Политигри в НЗОК и едни пари... водят до смърт

Още ще си отидат, обяснява дъщерята на починала пациентка
14 май 2018 10:30, Петя Славова
26

4166 гледания   |  Още видео

Миналата седмица стана известен нов смъртен случай, след като пациент не е могъл да си доплати за лечение. Възрастна жена в София почина, защото не дочака поставянето на аортна клапа. Семейството на пациентката е трябвало да доплати 10 хиляди лева. До насрочване на дата за операция така и не се стига.

Още по темата

От болница "Св. Екатерина" обясниха, че здравната каса е намалила сумите, които отпуска за тези медицински изделия и от там се стига до разликата, която трябва да се доплаща. Фирмите, с които болницата работи не са съгласни да доставя клапите на по-ниски цени. От лечебното заведение дори заявиха, че те са се информирали за намаляването на цените след 1 април от сайта на НЗОК, а самото намаление влиза в сила от 1 април.

От позицията на касата, която е изпратена до медиите, става ясно, че НЗОК има сключен договор с 6 лечебни заведения, които да поставят на нуждаещите се такава аортна клапа. Ръководителите на тези болници са уверили, че са осигурили медицинското изделие да бъде доставяно на цената, която касата плаща - е 40 500 лева.

Близките на починалата възрастна жена пък се заканват да съдят здравната каса в търсене на отговорен за смъртта ѝ, защото жената е чакала близо 4 месеца за поставянето на такава аортна клапа.

Радост Теохарова, дъщеря на починалата жена, разказа, че майка ѝ е била включена в списък на чакащите на 4 януари, а до деня на смъртта ѝ на 30 април не е имало решение за това дали жената ще получи аортна клапа. Теохарова дори е на мнение, че от НЗОК умишлено бавят документите и становищата по подобни въпроси.

"НЗОК излиза със становище, че в Европейския съюз при поставянето на такива медицински изделия, гражданите доплащат", каза Радост Теохарова в студиото на "България сутрин".

Дъщерята на починалата жена допълни още, че семейството ѝ е много доволно от работата на лекарските екипи в болниците, но причината за фаталния край е НЗОК, зад които по думите ѝ стоят дълбоки политически игри.

"Този натиск, който се упражнява, ще доведе до смъртта на хиляди хора. В нашия случай здравната каса подписа смъртната присъда на нашата майка", категорична беше Радост Теохарова пред Bulgaria ON AIR. Тя каза още, че случаят с нейната майка няма да е последен.


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 8 месеца
В бизнеса с медицински изделия става въпрос за ужасно много пари. Ужасно много. И хората, които стоят зад него могат да махат министри, директори на НЗОК и т.н. Никога няма да позволят намаляване на цените, никога. Еле пък касата да ги поема...
23
0
 
1
 
! Отговори
Ddd преди 8 месеца
Да присаждаш клапа за 40000 на 87 годишна баба, която може да почине от грип след два месеца ми се вижда малко прекалено на фона на всеобщата мизерия. Но ми е интересна ролята на щерката в момента, като че ли е чакала с нетърпение майка и да се спомине за да може да изкара някоя кинта.
22
2
 
4
 
! Отговори
от 21 преди 8 месеца
До Жиб.

Но си прав че трябва да си "великия вожд",защото едно такова финансиране струва десетки милиони дори стотици милиони долари.Нещо което аз лично не мога да си позволя като обикновен гражданин дори осигурен.Прекалено астрономическа е сумата за обикновения човек.
21
1
 
5
 
! Отговори
до 20 преди 8 месеца
До Жиб.

Не знам бях дете тогава, но това което знам е че медицината дръпна последното десетилетие.Може би е било тогава в тестов вариант, и за това само " Великите вождове " са имали достъп, то и сега е така има десетки нови лекарства и методики които не са достатъчно тествани и не се допускат до пазара още ,но ако "великите вождове " финансират това получават достъп до тях.
20
8
 
4
 
! Отговори
Жиб. преди 8 месеца
Вие да не мислите,че в комунистическо време хора с такива увреждания биваха спасявани? Напротив- тогава нямаше изобщо такива операции освен само за "великия вожд",никой не знаеше че съществуват и хората си загиваха от "едното нищо" без да разберат,че можеше да оцелеят ако живееха на Запад! Друг е въпросът,че това клапно лечение не е измислено от Маркс,Ленин,Путин или Сталин- от западняци е измислено,запомнете!
19
0
 
4
 
! Отговори
До 16 преди 8 месеца
Най общия случай всички са лицензирани в своята дейност от производители до болници през доставчици и здравни каси в наш вариант,ако е лицензирана и трябват да спазват изискванията на действащ стандарт на определените държави в областа на медицината и обслужването още повечето членуващи към международни медицински организации и изискванията им в отношение на продукцията като артикули и използването им в действие за осъществяване на следващия продукт зависещ от дейноста на следващите лицензирани.
18
1
 
