обсъждате .кой със какво се топли
63
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** отидат и в парламента там що употребена тоалетна хартия има направо ще се топлят цялата зима.
62
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А млади джипсита денонощно обикалят кварталите на големите градове у нас с единствена цел да откраднат нещо.Това е резулта от онази "декада" за уж включването им в обществото като нормално учещи и работещи данъкоплатци по времето на която единствено ромски НПОта и ромски босове напълниха гуши с европари.
61
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За сведение на фалшивите новини ПАМПЕРСИТЕ НЕ ГОРЯТ!
60
0
 
7
 
! Отговори
123 преди 6 години
До Оцелял по чудоЕми те от всичко Мордор правят. Извод?!
59
1
 
3
 
! Отговори
Фъндъкова преди 6 години
От колите е - не е от шведите.Зелено билетче и ще намелее замърсяването.
58
2
 
14
 
! Отговори
Край преди 6 години
Глобен ром - това е нещо като дървено желязо - такова нещо не съществува. *** чиновника писал и отчел дейност. ЕС не дава ромите да бъдат санкционирани с нищо - глоба не се плаща - затвор - условията трябва да са по-добри от дома му - иначе съди България в Страсбург. Резултата е че тия ще си правят каквото си искат и никой нищо не може да им каже. Едно време падаха по стълбите в РПУ то - *** сега а е паднал - а полицая ще дава обяснения лично на Виктор Николаев.
57
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 54Преди време станах свидетел какви неприятности имаше иранско семейство, собственици на апартамент в хубава жилищна сграда в един 90 000-ен немски град. Гостувах на мое познато немско семейство, което живее в същата сграда. За нула време се изсипаха представители на какви ли не служби, защото иранците сложили барбекю на балкона по случай гостуването на техни роднини. Правилото било едно - пече се само в кухненския бокс, където за тази цел има приспособление с отдушник!
56
0
 
10
 
! Отговори
следа преди 6 години
Джурналистката Бенатовада да отиде в Столипиново на самобитното пазарче край блоковете на ул. "Сокол",да разследва жителите на махалата които продават огромни чували с неупотребявани памперси.Кой им ги предоставя за да ги продават на нищожна цена за да замърсяват въздуха на Пловдив.
55
1
 
13
 
! Отговори
2+2 преди 6 години
Евтини памперси ? Свили са ги от социални помощи
54
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никакви парични глоби за тези защото не ги плащат.Да си ги отработват като зимата чистят сняг,пролетта залесяват и чистят речните корита,лятото мият улиците,а есента събират падналите листа от дърветата.Само трудът ще ги направи хора.Стига с това безделничене и оправдание от безпаричие.Труд и само труд.Никакви социални помощи.
53
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В чужбина ако гориш пластмаса, найлонови торбички или изобщо нещо което не е предназначено за тази цел и от комина ти излиза черен пушек и омиришеш целия квартал до половин час на вратата ти ще почукат пожарникари и полицаи да проверят и ще ти лепнат такава глоба че повече няма да си помислиш да го правиш! Защо няма такъв закон тука? Тея в парламента вместо да си гледат фейсбука и да играят на фармвил да си налягат парцалите и да свършат нещо смислено най-накрая!
52
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А българките купуват памперси от аптеките, на редовни пазарни цени!
51
0
 
15
 
! Отговори
смеем се преди 6 години
Значи дишаме *** на ромите ли? Ауу, ужас
50
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Употребявани ли?
49
0
 
14
 
! Отговори
?????????????????? преди 6 години
Щом продават толкова евтино тези памперси, значи са от някаква партида помощи.Въпросът е дали тези помощи са дадени по добра воля и са платени от частно лице,дали са дошли по някоя европейска програма, финансирана с парите на данъкоплатците, или са платени направо с пари, откъснати от нашия бюджет и предназначени за социални помощи в натура.Кой ли и по какъв начин се е уредил да получи на едро тези огромни количества памперси? Кой му ги е дал?
48
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нема да закачате електората на геп, че баце току виж пак ърлил пешкира!
47
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама то миже и актове за 5000 да им съставят, и като не ги плащат какво? Няма какво да им вземат стещу тези пари - коли, къщи, коне, каруци, нишо не е на тяхно име по документи. Я да ринат сняг на надница - с минимална заплата 400лв, тези 300 са 3 седмици труд. Иначе актове и аз мога да пиша и да не събирам нищо
46
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да им съставят акт от 300 лева за паленето на гумите и 5 години затвор за лъжесвидетелстване!
45
0
 
23
 
! Отговори
Оцелял по чудо преди 6 години
Минете през Златна Панега - на пътя София-Русе - и ще видите какво са спретнали - същински Мордор. Минапата събота имаше поне 5 клади.