Доживот в панел, но и панелът има живот – приключил! Решение?

Коментар на юриста Ламбро Попов и арх. Димитър Димитров пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 4 окт 2018 13:30 | 4 окт 2018 10:15,
157

Панелните блокове у нас са към края на своя жизнен цикъл, а много от тях се оказват без документация, което затруднява бъдещите им ремонти.

Вчера бе обявено, че 1 млн. жилища са необитаеми, като от тях 20 хиляди са стари панелни жилища.

Още по темата

"Учредихме браншова асоциация, която да покрие под своята шапка всички професионални домоуправители. Вярваме, че експертният подход е правилният подход", заяви юристът и експерт в областта на етажната собственост Ламбро Попов.

Той се съгласи, че изгубената документация за много сгради е безспорен факт.

"Всяка сграда има жизнен цикъл. Правилната поддръжка и управление имат възможността да удължат жизнения цикъл", посочи той пред Bulgaria ON AIR и добави, че програмата за саниране е прекрасен инструмент, но поглъща огромен ресурс.

"Тези панелни сгради имат бъдеще. Годността до голяма степен зависи и от поддръжката. Тези сгради са в определена среда. Пътят е самоорганизацията на хората", каза от своя страна арх. Димитър Димитров в студиото на "България сутрин".

По думите му вече 50 години собствениците на апартаменти в панелни сгради плащат данъци, които обаче потъват в държавата.

"Столичната община разполага с 1,5 млрд. лева. Гражданите си плащат абсолютно добронамерено, но не получават нищо адекватно. Опасността е, че няма национална стратегия", подчерта арх. Димитров.

"Безспорно има сгради, които спешно трябва да бъдат ремонтирани", съгласи се Ламбро Попов. Но по думите му тук идва въпросът за средата, за да се създадат условия за самоорганизиране на хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
2
 
26
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Еее, друго си е онези старите фашистки кооперации в центъра със стени един метър и дъбови врати и дограма. Амо в тях се нанесохо комунистите и не се продават.Дали са били глупави , а ?
97
9
 
13
 
! Отговори
Помня преди 5 години
Панелка на последния етаж е съкрушителна инвестиция. Горките.
96
17
 
19
 
! Отговори
Фондовите жилища преди 5 години
Сашо Глухия си продаде апартамента за 80 бона.Сега е на коня-яде,пие и се весели,че се отървал.Панелката му бе от най-старите,последен етаж,ама близо до центъра.Да,ама сичкото селян е много доволно,че си е купило жилище до центъра,нищо,че след 5-10 години ще се срути!
95
23
 
25
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
Забавното е, че има още балъци да купуват панелки в Сф на 50 г. за по 100000 лв. Умът ми не го побира, колко трява да си ***...и след 10 г. ще ревеш, че държавата ти е длъжна да ти ремонтира коптора. И се включват някакви заблудили се и купили, да обясняват, че панела бил чудесен. Все едно да сравняваш бмв с дачия хаха
94
26
 
14
 
! Отговори
Така е преди 5 години
До Панелка 88 Това да санираш панелка е като да боядисаш Москвич от 61-ва година.
93
6
 
26
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
Интересно че тези панелки все още се купуват и то за ненормални цени.
92
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да де ама за предпочитане ли е сграда от гипскартон с квадратура 90 ,а реални 40???В елитен квартал без улици :)А кой направи цените 1200 кв.м, да не би пазарът?!?
91
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано сами си вярват строителите на гета от гипсокартон. Цели сгради, построени преди 10-12 години стоят празни и балконите им се разпадат. Оградени с ламарина и пълни със строителни отпадъци.
90
32
 
26
 
! Отговори
. преди 5 години
Ами решение има: Обратно на село!Не е ли парадоксално хора, които притежават 4-5 наследствени къщи в 4 и повече села да реват, че няма къде да живеят и да очакват, че панелните блокове, построени от Партията-майка по време на масовата урбанизация през 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век са вечни?Марш на село! И стига сте ревали!Ние трябва да ревем, че превърнахте градовете ни в коптори, кочини и гета!
89
39
 
7
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
Закон за събаряне на панелките трябва. Който се е набълбукал...набълбукал се е. Тъкмо ще гръгне още строителството и останалите бездомни ще купуват нови жилища.
88
1
 
26
 
! Отговори
Майнаа преди 5 години
До инжинер 83. Ало ощипаната мома, голямо Его голямо нещо. Между другото ракия пием и от 2 следобед, като не е много топло. Пред нашия вход правим и скара, заповядайте. Гладен човек не е останал. Аз не се обиждам, на озлобени хора. Не аз съм озлобения. Ако уважаеми г-н Инжинер сте пропуснал, покрай коментарите, за всеки съм се аргументирал според това, което съм наблюдавал вече 60 и кусур години с очите си. Това, че живея в панелка както 65% от хората в България не ме прави нещо по-малко от ВАС
87
0
 
30
 
! Отговори
Фараона преди 5 години
Прочетете в Германия след обединението какво направиха с панелките.Пълна подмяна на ВИК и ел.инсталация плюс другите екстри.
86
2
 
36
 
! Отговори
Майнаа преди 5 години
Според статията от 1 милион необитами, само 20 000 били панелни... Предполагам, че това са панели строени в малки градове с моноиндустрия, като Бобов Дол и прочие....ама останалите 980 000 излиза, че са тухли ( при това едва ли старо строителство). Алоооо, почнете да продавате новото строителство по 200-250 Е квадрата с 10-15% печалба, а не с 200% и ще ви се напълнят жилищата....ореваха орталъка, че панелите били проблем....
85
6
 
14
 
! Отговори
Панелка преди 5 години
Трябва държавата поне да санира панелките...
84
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо им няма на панелките, щом издържаха Пернишкото земетресение, 5,6 магнитуд не беше малко.
83
1
 
50
 
! Отговори
Пълни глупости преди 5 години
В западна Европа има дървени къщи на по 200 година, тук изкараха, че бетона не може да живее 50 години! Бройката на необитаемите жилища също e многократно завишена, защото наемодателите масово укриват данъци.
82
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отдолу под мен правеха ремонт.... Местиха стени, преустройваха... Ходих, гледахме... Точно така - стените около дрешник и мокро, тоалетна са НЕносещи и паянтови и може да се местят. При усвояване на терасата, може да се разширява и кърти, но ДО ТРЕГЕРА!!! Той не се пипа. Някоя врата също може да се избие - тя е малка площ и не е проблем.... Другите стени, здрави и дебели - не се пипат. То и голям зор ще видиш да ги пипаш, де. Това няма пробиване, камо ли местене на цяла носеща стена.
81
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като отчетем скоростта с която населението се изнася от страната тези сгради няма да са нужни на никого.
80
2
 
21
 
! Отговори
До майнаа преди 5 години
Ти верно си т.пловдивска майна, незаслужаваща да живее. Това, че е изтекъл експлоатационния срок на една сграда или съоръжение, не означава веднага изселване и бутане. И не - не съм го чул от телевизията, а го знам от това, че съм инженер проектант. Аман от слабоумни лаладжии, единственото, което умеят в този живот е да хулят и да пият ракия след 17.00 долу пред панелката.
79
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Течовете от банята на горния етаж най-често са от корозирали тръби на сифона. Около 200 лева излиза смяната им. Ако ви тече банята, с това се захванете, като платите на горния, нищо че е негово задължение, но няма как иначе да спрете теча. И не се притеснявайте! И новото строителство тече здраво.