7
 
! Отговори
до 11 преди 8 месеца
Логически изглежда изпипано, но не съвсем пропускаш един факт.Говорим за България.
Погледни в темите за Боян Петров в момента са актуални, хората са на мнение че когато са малки шансовете е излишно харченето на пари.Същите хора работят и в НЗОК и мислят по същия начин.Статия горе го показва.Така че дори при повече пари това няма да се промени.Мисленето не се променя в зависимост от сумата пари с която разполага.Винаги се подхождаш по един и същ начин.
17
1
 
10
 
! Отговори
(-_-) преди 8 месеца
Здравната каса излязла със становище.. Видите ли, че в Европа се доплащало?! Това как точно става и от кого се осъществява самото плащане не е важно, нали?
16
1
 
10
 
! Отговори
до 14 преди 8 месеца
Да в това има далавера, Преди време ми се наложи операция на близък,имаше нужда от медицински изделия пирони , проверих че същите пирони на същия производител и артикул мога да ги поръчам от китай на 40 % от цената която върви в болницата.Обаче се оказва че има друг проблем ,никой лекар няма право да ги използва в операция защото нямат лиценз тези артикули, и ако някой лекар ги използва спокойно отива на подсъдимата скамейка.Така че листчето за лиценз ти е 60 %,като махнем ДДС става 40 % колкото п
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма как подобна организация като НЗОК да работи добре, в самата система е заложено нейното източване. Къде е алтернативата? Защо няма такава? Това в момента е рекет - плащай едни пари и питай какво се случва с тях.
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Изглежда фирмите доставящи тези клапи както и други необходими животоспасяващи изделия-детайли са посредници между производител,болници,здравна каса и са един вид център в триъгълника то ли на тежеста,то ли на равновесието след като болници и здравна каса нямат добър обучен мененджмънт екип да потърсят като обурудване тези изделия и да си сключат договор с производителя за директна доставка в срок с всичките му там изисквания защото производителя в това отношение има развит менеджмънт-маркетинг.
13
1
 
3
 
! Отговори
Malian преди 8 месеца
До pitanka

Въпроса е приципен
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До pitanka

инвестицията в лечението не е оправдана , но инвестиция са обещетение е оправдана.

Това не го казвам аз, а това е съдържанието на твоят въпрос.Добрия въпрос ,съдържа половината отговор.Така че браво.
11
1
 
5
 
! Отговори
до 9 преди 8 месеца
Не съм наясно с случая , така че уточни колко процента са кражбите, да добре е да намаляват кражбите примерно ако са 10 % , да се сведат 1%.Което си е много добър контрол.Но това само по себе си не вдига достатъчно бюжета да се решават ,проблемите с медицинските изделия като описания случай.Естествено решение е от 18 лева да стане 50 лева осигуровката и тогава ще има възможности , а и има пари да се изгради система за намаляване на кражбите, но не по силите на много работещи на малко пари
10
1
 
12
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 8 месеца
""зад които по думите ѝ стоят дълбоки политически игри.
"Този натиск, който се упражнява, ще доведе до смъртта на хиляди хора.""Не е вярно ,че ЩЕ доведе до смъртта много хора.Тези гнусни политически игрички ,както и този вид неолиберална икономика от години водят до смъртта на хиляди хора.Едно от най-атрактивните местта ,къде може да бъде назначен активист на дадена партия не е народното събрание ,а НЗОК
9
1
 
18
 
! Отговори
До 1 -Анонимен преди 8 месеца
Явно си малък нямаш спомен какво стана в началото на 2010,когато откриха ,,изчезването", на 500милиона по време на , другарката Жени Начева,шефка по това и предишното време.Кражбите и фалшификациите са от самото създаване на НЗОК и твоето,,политизиране" е смешно млади мушмороко Крадците цвят нямат.Само вие т.р.о.л.о.в.ете сте ,,оцветени "
8
16
 
9
 
! Отговори
pitanka преди 8 месеца
Бабичката е на 87 год. с болно сърце и инфаркт. Не клапа, космически кораб да й присадят, все тая - пак е щяла да си отиде. Сега дъщеря й раздухва историята, за да спечели някой лев. Пари за здравето на майка си няма, а от къде ще намери за адвокати като ще съди Здравната каса?
7
0
 
30
 
! Отговори
Морски преди 8 месеца
ГЕРБ източиха-окрадоха от Здравната каса 1,6 милиарда лева,сега други са им виновни че няма пари.Защо никой не пита къде са тези милиарди!!!!?
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До3 няма нищо общо парите за магистрали/те са от ЕС в €/ с тези от ЗДР. КАСА!
ТЕЗИ ОТ КАСАТА СА ОТ ХОРАТА КОЙТО РАБОТЯТ И ПРАЩАТ ОСИГУРЯВАНЕ ПРИЕДИМНО МЛАДИ- ТУК, ТАМ!
5
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо дъщерята на починалата не е изтеглила заем за операцията? 10 000 лв. не са толкова много пари. Можеше да се съберат благотворително парите, вместо сега да прави циркове по телевизията след свършен факт...