Доживот в панел, но и панелът има живот – приключил! Решение?

Коментар на юриста Ламбро Попов и арх. Димитър Димитров пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 4 окт 2018 13:30 | 4 окт 2018 10:15,
157

Панелните блокове у нас са към края на своя жизнен цикъл, а много от тях се оказват без документация, което затруднява бъдещите им ремонти.

Вчера бе обявено, че 1 млн. жилища са необитаеми, като от тях 20 хиляди са стари панелни жилища.

Още по темата

"Учредихме браншова асоциация, която да покрие под своята шапка всички професионални домоуправители. Вярваме, че експертният подход е правилният подход", заяви юристът и експерт в областта на етажната собственост Ламбро Попов.

Той се съгласи, че изгубената документация за много сгради е безспорен факт.

"Всяка сграда има жизнен цикъл. Правилната поддръжка и управление имат възможността да удължат жизнения цикъл", посочи той пред Bulgaria ON AIR и добави, че програмата за саниране е прекрасен инструмент, но поглъща огромен ресурс.

"Тези панелни сгради имат бъдеще. Годността до голяма степен зависи и от поддръжката. Тези сгради са в определена среда. Пътят е самоорганизацията на хората", каза от своя страна арх. Димитър Димитров в студиото на "България сутрин".

По думите му вече 50 години собствениците на апартаменти в панелни сгради плащат данъци, които обаче потъват в държавата.

"Столичната община разполага с 1,5 млрд. лева. Гражданите си плащат абсолютно добронамерено, но не получават нищо адекватно. Опасността е, че няма национална стратегия", подчерта арх. Димитров.

"Безспорно има сгради, които спешно трябва да бъдат ремонтирани", съгласи се Ламбро Попов. Но по думите му тук идва въпросът за средата, за да се създадат условия за самоорганизиране на хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Панелките такива-онакива, но се търсят и купуват. Наистина новите блокове са по-красиви, изглеждат добре, но доколко са строени качествено и с добри материали, вече е друг въпрос. Колко от нас проверяват къде влизат да живеят? Ще си проличи след 10-20 години. Между другото, тухлите тухли ли са или по-евтин продукт от отпадни материали, пепели и т.н., за които се говореше, че не са съвсем здравословни? Да, панелите са остарели, но заместваме ли ги с нещо наистина добро?
117
1
 
13
 
! Отговори
Св преди 5 години
Да, ясно че са издръжливи, както пишат повечето - но всички казвате по едно АКО, ако е хидроизолирано, ако е добре направена заварката...Оня па с ЛЕгото ме уби - фиксирала била заварката първоначално, ми що не са я срязали направо след монтажа на Легото предварително и да не изолират заварката изобщо. После балансирай като на кокили при земетресение и гледай домино ако не се молиш качествено. Големия рушител на панелките са самите собственици, с неизправни течове, киснат желязото нон стоп...
116
5
 
13
 
! Отговори
шъ съ опраи преди 5 години
Дори към момента да са в добро състояние, след 20-30г. повечето от панелките ще са опасни за живеене, както и да ги ремонтират. Неслучайно по света хората повечето хора живеят под наем. А тука сульоипульо имат по апартамент, наследствена нивичка, некоя и друга къща на село и в същото време пищят, че мизеруват. За да се поддържат недвижими имоти си трябва инвестиции, ремонт, да управляваш и поддържаш това имущество, а не да го стискаш и да чакаш "да се оправим", пък то да се разпада.
115
1
 
12
 
! Отговори
Св преди 5 години
Разликата не е в начина на строителство, а времето на придобиване. При новото обикновено е първи собственик, всички що - годе пазят. При старото- наследствено - 3-4 поколение. Там се появяват и разминавания. Гледаме ежедневно репортажи, един внук изперкал, втори наркоман, трети не му пука направил бардак. Едно е да извадиш от джоба си или да плащаш ипотека, друго е на мърляш нещо наследствено. А за панелните експерти-конструктори - начетени сте, копайте стените спокойно. Може и да удържи.
114
5
 
7
 
! Отговори
Вирус преди 5 години
Връзките (дюбелите)в много панелни сгради са запълвани частично с хартия и гипс вместо с висока марка бетон - така заварките са сериозно комрометирани. Ако не е направена качествена заварка и е бетониран дебела- дано да няма силно земетресение. Връзките ( на всеки панел по 2 или 3 броя)не могат да се подменят, могат само да се усилват.
113
4
 
17
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
От собствениците в панелна сграда немож събра по 3 лева за асансьор, вие за ремонти сте тръгнали да говорите. Чудно, като почнат да падат панели като в Русе и Силистра, какъв вой ще нададат набуталите се с панелка, държавата да им ремонтира кочините.
112
13
 
13
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
То ако беше читав панела, едва ли глупавите германци и французи щяха да го съборят. Ясно, че списвате тук повечето наследници на панелни коптори или купили такива с 50 годишен кредит. Ама дайте малко по- обективно. Новото си е ново, стига мантри и глупости, ясно че гроздето е кисело. Живял съм в панелка с още 100 съседи ***, соц романтика.
111
1
 
