Инфекционист: Активността на вируса - още година и половина

Коронавирусът не протича по-леко, коментира проф. Стойчева
28 ное 2020 15:00, Петя Славова
71
Инфекционист: Активността на вируса - още година и половина
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пациентите, които постъпват в болница с коронавирус, са много тежки. Това са хора с много тежки придружаващи заболявания. За съжаление, тази инфекция извежда извън контрол хронични заболявания като диабет, проблеми с бъбреците и белия дроб. Това са рискови фактори с висока значимост. За съжаление, не можем да помогнем на всички. Голяма част от тях загиват".

Още по темата

Така коментира пред bTV високата смъртност от пандемията в България инфекционистът от болница "Свети Георги" в Пловдив проф. Марияна Стойчева.

104 легла за COVID пациенти има в болница "Свети Георги". "Оставили сме много малко легла за други болни с различни заболявания, защото случаите на хебатит и менингит също не спират".

По нейни думи превръщането на болница "Св. Мина" в Пловдив в специализирано лечебно заведение за болни с коронавирус е щяло да облекчи положението, но все пак "Свети Георги" е най-голямата болница в града и през нея са минали 900 пациенти с COVID-19.

Непрекъснато се обсъждат варианти за откриване на нови легла за болни с коронавирусна инфекция. Още сега функционират 37 легла в другата ни база, съобщи лекарят.

"Не споделям мненията, че инфекцията нараства като количество, но протича по-леко. Нямам такива наблюдения. Напротив, броят на хоспитализираните нараства непрекъснато. Това е от необходимост. Ние не приемаме леко болни. Ние приемаме само пациент, които се нуждаят от дихателна реанимация, тоест с допълнителна кислородна терапия, и пациенти с придружаващи заболявания, които са декомпенсирани", заяви проф. Стойчева.

"Много се надявам и вярвам, че мерките ще имат ефект, защото това е единственият доказан начин за ограничаване на заразата", заяви инфекционистът, който възлага големи надежди върху новите ваксини.

Според последните изследвания на световни учени се очаква активността на вируса да продължи още година и половина, разкри проф. Стойчева.


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
10
 
9
 
! Отговори
До 37 преди 2 месеца
Ресторантьорът не е виновен за тези беди . Виновни са корумпираните и некадърни управляващи. Разбра ли трол нещастен
37
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Учители умират, лекари, медици, млади хора гинат, а един кръчмар се вее из студията и реве, че 1000 лева на месец помощ от държавата не стигат на човек да се издържа. Ми ходи на гурбет в друга държава бе, ламьо. Никва файда от тебе тука.
36
5
 
15
 
! Отговори
Звяра /Гейтс/ преди 2 месеца
И принуждаваше всички,малки и големи,богати и сиромаси ,свободни и роби да им се тури белег на десницата или челата им.За да не може никой да купува или продава ,освен оня ,който носи за белег името на звяра или числото на неговото име. -Откровението на Йоан 13. -16 стих.За всички плоско-гъ-зно- мозъчни индивиди да помислят не ви напомня за ковид паспортите ,ваксини задължителни за 7 милиарда хора или просто си правите вятър между ушите!Балтов не гледай като шушумига на тебе говоря!
35
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Някакъв неумит мазен алибеков диктува положението за мерките срещу ковид-19. Въоросният диктатир алибеков рови само да спасява кръчми и барове, а не да, спасява посетителите и близките им от вируса. Ето това се казва висок професионализъм.
34
1
 
3
 
! Отговори
дезинфекционист преди 2 месеца
Ай стига уа, ни думай!
33
5
 
21
 
! Отговори
нуфнсаи преди 2 месеца
Разбрах какво е. Дишаш и не е достатъчно, учестяваш вдишванията и не е достатъчно, поемаш дълбоко въздух и не можеш, накрая агонизираш за кислород някак. Тва е потресаващо нещо. Ни работа искам, ни заведения, искам да мога, да дишам и слава богу вече всичко е наред.
32
6
 
6
 
! Отговори
За октомври имаме преди 2 месеца
Близо 12.к...За ноември ще са повече...мрът хората като мухи и пак *** не вярват. Самоубиват се със стотици с заразата...себе си и близките си.
31
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ама сърдете се колко си сикате умирате като жалки кучета и ***, мръсни български *** завряни в дупки и тъпчени винаги. Аз съм отвратен от тая гадна прокажена държавица с жалките и хорица, да умираме по-бързо не 108000 по 200000 на година по милион и направо до 5 години да ни няма.
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По веригите за храни уж намаляват цената на нещо, но качеството на това нещо е за с поне наполовина още надолу. Топлите витрини (не в билла, не в лидл, не кауфланд, не във фантастико) са го ударили съвсем през просото Да те е гнус да вкусиш от готвено прясно зеле, вмирисано на изостанала мазнина
от риба, боб вхния ксъо за пуйки и прасета - ни чушка, ни лук, ни олио, ни подправки. Цените - безцеремонно злокачествени. И Да спрат да натъпкват съсипващо чушки с блудкав ориз. Меню отврат.
29
13
 
14
 
! Отговори
... преди 2 месеца
108000 души УМИРАТ средно всяка година в България през последните 10 години (Отидете в националнитя статистически институт имат сайт и проверете ако ми не вярвавате). СТО и ОСЕМ ХИЛЯДИ души с ковид без ковид ние умираме като мухи, защото над българския народ се извършва системен ГЕНОЦИД през последните 30 години от алчни за богатства и власт бивши комунистически *** и други. Сега са ми излезнали да ми казват кой кихнал и имал сърдечна недостатъчно, някъв тест 50/50 казал че е + и това е..
28
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това означава карантина най-малко до средата на 2022 г.
27
2
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
лек за спина няма вече 50 години ваксина за еболата също с корона вируса
ще си живеем още много години няма ваксина за 6 месеца и на всичкото отгоре
не можеш да съдиш фирмата производител ако дадеш фира
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е нари затова пресата ни подготвя
25
6
 
1
 
! Отговори
Знаещ преди 2 месеца
Ваксинките са за овчиците. За членовете на някои организации и техните семейства има едни други препарати DQ и малко генно инженерство, ама да не изпадам в подробности, че Whonix-a в момемта нещо не бачка.
24
5
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 месеца
Незнам за вас,но се носи някакъв слух за документ гласящ мерките срещу коронавируса да бъдат налагани независимо от желанието на хората до края на 2021.Туко виж се окаже вярно
23
15
 
13
 
! Отговори
до 19 преди 2 месеца
Който иска да се затваря, аз си продължавам нормалния живот. Винаги ще има балъци дето вярват в медиите на 100%. Ковида е един грип.
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Интересно е само колко българи могат да издържат толкова време. Аз от вчера съм без работа и нямам никаква идея до края на годината как ще изкарам. Спестяванея нямам много, нова работа сега е невъзможно. Сметките си текат и банките ни чакат. Идва сериозен глад
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Уж се гиржат за нас, загрижени за нашето здраве, ама пукат горят *** на цяла Европа. Европейската комисия дава пари да строим нови центрове за горене на ***. Ой България мой малък Аушвиц е положението
20
3
 
0
 
! Отговори
Това преди 2 месеца
Добра или лоша новина е?
19
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Без затваряне на държавата до 1 година и половина ще е равно на 500 хиляди жертви в България. Повече време и без затваряне отива на 1 милион и т.н..