Яйца, месо, сирене, хляб... Цените растат! Говорят експертите

Увеличение има и при зеленчуците, показва анализ
Обновена: 28 яну 2019 13:01 | 28 яну 2019 09:15, Петя Славова
211

В първия месец от новата година цените на основните хранителни продукти се увеличиха. Показва го и анализът на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Според него бележим ръст от 2% само за изминалата седмица.

С 20 ст. се е увеличила цената на кравето сирене на едро, с 10 ст. тази на кравето масло. Увеличение има и при зеленчуците.

Според данните в някои градове са се увеличили цените на брашното, пилешкото месо и яйцата с около 10-15 стотинки. Всичко това не е изненада на фона на по-високите цени на тока и водата.

Още по темата

"Цената на хляба е производна на цената на суровините и труда. В България цените на всички продукти, участващи на пазара, се определят по конкурентни закони. Държавата има една единствена роля – да създаде конкурентоспособна среда. Тя трябва да регламентира контрола на качеството. С развитието на икономиката трябва да се покачват и заплатите на хората. Не можем да говорим за шоково поскъпване на хранителните продукти", обясни Марияна Кукушева от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Тя подчерта в студиото на "България сутрин", че цената на хляба никога не е била въпрос на спекула. За нея дори да се коментира това е въпрос на политически демагогии, които не са коректни към потребителите.

"Цените се определят спрямо търсенето и предлагането. Има големи количества млечни продукти на пазара. Няма условия за покачване на цените на млечните продукти засега. Най-големият проблем в нашия сектор е цената на суровото мляко. Влезе наредба, която дава много по-големи пълномощия на държавата да следи за качеството на млечните продукти на пазара. Вървим напред. Дано държавата да си върши работата", коментира Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Потребяващият човек задвижва икономиката. А за да потребява един човек, трябва да има пари.Българинът дава 40% от доходите си за храна. Реално го държат на фаза кредити + сметки + ядене и на всичко отгоре работодателите постоянно реват, че и тези пари му били много. Е, каква икономика и каква раждаемост искате бе, пичове?
26
5
 
11
 
! Отговори
до Братска Русия преди 5 години
Ами внасяйте газ от братски САЩ!
25
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера медиите съобщиха, че човек на 53 г. се е самоубил. Бил е болен и безработен. Хората нямат буквално пари за хляб и лекарства, тотално отчаяни, а политиците се вълнуват само от избори и постове във властта.
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Управляващите искат,народа да мизерства явно.Ситият на гладния не вярва.
23
16
 
5
 
! Отговори
Братска Русия преди 5 години
Ще вдигна цената на газта още.За да усетите още по-навътре руската любов.
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идеята е, че доходите трябва да изпреварват инфлацията и по този начин цените растат, а човека става все по-покупателно способен, демек забогатява. Това може да стане само в бяла държава но не и у нас. Страна управляване по този начин хората обедняват, а населението намалява. Ако трябва да дам пример за просперираща държава за която по-горното е вярно то това е Финландия, Дания и др. А за зле управлявана държава за което важи второто се сещате...
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очакват като вдигат цените хората да се бръкнат по-дълбоко, обаче няма. Брашнения чувал е дори продран от тупане. Потреблението се свива. Фирми хлопват кепенците или се изнасят.
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, растат ето така всеки месец тихомълком с по няколко стотинки, чиста спекула. Отделно трябва да добавим увеличенията, когато поне два пъти годишно вдигат ток, парно и газ и оттам по веригита още качват цените.... А качество и грамаж - намалени....Омагьосан кръг за обиране на и без това изтормозения и изнемогващ народ!
19
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално е, защото поскъпна цената на тока, особено за бизнеса. Тази суровина е в ценообразуването на всичко...само че недоволни нямаше. Отделно поскъпнаха горивата, което също е в ценообразуването на всяка стока...и там протеста беше рехав. И не е вярно, че заплатите не мърдат. Ръст има, но при държавните служители, по спомен,10% тази година. А останалите защо си траете? Няма развита страна,в която частния бизнес да е по-ниско заплатен от държавната администрация. На изборите пак ходете за гъби
18
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До всички привърженици на ГЕРБ!Хора сериозно ли смятате, е Премиера разбира от икономика и политика? Той е добър в говора с по-ниско интелигентния човек. Всяко негово интервю е съпроводено от много неистини и голяма спекулация на казаното от него. Вижте и неговите министри. Какво Теменужка Петкова разбира от енергетика, какво Каракачанов разбира от армия? Да не говоря за Захариева и познанията и възможностите за външна политика. С такъв потенциал, такива ще са и резултатите в страната. Нищо ли
17
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България то беше унищожено.За всичко съм съгласен, но това не е вярно.Като си дойдеш, виж в някой кауфланд примерно - пълно е с българско месо, сирене и какво ли не. Но хората предпочитат 3 кила кренвирши "на промоция", отколкото 500 грама читаво, хубаво месо. Затова нашите главно изнасят.
16
1
 
15
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
До ГoшуЕдин ден и ти може би ще доживееш за да станеш пенсионер. Бъди сигурен, че тогава ще пееш друга песничка нищо, че сега както пишеш си добре в това няма гаранция днес си добре, утре си зле дано някога си го спомниш.
15
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не бе, само 2% на годишна база... вервайте ни
14
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е положението.Свикнал е народа ,да си трае и да се гърчи.Когато започнем да измираме от глад,ама то има вече хора които умират,ама не се дава гласност.Колко хора живеят под прага на бедност.Колко????Защо не си водят статистика затова.????
13
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално е да растат , след като се вдига качеството на производството. Да стане добро млеко трябва да има и качествена крава. Но и трябва и качествен посев да има. А качествен посев е от ЗЪРНОТО. Та всичко опира до доброто зърно."Сей земеделецо добри семена" - Ив. Вазов
12
4
 
32
 
! Отговори
шматка преди 5 години
А вие поискахте ли по големи заплати.НЕ.Всички си мълчат и чакат някой ОТГОРЕ да ги увеличи.Така никога няма да имате по високи доходи.
11
7
 
9
 
! Отговори
доволен селянин преди 5 години
не ме засяга сичко си произвеждам от мръвката до разните треволяци (последните не ги уважавам много)
10
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цените растат навсякъде с ръст близък до този на икономиката. На нас кой ни е виновен, че нетният ръст на икономиката спрямо ръстът на др. страни е по-нисък. С такова управление такива резултати.
9
20
 
8
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Е Бойко вдигна и доходите ,детските останаха 37лв.но останалите доходи Бойко вдигна така че ще си траем,щото Бойко е слънцето на България
8
6
 
18
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До ДСГлупости. *** в Кауфланд, БИЛА или Лидл да видиш, че кило месо е 6-7 лева. Сиренето и кашкавала са скъпи продукти, вече. Аз понеже само овче сирене ям и под 15 лева не мога да го намеря никъде, кашкавала е 18 лева (говоря за качествени продукти). ДА се яде месо вече е най-евтино