23
 
! Отговори
seira преди 5 години
"Панелните блокове у нас са към края на своя жизнен цикъл ..."ПО-ЯСЕН ПРИМЕР ЗА ДЕЗИНФОРМАЦИЯ, НЕ БИХМЕ МОГЛИ ДА СИ ПРЕДСТАВИМ! В ТОВА "ТВЪРДЕНИЕ" НЯМА АБСОЛЮТНО НИЩО ВЯРНО И ВЕДНАГА НА ПРЕДЕН ПЛАН ИЗЛИЗА ВЪПРОСА: "КОЙ ИМА ИНТЕРЕС ОТ РАЗПРОСТРАНЯВАНЕТО НА ТАЗИ ЛЪЖА И НАСАЖДАНЕТО Й С ПОМОЩТА НА МЕДИИТЕ?"ЗАД ТАЗИ МЕДИЙНА ЛЪЖА, ПРОЗИРАТ ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ИНТЕРЕСИ НА ХОРА, ЦЕЛЯЩИ ДА ДЕЗИНФОРМИРАТ ПАЗАРА НА НИ И ДА ОПРАВДАЯТ СТРЕМЕЖА СИ ЗА "РАЗДВИЖВАНЕ" НА ЦЕЛИЯ СТРОИТЕЛЕН СЕКТОР!ФАКТ!
110
3
 
7
 
! Отговори
до 110 преди 5 години
"....... учих строителен техникум през 1972 година, след 50 години се разрушават,защото заварките на възлови места са корозирали...."..... и затова се заливат с бетон, и не корозират! Айде гледай комшията от 1-вия да не се изпусне, че ще се чуе чак до 8-ия, а ще завирише до 4-ия в кашонения ти рай с черен път отпред и инфраструктура на снимка. Дето след 20г.ще е като керпич.Учил бил, ама не доучил
109
0
 
16
 
! Отговори
Земя преди 5 години
целта на срутването на панелките е земята, за да се строят картонени кутийки!
108
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Панелка ама покрив над главата. Колко от нас могат да искат по 1200евро на квадрат за ново жилище?
107
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А иначе панелите могат да се направят да издържат и 1000 години. Като се вгради поцинкована арматура и връзки/заварки от нераждаема стомана....няма мърдане. Но въпроса е кой би искал да живее в тия бункери доброволно? (При соца нямаше избор).Сега технологиите и материалите се развиват постоянно и панелното строителство отдавна не отговаря на съвременните стандарти за енергийна ефективност, и комфорт.
106
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, панелните жилища са временно решение! Комунистите решават да строят със панели защото това е бил най бързия и най евтин начин да се осигури нужния брой жилища за преместването на хората от селата в градовете.А най добрия вариант винаги са били еднофамилните къщи както е във всички нормални страни. Всеки да си *** парче земя. Общата работа и погазването на частния интерес винаги води до посредствени резултати и в крайна сметка до загуби за обществото. Затова и се провали социализъма.
105
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като учих строителен техникум през 1972 година,архитекта ни каза,че панелните блокове на запад през 20 те години на миналият век са се строили за задоволяване битовите нужди на населението,но след 50 години се разрушават,защото заварките на възлови места са корозирали и обекта не е сеизмичноустойчив.Та изолацията няма нищо общо с укрепване здравината на обекта!
104
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На некой не му аресва, че си имаме собствени жилища и ся гледа как да ги прилапа...
103
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Старите панели не можеш да ги пробиеш.Стабилни, издържат на земетресения и климатични влияния. Ако се подменят връзките и тръбите навсякъде, ако се покрият с качествени материали покривите и се сменят асансьорите с по-безшумни, няма проблеми. За разпределението на помещенията да не говорим! Кухнята си е кухня и апартаментът ти не се вмирисва при всяко готвене, каквито и абсобатори да сте си сложили в "модерния" дом.
102
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Старите панели не можеш да ги пробиеш.Стабилни, издържат на земетресения и климатични влияния. Ако се подменят връзките и тръбите навсякъде, ако се покрият с качествени материали покривите и се сменят асансьорите с по-безшумни, няма проблеми. За разпределението на помещенията да не говорим! Кухнята си е кухня и апартаментът ти не се вмирисва при всяко готвене, каквито и абсобатори да сте си сложили в "модерния" дом.
101
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При панелите всички стени са носещи. А като гледам новото строителство, колко малко бетон слагат, какви тънки колони слагат и как изтърбушват наземниите етажи за магазини - да бе се окаже че панелките са класа и много по-здрави от новото строителство.
100
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГашоХАХА ама се окачва че Дачията е по-добра
99
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гащо, е сега мини покрай Кауфланд Овча купел и виж колоните на новостроящата се сграда, ама хубаво гледай! Каква арматура стърчи от тях, колко пръчки са и с каква дебелина. Погледни и цвета на бетона. Няма място за сравнение на новото строителство и панелите. Новото е въздух дори не е под налягане. Няма страшно, като му сложат картона този ще държи.