Застаряваме бързо, усетно... Бебетата – по-малко, отколкото през войната!

Едва 50 хил. новородени проплакали у нас през изминалата година
Обновена: 17 май 2018 15:35 | 17 май 2018 12:15, Петя Славова
440

Едва 50 хил. бебета са проплакали у нас през изминалата година. Данните са на Фондация "Искам бебе", като новородените през 2017 г. в България са по-малко, отколкото през Втората световна война. На този фон хората с репродуктивни проблеми в страната са 145 хил. Естественият прираст във всички области за 2017 г. е отрицателен.

"Това е страховито! България всяка година намалява с 40-50 хил. души", отчете Андрей Арнаудов от НПО "ДНК" в студиото на "България сутрин".

Още по темата

"През 2017 г. направихме проучване чрез участници в първото национално кръщене - близо 1000 семейства. Те вече нямат толкова очаквания към държавата. Майките имат много по-големи очаквания към това, което работодателите ще направят за тях", обясни Арнаудов.

Председателят на партия "Възраждане" Костадин Костадинов бе категоричен, че липсва държавна политика по отношение на демографската катастрофа. Според него за последните 10 години единственото нещо за отбелязване е създаването на държавния фонд ин витро, но по думите му финансирането е недостатъчно.

"Нито се увеличиха финансиранията, нито се увеличи бройката на опитите", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

"Хората искат да имат деца, но по една или друга причина го отлагат далеч във времето и в най-добрия случай остават с едно дете. След 10 години ще бъдем с 1 милион по-малко", алармира той и добави, че децата в нашето общество не са ценност.

Според Костадинов след 7 години по-голямата част от 18-годишните у нас няма да имат българския език за майчин.

Андрей Арнаудов е на мнение, че популяризирането на темата е най-лесният начин да се справим с проблема. Той акцентира върху огромния по думите му ресурс, с който разполагаме в лицето на емигриралите ни сънародници.

"Емигрантите са напуснали България, защото огромна част от тях просто нямат работа. На хората, които управляват държавата не им пука и не смятат, че това е проблем", коментира Костадин Костадинов.

"Демографията не е интересна за политиците, защото не печели избори", заключи Андрей Арнаудов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


440
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1200 евро квадратен метър панел в Младост прескочи цената, сега и в Люлин ги прескача и брокери и банки ме убеждават, че сега е момента да купувам и да си взема кредит за 35 години. Нещо ми се губи логиката, ако след дест години се стопим с милион, след още 25 или общо 35 с колко, пък тогава ако съм намерил нещо на 4 хиляди евро квадрата щяло да е съмнително евтино. Тук нещата нямат логика, но всяка подобна статия накланя везната в полза на непокупката на жилище в София, в провинцията си имам.
32
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се ражда мат'риал що няма кой да гърби в производството и да "търка"билетчетата на Пеевски и Черепа.Стадото *** са българите. Основно телета и оФце.
31
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължаваме с приказки ли ? Държавата да осигури 1000лв помощ за 3 години на всяко новородено. Да поеме лихвите по кредити за апараменти на всяко семейство с новородено. Трябва стимул. С приказки няма да стане. Вечв 25 години се приказва ...акъл трябва. Младите бачкат за 700лв и плащат 400 наем . Кво дете ?
30
5
 
4
 
! Отговори
До 28 преди 5 години
Къде са тези статистики о? Качили били в интерент, ама къде не знае. Няма страна по света която да води статистика, имигрантите им, още повече натурализираните такива колко деца раждат.
29
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Всички търсят на хляба мекото и на работата лекото. Затова си оставят бащината земя и отиват слугуват в чужбина щото е по лесно"Иначе какво ? Слогуват за единия хляб в бащината си земя, която по последни данни, половината се държи от има няма 100 човека.
28
2
 
44
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Държава , която лекува децата си с есемеси, и харчи хиляди долара за частното хоби на закъсал алпинист - е обречена!
27
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Застаряваме бързо, усетно... Бебетата по-малко, отколкото през войната!"При Оправлението на Боко-тиквата нещата са по-зле и от военно време.Ама телетата си го 'аресват и те така.
26
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има над 9 милиона българи, ама в България са ... Колко 5-6 ?
25
4
 
11
 
! Отговори
до до 8 преди 5 години
И как разбра че в чужбина са се родили 78 000 българчета? чети бе , имат си качени в нета статистики чуждите държави , ама на съответния език .
24
1
 
1
 
! Отговори
Барс. преди 5 години
Грешка...до 14...
23
3
 
18
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 5 години
Сега тока като скочи юли месец ще се научите да уважавате своите любими олигарси.
22
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално ! Аз съм мъж на 27, имам кариера имам образование .... АМА НЕ СЪМ В БЪЛГАРИЯ !!!
21
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние сами с нашия мързел и нихилизъм се семозаличаваме, а някои хора даже изпитват нескрита наслада - какво да коментираме повече. Няма воля, няма мъжество, а за дълг, чест и достойство и дума не може да става, само пораженци и мрънкала, на тази основа нищо качествено не може да израстне.
20
2
 
37
 
! Отговори
Барселона преди 5 години
До 16...Ти и хабер си нямаш през какво минава мигранта...по лесно било навън...Ако в БГ се получава като заплата това което се взема на Запад никой няма да мръдне от тук...Сам...без език...без работа...започваш от нулата...никак ама никак не е лесно.Отделно носталгията...родители,деца и близки...Кой бяга от хубавото.Докато политиците не проумеят че изчезваме като нация и не вземат необходимите мерки...такава ще бъде статистиката...черна...
19
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма за какво да се раждат деца тук, защото тяхното бъдеще е ограбено. Пък вие си говорете за феминизъм и други глупости.
18
12
 
6
 
! Отговори
До 8 преди 5 години
И как разбра че в чужбина са се родили 78 000 българчета? Нека позная звездите ти го говорят.
17
18
 
14
 
! Отговори
Комунист преди 5 години
,Демокрацията е по страшна от войната!!!
16
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е нали искаме феминизъм, жени кариеристки, нали традиционното патриархални ценности са лоши - какво искате сега?
15
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да бе мекото на хляба било , работи ти за 500 лв на месец и накрая шефа да ти каже сега немам щи ги дам утре ко праим а ?
14
7
 
18
 
! Отговори
Оправдания преди 5 години
Българите просто са индивидуалисти и отлагат до последно това да са семейни. Феминизма пък допълнително ги отблъсква от брак и деца, а и не забравяйте, че българите са с най малко бракове в ЕС, това говори много за нацията.