Балтов: Вирусът не е изчезнал, а преболедували се смятат за недосегаеми

В "Пирогов" ще може да ваксинираме по 250-300 души на ден, каза той
8 фев 2021 09:35, Петя Славова
151
 Балтов: Вирусът не е изчезнал, а преболедували се смятат за недосегаеми
Снимка: БГНЕС

Националният оперативен щаб предупреди за идването на трета вълна на заболели от коронавирус у нас.

 "Факт е, че за последната седмица имаме едно макар и минимално нарастване, около 10% спрямо предишната седмица. Бяхме стигнали по-добри нива. Независимо че преболедувалите се смятат за недосегаеми, за съжаление, вирусът не е изчезнал, той е тук, вече има и модификации. Апелът ни е да се спазват мерките и да бъдем отговорни към себе си и околните", каза пред БНТ директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

По думите му, е било изключително важно учениците да тръгнат на училище. "Да учиш виртуално не е добре", уточни той. За моловете и фитнесите са направени специални препоръки.

Още по темата

"Ние силно се надявахме, че хората ще се вслушат в това, което им препоръчваме, и ще го изпълняват. Виждаме, че не го изпълняват и това неминуемо ще доведе до рестрикции, предупреди проф. Балтов.

Той обясни, че ако и тази седмица увеличението е 10% това не е фатално и системата може да поеме тези болни. Ако започне експоненциално увеличение на заразените, то това ще наложи въвеждането на рестриктивни мерки.

"Едно от нещата, за които апелираме е носенето на маски, въпреки че сме ваксинирали и преболедували. Това неносене на маски може да доведе до риск от заразяване на хора, които са по-беззащитни", каза проф. Балтов.

Проф. Балтов коментира и идеята за тестване на учители и ученици. По думите му, учителите са притеснени от пряк контакт с учениците и именно това тестване ще покаже дали има пряка връзка между нарастването на броя на заразени и учебните заведения.

"Този проблем трябва да се изясни, около 30% са учителите, които искат да се ваксинират. Това е изключително важно. В "Пирогов" имаме 72% хора, които са с т.нар. колективен имунитет - преболедували и такива, които са ваксинирали. Така рязко намаляха случаите на колеги, заразени в среда", уточни той.

Директорът на "Пирогов" обясни, че в следващите няколко месеца ще бъде засилен темпа на ваксиниране. Очаква се до края на февруари да дойдат около 26 000 ваксини от "Астра Зенека".

В "Пирогов" за вчерашния ден са ваксинирани 30 човека, днес ваксинирането продължава. Има готовност, след като се подадат списъците от РЗИ, да бъдат ваксинирани по 250-300 човека на ден.

Балтов коментира за ваксината, че в момента тече трета фаза на клиничното проучване на "Астра Зенека", в която са включени по-възрастни хора. "В началото на март ще имаме яснота какво става, когато се ваксинират пациенти на хора над 65-годишна възраст", заяви професорът.

По думите му, лекарят е този, който може да информира пациента коя ваксина да си постави, познавайки здравния му статус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
1
 
1
 
! Отговори
М. М преди 3 години
Ало Пирогов защо си не лекувате пациентите защо не ги лекувате правилно не може здраво право момче да го унищожите за три дена
134
6
 
10
 
! Отговори
Б.Борисов преди 3 години
Балтов...стига се прави на загрижен !!!!...Я по-добре виж макировката!
133
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До минаващБалтов е ортопед, ама щом си казал - ще си гледа хирургията :) Най-важно е, какво поредният неосведомен и нищо не прочел през живота си квартален всезнайко мисли.
132
1
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Балтооов, Балтов... Който го е изкарал му дреме на жилетката за твоята ваксина :))))))))))
131
0
 
2
 
! Отговори
??? преди 3 години
15-21 януари 2021 (7 дни) - 416 мови случая средно на ден1-7 февруари 2021 (7 дни) - 712 нови случая средно на денТова 10% увеличение на седмица ли прави?Това увеличение сега ли е започнало, през последната седмица или е започнало от 22 януари 2021 година, както показват числата за броя на новите случаи по дни? От 22 януари вкл. до днес 8 февруари вкл., колко дни има, една седмица или 18 дни?
130
13
 
