Нищо ново! Разходите на българина растат, доходите му – не!

Половината от населението не се справя с неочаквани разходи
28 ное 2018 10:45, Петя Славова
268

Тревожна статистика – половината от българите не могат да се справят с неочаквани финансови разходи, сочи последното проучване на Евростат.
Още по темата

За 2017 година става въпрос за близо 53% от българите. За сравнение в Европейския съюз средният показател е бил 34 на сто.

"В България едно заболяване може да значи тежест за бюджета между 10 и 20 хил. лева. НЗОК не покрива огромна част от пособията, необходими за непредвидени обстоятелства, свързани с влошено здравословно състояние. А това може да ни коства здравето, за съжаление понякога и живота", отбеляза пред Bulgaria ON AIR Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Според икономиста Кольо Парамов това са фатални условия, плод на 25-годишна грешна доходна политика.

"Позволихме си лукса да дадем разрешителни за 450 частни болници и лаборатории, които изсмукват по възможно най-грубия начин бюджета на НЗОК. Дори и още 1 млрд. лева допълнително да бъдат предвидени, с тях ще се случи същото. Отпадна преразпределителния подход на държавата и резултатът е, че се стигна до сегашното положение", коментира той.

Вчера парламентът прие на второ четене рамката на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2019 г. За здраве през следващата година са заложени близо половин милиард лева повече. Повече пари са заложени както за болнична, така и извънболнична помощ. Осигурителната вноска се запазва 8%, както досега.

Приходите в бюджета ще бъдат в размер на почти 4,3 млрд. лева. Ръстът в приходите е с 418,4 млн. лв. спрямо 2018 година.

Здравноосигурителните приходи ще бъдат над 4,2 млрд. лева, в които влизат трансфери за здравно осигуряване и здравноосигурителни вноски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
3
 
4
 
! Отговори
Митьо пищова до Боко преди 5 години
Мене Митьо пищова що ме изтрихте? Писах само, че моят питон е по-голям от тоя на Бойко. Да пратя ли една снимка до редакцията като доказателство?? Нали е демокрация!! Джендърите чак имат право на глас, а аз не???
69
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Магистралите задръстени от автомобили.Магазините препълнени с хора.Ресторантите пълни.....В големите градове няма и места за паркиране.Това,като се позамисля ще да е от ниските доходи....:)
68
2
 
9
 
! Отговори
До"работодател& преди 5 години
*** къде в отчета на фирмата, може да се направи справка за внесените осигуровки. Аман от неграмотници, че се и цанил "работодател"
67
8
 
4
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
Ми напускайте, никой не ви кара насила да работите. Искайте си, всеки има право да иска, ние работодателите винаги ще ви изслушаме, искайте и по 2 хил и по 3 хил и по 5 хил си искайте, няма лошо. Ако ви откажат имате пак избор - или ще го преглътнете, или напускате и отивате при друг работодател който ще ви даде колкото искате.
66
13
 
6
 
! Отговори
niki преди 5 години
За доходите - пред работодателя. Всеки работодател се прави на луд, докато хората не започнат да си искат и напускат.Не виждам какво трябва да направи Бойко, да отиде във всяка частна фирма и да им 'нареди' да вдигнат заплатите ли?
65
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чayшеску 2 за всички "български" пoлитици!
64
4
 
3
 
! Отговори
Бойко до Митьо пищов преди 5 години
Митьооо, аз съм премиерът слънце. От моя по-хубав неема. Дори Цецо не смее да се хвали с неговия. Много ми се иска фюрерът Волен да беше споменал нещо за неговото достойнство, ама ако го питам ще се разбеснее. На Доган,Местан и Карадая, е ясно какви им са... А В. Симеонов е креслив е, ама иначе мълчи за размера по патриотски.. Нема лошо де,Бати Бойко трябва да знае за всички подробности в държавата.
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бялата Мафия съвременният бич на България.
62
3
 
11
 
! Отговори
Св.БойкоБългароубиец преди 5 години
Абе, нали ви казах да спрете да църкате, мишчици малки. Я работете повече, че приходи ми трябват, приходи. Любовница имам да издърждам, къща в Барцилона, дете. Няма само с вашите малки животчета да си губя времето. Ще ви пратя моя МетоМладен министър да ви пребие, ако не слушкате. А, ако много не слушкате - Данаил Кирилов и чичо Цецка ще дойдат. И още 50 години ще управлявам България!
61
2
 
17
 
! Отговори
Работник преди 5 години
Г-н Работодателю само да ви попитам вие, дали осигурявате вашите работници на реалния им доход ? Социален пакет имате ли ? Защо не ни пуснете едно ЕИК да я видим вашата фирма в ТР, нали е публична тази информация ?
60
1
 
16
 
! Отговори
нели преди 5 години
Капитализмът в този му нехуманен и безчовечен стадий е изчерпан, обедняването и кризите са масово по света, няма да мине без големи социални сътресения и дори революции, вижте и французите!
59
0
 
8
 
! Отговори
Al Tikvone преди 5 години
Ot nad 200 komentara sa ostanali samo 65 . Svobodata na slovoto e na nivoto na Zimbabve i Honduras. Da jivei demokraciqta i evropeiskite cennosti
58
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте началото на статията коментарите са били 206,а под нея са останали 65, всичко е изтрито!Срам.
57
3
 
10
 
! Отговори
Бойко стайл преди 5 години
Грешката на журналистите е нечовешка. На мен Бойко всичко ми расте:и доходи и офшорни сметки и носът ми и една друга работа, хе-хе нали съм мъЪъжжж.
56
14
 
7
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
Работниците трябва да си направят картел и да се раберат, че няма да работят за под 1500 евро. Защо под 1500 евро, направето го картела да е поне 2500 евро! Ако работодателят не предалга заплата поне 2500 евро не подписвайте договор с такъв работодател, нека работническия картел ви дава пари да се издържате докато си намерите работодател с 2500 евро заплата, а работодателите като видим, че никой не идва да работи, ще дойдем на ви молим, но ви ще кажете нееее, сега вече искаме 3000 евро!
55
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работниците трябва да си направят картел и да се раберат, че няма да работят за под 1500 евро.
54
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 58Не е политически коректно спрямо гербаджиите.
53
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП и ДПС са предложили минималната пенсия да стане 300 лв. ГЕРБ и другите не одобрили. Защо я няма тази новина?
52
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докога бюджета ще издържа частните болници?
51
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро ще настигнем човекоядците от ЦАР по жизнен стандарт.