Облакът над Северна България като този, причинил торнадо в Чехия

Обезвредени са много по-мощни градоопасни от тези над Червен бряг
2 юли 2021 15:37, Елка Василева
13
Облакът над Северна България като този, причинил торнадо в Чехия
Снимка: архив, БГНЕС

Облак от типа на този, който причини торнадото в Чехия, е минал във вчерашния ден над Северна България. Това съобщи пред БНР Цветелина Димитрова, която оглавява дирекция „Технически и оперативни дейности“ в Агенцията за борба с градушките.

Във Врачанска област има пречупени големи дървета. Тепърва ще се обследват пострадалите вчера райони в страната, уточни Цветелина Димитрова.

Още по темата

„Положението е тежко в страната. Вчера премина много добре изразен студен атмосферен фронт. Изключително мощни купесто-дъждовни облаци се развиха над цялата страна,“ каза тя.

ИА „Борба с градушките“ е обработила над 100 опасни облака. Изстреляни са били 1900 ракети. Осъществен е и полет със самолет, който в Северна България е извършил мероприятия, свързани с градовата защита.

„Червен бряг е извън защитата. Там не сме обработвали тази част от облака, който вече е значително по-слаб от това, което се случва над защитаваната територия. Там също имаме поражения, съобщения за силна градушка. Градоопасните облаци бяха много по-мощни от това, което е в Червен бряг извън защитата“, коментира Цветелина Димитрова.

На този етап самолети там не могат да летят по технологични причини заради ограничения във височината на полетите, поясни тя.

Днес студеният фронт се изнася от страната. Очаква се развитие на градови облаци в Източна и Южна България. По-изразени тези процеси ще бъдат в североизточната и югоизточната част на страната, предупреди Димитрова.
 


13
Още от Страната
В жегите без море разхлаждането е на басейна, как ги контролират?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кой ги пуска тука тия пущини, бре ?!
12
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Помните какво е написал на гърба си Трифонов : Аз идвам и водя ада след себе си"! Ха-ха-ха, Трифонов поведе избирателите си! Ще ги заведе!
11
2
 
2
 
! Отговори
11 преди 3 седмици
Ади бе?!
10
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тези облаци преди да стигнат Червен бряг, нали се сещаш колко километра са пропътували?!? Тази агенция за защита брои мухите.. апрпопо - ледените късове.
9
4
 
4
 
! Отговори
... преди 3 седмици
До Анонимен Над гртадовете не се стреля с ракети. Нали се сеюаш, че една градушка, колкото и щети да нанесе, не като да ти падне ракета през покрива и после пак някой друг виновен.
8
1
 
5
 
! Отговори
селтак с тумбак преди 3 седмици
А един чичко по телевизора казваше, че със самолетите било по-добре, отколкото с ракетите .... Да е жив и здрав!
7
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бъзикайте се още с климатичните промени, и осмивайте хора като Грета, които се опитват да ви отворят очите... А в същото време пчелите умират, ледници се топят стремглаво, изчезват цели видове... Планетата е изправена не просто пред климатичен Апокалипсис, а пред ново масово измиране на видовете...
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 4 - ами логично е точно там, където не се защитава, да пада град. Причинно-следствената връзка нещо ти убягва май...
5
3
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 седмици
До За Свединие А за ТВОЕ сведение,ти си...не,нема да напиша "мало умник",защото тая дума предполага все пак наличието на някакъв ум,макар и в малко количество...Та:..-..Абе що са не обесиш и така да са отървеш от тежката си съдба?!
4
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Брех се пада там дет немало било защита.
3
8
 
19
 
! Отговори
Лърч преди 3 седмици
ГРОБ тролчетата се вихрят и под тази статия...Нищо, дано им е за последно.
2
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
шайката на Радев вилнее и се вихри над цялата България и поваля всичко по пътя си, защо от агенцията за борба с комунистите на стрелят с ракети по нея и не я ръсят със самолети
1
26
 
10
 
! Отговори
За Свединие преди 3 седмици
Торнадото се казва Румен