8
 
! Отговори
Мале преди 3 години
В тоя форум или пише един и същ *** или народа е тотално изкуфял и повярвал си. Бедни сте, защото сте мързеливи и некадърни. Който и да дойде на власт пак ще сте си така. За това и от 50г слушам как все някой му е виновен на българина, който все чака някой да го спаси, да му даде пари, да му изучи децата и т.н. Докато той си пие шльокавицата и развива конспиративни теории как всички го мразят и искат да го убият, защото е много убав. Животът все ще ви е така...
129
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Нане24000 душ на супербоул на стадион за 130к, къде видя препълнен стадион?
128
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
могат само да хулят и да злобеят.
127
1
 
13
 
! Отговори
ууу преди 3 години
Гледа виновно, защото осъзнава, че го презират, че е пионка.
126
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де ,тези доктори дето си плюят на дипломите вече дотегнаха на всички.Нооо си приличат по едно нещо-не казват и дума за руската ваксина ,а само рекламират тая на Астра Зенека дето е с ефективност малко над 50%.Кмета на Москва излезе и каза-преболедувалите имат имунитет ,нека сега да ваксинираме тези ,които не са се срещали с вируса докато се навакса с производството на ваксини и така бързо да постигнем колективния имунитет.Тук продължават разни Балтовци да плашат преболедувалите
125
4
 
3
 
! Отговори
_ преди 3 години
"Той обясни, че ако и тази седмица увеличението е 10% това не е фатално и системата може да поеме тези болни. Ако започне експоненциално увеличение на заразените, то това ще наложи въвеждането на рестриктивни мерки."10% отгоре всяка седмица е точно експоненциално нарастване...
124
0
 
12
 
! Отговори
факт преди 3 години
Балтов , пари за фасада имаш , а в аптеката на болницата само ефтини и неефективни лекарства има , когато изобщо ги има . Момчето на 38 г. си отида не заради Ковид-а , заради липса на адекватни лекарства .
123
0
 
28
 
! Отговори
падение преди 3 години
Това кариеристче е вече с изтекъл мандат като директор на Пирогов , в момента се провежда конкурс за нов . Той разби на пух и прах организацията на най- престижния спешен институт , вече не останаха читави лекари и персонал , всички забегнаха най-вече към Окръжна болница и чужбина . Сега ще се пробва в политиката от герб , защото като лекар с него е свършено , ако изобщо някога е бил такъв !
122
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие всички там горе се смятате за недосегаеми... ама ще ви докопаме...
121
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долен курварин нямате срам да лъжете няма никакъв вирус но много скоро щте изчезнете вие долни лешояди никой не ви иска никакви ваксини сложете си вие у *** тия ваксини няма да се ваксинират хората стига забрана за всички ваксини бог да ви накаже най скоро време
120
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Казват , че след ваксиниране пак може да се заразиш !И защо тогава да се ваксинираме ? - за да видим кво ще стане ли ???А мерси ! - правете си опитите върху себе си и близките ви.
119
1
 
8
 
! Отговори
Don Claude преди 3 години
Всъщност сме недосегаеми и с право се считаме за такива.
118
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БЕ ИМА ХОРА -ИМА ПРОБЛЕМ, НЯМА ХОРА- НЯМА ПРОБЛЕМ!ЕЙ ГО СЕГА АКО НИ УДАРИТЕ 1 АТОМНА БОМБА, ИЗМИРАМЕ И НЯМА ДА ИМА СКОК НА ЗАБОЛЕВАМОСТТА,ФАШИСТИ МРЪСНИ!
117
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти вземи изчезни с измисления си вирус заедно
116
5
 
20
 
! Отговори
1959 преди 3 години
Народе,целият този цирк се прави пак заради изборите! Да бъдат пак на власт същите крадливи б,окл.уци,ви плашат да не гласувате ,че видите ли, ако идете до урните ще се заразите ''смъртоносно''!А точно преди заветната дата ще раздадат на бедните българи по 120лв- е и това, ако не е законно купуване на гласове здраве му кажи.Средствата за поредното из.раб,отване и и,з,ебаване на народа са всякакви и всички!